fastighetsbranschen
Studera > studieval
Pixabay, Unsplash
Av: Allakando
Lästid: 4 minuter
26 Aug 2021

En bra studieteknik hjälper dessutom till med att få struktur på plugget, vilket i sin tur leder till ökade studieresultat och minskad känsla av stress. Att förbättra sin studieteknik innebär i all sin enkelhet att du lär dig nya metoder och tekniker som underlättar och effektiviserar studierna. Nedan kommer några riktigt grymma studietips som kan göra stor skillnad för din skolgång!

Planering och förberedelser

För att uppnå bästa möjliga resultat gäller det att du skapar dig en överblick av vad som måste göras och när det ska göras. Ta hjälp av en kalender, det behöver inte vara en fysisk kalender, en digital kalender funkar lika bra. Skriv ner viktiga deadlines och prov med särskild färg och ringa in dem.

Nu när du vet om vilka läxor och prov du har framför dig får du en enkel överblick över vad du har framför dig. Du kommer därmed uppleva mindre stress då du helt plötsligt känner en större kontroll över situationen.

Få ut maximalt av lektionerna

Dessa tips handlar om vad du kan göra under lektionerna. Det första är att vara aktiv. Titta på läraren eller tavlan samtidigt som du lyssnar. Involvera så många sinnen som möjligt. Fråga, tyck till och dra egna slutsatser. Jämför, leta efter likheter och skillnader. Det kan verka konstigt men det får dig att minnas och ta till dig information mycket bättre.

Ta även anteckningar under lektionerna. Hur anteckningarna ser ut spelar inte så stor roll – det viktigaste är att du själv förstår dem.

Ställ även frågor till läraren eller klasskompisar om du vill ha något förklarat. När du ställer frågor visar du läraren att du är nyfiken och intresserad samtidigt som du får svar på det du är osäker kring. Glöm inte att du och dina klasskompisar alltid är de viktigaste personerna i rummet. Läraren är där för er skull.

Utnyttja tiden fullt ut när du väl sitter och pluggar

För att plugga fokuserat underlättar det att veta exakt vad du ska plugga. Skriv ner exakt det du ska göra under ditt studiepass. Målet du sätter kommer hjälpa dig hålla koncentrationen. Här är det viktigt att du tar en uppgift i taget. Du kommer bara göra det svårare för dig själv om du försöker hålla på med flera olika läxor samtidigt

Glöm inte att ta pauser när du pluggar. Ett bra schema är att plugga 45 min och sen paus i 15 minuter. Pauserna tillåter hjärnan att ladda om till nästa session. Se pauserna som belöningar. Belöna dig med ett litet snacks efter att lyckats sitta fokuserad i 45 minuter!

Gör en provplan inför själva provet

Det första du ska göra innan du börjar plugga inför provet är att ta reda vad du ska kunna. För att skaffa en bra översikt över vad du ska kunna inför provet är mindmap, punktlistor eller en tidslinje tre bra metoder. När du fått en uppfattning om vad du ska kunna gäller det att göra en provplan där du delar upp pluggandet så att du hinner lära in allt. När du gör din planering bör du tänka på:

Antalet lektioner ni har kvar innan provet.

Göra en detaljerad planering som innehåller vilka sidor som ska läsas och vilka uppgifter som ska göras.

Att du delar upp ditt plugg så att du blir klar med det några dagar innan provet så att du hinner repetera.

Det viktigaste med din planering är att den följs.

Sista steget är att kolla vad du själv kan, detta kan du göra genom att du förhör dig själv eller genom att någon annan förhör dig. Detta ger dig möjlighet att reflektera och prata om det du pluggat på. Att förklara något för någon annan är oftast en väldigt nyttigt metod för att lära sig ännu mer.

Vill du ha fler tips kring läxor och studieteknik kan du besöka läxhjälp.nu. Där hittar du värdefulla guider som hjälper dig med skolgången.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla