cady
Studera > studieval

Så blir du en superstudent med bra betyg!

Bli en stuperstudent
Av: Tina Gardsten
Lästid: 2 minuter
29 Sep 2020

Få bra betyg med de bästa råden

DET ÄR VIKTIGARE ATT STUDERA SMART, ÄN ATT VARA SMART

Vill du bli mer effektiv som student? Vill du lära dig mer på kortare tid och få bra betyg? Olav Schewe, expert i studieteknik och författare till den norska succéboken Superstudent, som översatts till 19 språk och just utkommit på svenska, delar med sig av sina bästa råd.

VAD STUDIETEKNIK KAN GÖRA FÖR DIG

För att få bra betyg kan vi inte köpa oss en snabbare hjärna eller mer kapacitet. Vi kan välja att tillbringa mer tid till att studera, eller så kan vi se till att vi utnyttjar tiden bättre. Mitt intryck är att många elever glömmer hur viktigt studieteknik är. Psykologer, till exempel, fann att hela 75 procent av all inlärning beror på faktorer som motivation och studieteknik.

MOTIVERA DIG SJÄLV

Motivera sig själv är kanske lättare sagt än gjort, men du vinner mycket på att öka din motivation. Effektiviteten går upp och du är mer mottaglig för inlärning. Jag rekommenderar dig till att sätta studierna i ett större sammanhang. Se hur studierna kan hjälpa dig få ditt drömjobb eller något annat som är viktigt för dig.

VAR TIDSMEDVETEN

Som student är tid knappast en resurs du har. Därför är det viktigt att utnyttja den maximalt. Sätt klara skillnader på studier och fritid. När du studerar, håll dig borta från sociala medier. Du bör också planera regelbundet. Vad måste du få gjort idag och vad bör du få gjort? Du kan också vänja dig vid att utnyttja ledig tid till att göra ärenden, till exempel när man sitter på bussen.

HITTA VAD SOM FUNGERAR FÖR DIG

Alla är vi olika. För att få bra betyg måste du hitta vad som fungerar för dig och vad som inte fungerar så bra. Själv har jag aldrig riktigt lyckats jobba bra hemifrån (det finns för många distraktioner) utan går till en läsesal eller ett bibliotek. Men jag vet andra som gör precis tvärtom.

STUDERA AKTIVT

Läsning är ett passivt sätt att lära sig saker och ting. Försök att gå igenom ditt material med andra. Räkna inte hur många sidor du läser, utan se hellre hur mycket du klarar av att berätta av det du läst, det vill säga hur mycket du kommer ihåg och har förstått. Läs fler tips från Olav i boken Superstudent. Mer information finns på www.superstudentenboken.se

Läs mer:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla