cady
Studera > studenttips

Så får du din drömpraktikplats

s

Att söka praktikplats kan vara kan vara en god möjlighet till drömjobbet i framtiden. Men det kan också bli det motsatta om man inte gör sin research. Vi vet vad som är viktigt att tänka på!

Av: Mimmi
Lästid: 4 minuter
5 Mar 2018

Många läser utbildningar där det under en viss tidpunkt ingår någon form av praktiskt arbete som du sedan får studiepoäng för. Andra väljer att själva söka praktikplats vid sidan av skolan antingen före eller efter studierna. Råder det hård konkurrens inom yrket du eftersträvar att arbeta inom i framtiden är det ett utmärkt tillfälle att knyta kontakter genom praktiken. Men det kan också visa sig att yrket inte alls var som du tänkt dig och att du byter bana efteråt.

Sätt upp mål för dig själv

Vad är viktigt för dig att uppnå? Är du i slutet av din utbildning kanske det är viktigt att praktiken leder till anställning efteråt. Eller kanske du är ny i branschen och vill få lite mer kött på benen för att sedan knyta kontakter?

Utnyttja dina kontakter

Ett utmärkt sätt idag är att använda dig av ditt nätverk, det kan vara klasskompisar, familjevänner eller en kompis kompis. Eller varför inte använda dig av sociala nätverk som LinkedIn? Det här är ett toppen alternativ om du vill komma in på ett eftertraktat företag, de kanske kan rekommendera dig eller ge dig viktiga kontaktuppgifter.
Du kan också få reda på hur andra personer trivs på företaget. Saknar du nätverk idag - se till att bygga upp ett! Det skadar aldrig och kan spela stor roll i framtiden.

Valet av praktikplats

Beroende på om du är på ett stort eller litet företag kan det skilja sig mycket i arbetsuppgifterna. Det behöver inte vara så, men ofta har större praktikplatser mer vana att ta in praktikanter och kan ha ett särskilt upplägg på vad som förväntas göra. På små företag kan du å andra sidan ofta få chans att påverka ditt eget arbete och få mer ansvar.
Åk personligen till din praktikplats, försök prata lite med kollegorna och känn av stämningen på kontoret. Hur är företaget uppbyggt? Är det hierarkiskt med fasta arbetstider eller mer entreprenörsaktigt och flexibelt?
Viktigt också att du får träffa din handledare och att era förväntningar stämmer överens eftersom du kommer jobba närmast denna person.

Under ansökningsperioden

Ge alltid en ärlig bild av dig själv på ditt CV och under anställningsintervjun. Ljug absolut inte om kompetenser du saknar, sådant kommer alltid fram i slutändan och då blir det pinsamt. Däremot kan du lämna bort vissa detaljer, om det är så att du haft svårt att hitta praktikplats och att den du beslutade dig för var ditt sista val, nämn det inte. Andra viktiga saker som gäller både när man söker praktikplats såväl som “vanliga” jobb; försök definiera varför just du skulle vara lönsam för företaget att ta in. Vad kan du bidra med och vad vinner de på att ta in just dig? Har du någon särskild kompetens, vad är din styrka? Glöm inte att också nämna någon svaghet, men visa då också hur du bemöter den. Exempelvis kan det vara så att du har dåligt minne, men bearbetar det genom att skriva “to do - lists”. Att visa upp en fullständig felfri bild av sig själv är sällan särskilt bra, det visar bara att du har dålig självinsikt.

Ekonomiska faktorer

Det vanligaste i Sverige är att inte betala sina praktikanter. Läser du ett program där praktik ingår ges studiemedel under tiden, annars får du kanske extrajobba antingen innan, före eller efter för att finansiera den här perioden i ditt liv. Tänk på att det kan vara påfrestande att ha ytterligare jobb vid sidan om praktikplatsen, med tanke på att det ofta är som ett heltidsjobb. Sätt hellre undan pengar i förväg så kan du fokusera 100 % på din praktik när det väl är dags!
Det finns också goda möjligheter att söka internship utomlands idag vilket är en fantastisk möjlighet, men ta då med i beräkningarna att det kan kosta lite extra.
Dock kan man söka stipendium, arbetsförmedlingen har stödprogram och vissa kommuner ger ekonomiskt stöd.

stad-office

Tänk på att företaget investerar i dig också

Vi vet, det kan känns som att du är gratis arbetskraft men det kostar faktiskt tid och resurser för dem att ta in dig som praktikant. Se det därför som en investering i dig själv och var glad att du fått chansen. Se till att göra efterforskning på företaget i fråga och håll dig till de allmänna reglerna. Ju mer du vet om företaget, desto lättare kommer det dessutom vara för dig att att komma in i arbetet och på så vis får du ut mer av din praktik.

Källa: Shortcut

Är du intresserad av praktik?

Börja din resa mot praktik på Studentjobb. En söktjänst för dig att hitta företag som vill ha just dig som praktikant.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla