bic
Studera > studenttips

Så besegrar du skrivkrampen

.
Av: Linnéa Engström
Lästid: 3 minuter
1 Feb 2019

Vi alla har någon gång drabbats av den fruktansvärda skrivkrampen. Den kan komma när du ska börja skriva på din uppsats, mitt i en mening, när du bara måste få ut det där blogginlägget eller när du vill skriva en riktigt bra story. Det kan bero på prestationsångest och att du har för höga krav på dig själv. Grunden till att bli av med skrivkrampen kan vara att du behöver sänka dina egna villkor, andas och bara ha kul. Sedan kan det också vara bra att ta en paus i skrivandet, men inte en alldeles för lång. Här nedanför tipsar vi om lite olika knep på hur du övervinner skrivblockering.

Läs, läs, läs - och läs

Ta en paus, gör i ordning en smörgås och en kopp te eller kaffe. Lägg dig i soffan och läs din favoritbok eller en annan bok du väntat på att få läsa. Om du skriver på svenska är det fördelaktigt om du väljer en svensk bok. Andras skrivande kan på så vis inspirera och trigga igång ditt eget.

Sök aktivt efter inspiration

Det hjälper inte alls att bara sitta och stirra in i ett tomt Word-dokument, även om det är många som gör det. Väntar du på att inspirationen ska komma av sig själv? Ledsen, men det händer sällan om inte aldrig. Istället kan du googla runt på det ämnet som du skriver om, gå in på olika nyhetssidor eller kolla in någon blogg. Då är chansen mycket större att du får inspiration.

Gör något annat

Ibland kan det hjälpa att göra något helt annat. Stäng ner datorn och gå därifrån. Gör lite yoga, gå på en promenad eller ge dig ut på en springtur. Då kan det komma upp i huvudet från ingenstans. Ofta krävs det bara ett miljöombyte och sedan flyger fingrarna över tangenterna.

Gå vidare

Har du fastnat mitt i ett stycke och har svårt att fortsätta på den föregående meningen? Ett annat tips då är att du bara går vidare till nästa stycke och börjar skriva på det. Om du har tur så lossnar det då, så kan du återgå till det tidigare stycket och slutföra det eftersom.

Skriv med en kompis

När du har skrivkramp vill du ofta inte skriva för att det är så krävande. Tricket då är att göra det ändå, fast det är svårt. Bestäm med en kompis att ni ska träffas på ett fik eller hemma hos någon av er och skriva. När du har bestämt det med en annan person, kan du inte komma med undanflykter, nu måste du skriva. Fördelen med att skriva tillsammans med någon är att ni är i samma situation, ni ska båda skriva och träffas för just den anledningen, att det blir lite av ett valfritt tvång.Ta tillfället i akt, peppa varandra och ge respons. Det är då du utvecklas.

Byt skrivsätt

Om skrivandet inte är på din sida, kan du alltid prova att byta skrivsätt. Om du skriver på datorn, prova att skriva för hand istället och om du skriver med penna och papper, skriv på datorn. Det kan vara nyckeln till att krampen släpper.

Tvinga fram flowet

Om du har provat tipsen ovanför utan framgång, finns det ett kvar som du kan vända dig till. Det är att tvinga fram orden. Det du gör då är att du bara fortsätter att skriva vad som helst tills det släpper och du kommer in i flowet. Det kan ta lite tid, men det brukar ge med sig till slut. Det flowet som du får då, har aldrig känts bättre.

Om du söker efter lite mer generella skrivråd, har vi listat 9 stycken tips på hur bli förbättrar ditt skrivande.

Lycka till!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla