Studera > studenttips

Så betalar du av ditt studielån hos CSN på bästa sätt

Att tänka på vid avbetalning av studielån

Grattis! Du har nu gått klart dina år på universitetet med två saker i händerna: en examen och minst ett studielån att betala av. Många går ett helt kandidatprogram och tagit fullt lån under denna tid. På ett ungefär blir du skyldig CSN 180.000 kronor på denna tid. Det kan verka mycket, men tänk även på att du kommer att jobba hela livet sen och kommer utan några problem kunna betala tillbaka.

Av: Amanda Berglund
Lästid: 5 minuter
10 Mar 2014

Hur du kan betala av studielånet

Du kan själv bestämma hur mycket eller lite du kan variera dina avbetalningar och om du skulle studera vidare, skjuts betalningen upp. I början kanske du kommer få betala igen ca 600 kronor i månaden och detta ökar successivt ju längre du jobbar. Det finns lite olika sätt att betala tillbaka lånet och här kommer lite tips på hur du kan göra detta på ett ansvarsfullt sätt och kanske till och med snabbt.

Sätt upp ett direktstöd

Många långivare, även CSN, har någon form av ränterabatt – vanligtvis på cirka 0,25 procent – som är till för studenter som inrättats direktstöd från sina bankkonton.

Långivare gillar direkta insättningar eftersom de ökar sannolikheten att du kommer att göra dina betalningar i tid och medan en fjärdedel av 1 procent inte verkar som mycket, kommer det ändå att ge resultat i längden. En liten rabatt är bättre än ingen rabatt!

Öka antalet betalningar

Ha lite koll på hur mycket du skulle kunna betala i månaden. Ge det en uträkning och se ifall du faktiskt skulle kunna betala mer denna månad. Detta kanske kräver lite extra räkning men det kan det vara värt. Du kanske kan betala två månaders lån på en månad.

Att göra detta kräver följdriktighet: Om du betalar för mycket en månad innebär det att om missar nästa betalning, kan det ha en negativ effekt på ditt kreditvärde om den institution du är skyldig rapporterar sena betalningar till kreditbyrån. Lägre kreditvärde kan leda till högre räntor på framtida lån vilket kan kosta dig mer i längden.

Hantera din budget

Försök att sätta upp en utgiftsplan så du inte bara vet var pengarna ska någonstans utan även när du har några överblivna medel för varje månad för att använda att betala av ditt studielån. Självklart är det aldrig kul att spendera allt sitt lilla extra varje månad, du kanske känner att du hellre skulle göra någonting kul för dessa pengar, men om du kollar på dina utgifter så kanske du ser att du redan har spenderat en hel del på utgång och godis redan. Det är pengarna du ser som blir uppenbara. Försök att regelbundet skriva ned dina månatliga utgifter. Det låter kanske inte heller så kul, men det kommer att ge dig en klarare bild.

Betala av lånen med hög ränta först

Lån med höga eller justerbara räntor kosta mer ju längre du har dem, så ta itu med dem som först kommer att spara dig mest pengar i det långa loppet. Ett lån med till exempel en justerbar rörlig ränta kan justeras från 6 procent till 8 procent. Som sagt tidigare, kanske det inte verkar som mycket, men tänk dig hur det var som student, vad femton spänn kunde göra!

Betala alltså mot bistånd och justerbara lån med rörlig ränta först, eftersom de oftast kommer att ha högre räntebetalningar.

Konsolidera dina skulder

Både det federala reglementet och vissa privata långivare erbjuder konsolideringslån. Var uppmärksam på nya konsolideringsräntor. Utvärdera dina konsolideringstermer noggrant. Privata konsolideringar ger vanligtvis inte samma återbetalningsvillkor och förmåner som ett direkt lån skulle.

Hör med din arbetsgivare

En del arbetsgivare är faktiskt villiga att se återbetalning av studentlånet som en del av förmånspaketet, även om de inte har ett officiellt program. Ta upp idén för din chef och kom ihåg - det måste vara en bra affär för företaget också. I utbyte mot studielåns utbetalning, kan du erbjuda incitament såsom ett löfte om att stanna på jobbet för en viss tid till exempel.

Överväg autogiro

När du registrerar dig på autogiro, drar ditt serviceföretag automatiskt din månadsbetalning från ditt bankkonto varje månad. Det finns flera fördelar med denna betalningsmetod, och vissa långivare kan ge dig rabatt bara genom att skriva upp dig.

Det positiva med detta är att du aldrig missar en betalning. Dessutom märks det mindre om du slipper ta upp bankdosan och göra betalningen själv.

Du måste dock naturligtvis se till, att du har tillräckligt med pengar på ditt konto varje månad för att betala - annars kan du förvänta dig övertrasseringsavgifter.

Var kreativ

Ta reda på om din bank erbjuder typ betalningsbelöningar som gör att du kan betala din balans med poäng eller liknande. Det här kanske sker mer utomlands, men jag tycker det är ett rätt coolt system. Medan du ändå håller på kan du kontrollera om din långivare erbjuder några andra ränteavdrag. Vissa privata långivare sänker till exempel räntan om din kredit är genomgående hög och dina betalningar har varit på gång länge.

Allt detta kan verka jobbigt och krångligt, men jag säger bara som Monica i Friends; Welcome to grown up life, it sucks, You’re gonna love it. Så försök verkigen att inte försumma dina lån bara för att du är rädd för att det ska ruinera dig. Det kommer det inte. Du kan be CSN om att betala mindre lån. Det är viktigt att du inte försummar dina lån då detta kan få mycket allvarliga konsekvenser. Att inte betala tillbaka sitt studielån kan ge värre konsekvenser än andra typer av skulder.

Slutligen, att inte betala tillbaka lånet kan sätta en prick i registret och det kommer att bli svårt för dig att i framtiden söka andra lån eller hyra en lägenhet. Din skuld kan dessutom öka tack vare räntor. Och om du har federala lån, kan långivaren lägga till avgifter eller till och garnera din lön vilket tvingar arbetsgivaren att undanhålla pengar från din lön och skicka det direkt till regeringen. Nu är det som sagt inga stora summor att tala om månadsvis och om du håller dig själv informerad så kommer det inte att vara några problem. CSN har även en bra helpdesk dit du kan ringa om frågor.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla