Studera > studieval

Så kan man tjäna extra pengar under sommaren utan sommarjobb

Så kan man tjäna pengar i sommar utan sommarjobb

Har du inget sommarjobb men vill ändå tjäna lite extra pengar i sommar, då har vi listat en del alternativ på vad du kan syssla med i sommar.

Av: Ellinor Westin
Lästid: 4 minuter
19 Jun 2018

En del kanske tycker att sommarjobb är en självklarhet eller ett måste, men så är det inte för alla. De som är motiverade och måste ha ett sommarjobb börjar varje år med att söka mängder med jobb för att under våren säkra sin arbetsplats för sommaren. De mindre motiverade kan när sommaren börjar närma sig komma på sig själva med att det skulle vara kul med en inkomst under sommaren, men de har ännu inte tagit sig i kragen och sökt jobb.

För att öka sina chanser till ett sommarjobb borde man under tidig vår engagera sig i att söka dem och för att få ett får man inte ge upp fören man har ett. Men livet går inte under för att man inför en sommar inte har förberett sig och skaffat ett jobb eller annat sätt att få in extra pengar.

Första tipset till dig som ännu inte har sommarjobb

Kolla runt på internet, hos dina vänner, m.fl. om det finns någon som fortfarande, då här nära inpå sommaren, söker arbetare. Du har fortfarande chansen att få ett jobb, även om dem är små. Ge inte upp och kämpa för ett jobb om det är vad du vill ha/behöver.

Tjäna pengar under sommaren utan sommarjobb

Om det i slutändan blir så att du inte har något sommarjobb men fortfarande behöver pengar så finns det några saker du kan göra. Vad du kan göra beror lite på hur gammal du är. Är du under 18 år så har du inte samma möjligheter som någon som är över 18 år har.

Bli egenanställd under sommaren

18+

Kom på olika saker du kan tänkas göra för pengar, kanske kan du klippa gräs, skapa en hemsida, mm. Du kan alltså göra tjänster åt olika människor och på ett smidigt sätt fakturera dem så att allt blir rätt och riktigt efter skatteverkets regler. Företag som du kan vara egenanställd igenom är till exempel; Frilans Finans, Cool Company och Firmify. Självklart finns det andra som du kan hitta och använda dig av om de skulle passa dig bättre.

OBS! Tänk på att du som egenanställd betalar alla avgifter som skatteverket vill ha, detta innebär att du måste fakturera lite för att få ut några pengar. Du kan enkelt på de ovan nämnda företagens hemsidor hitta hur mycket du får beroende på hur mycket du fakturerar.

Sök extrajobb istället för sommarjobb

Om du istället för att stirra dig blind på att hitta ett sommarjobb försöker hitta ett extrajobb som du kan fortsätta med efter att sommaren är slut så ökar möjligheterna till vad du kan söka. Du kan bli reklamutdelare, jobba vid olika event, jobba som mentor/extra lärare eller något annat där det alltid behövs extra arbetare. Eftersom det är ett extrajobb du söker och inte ett sommarjobb så kan du söka även om det är april, tiden på året spelar ingen roll.

Låt jobbet hitta dig

Om du inte har någon lust att spendera sommaren på ett jobb där du känner att du inte utvecklas är ett hett tips att helt enkelt låta jobbet hitta dig. Är du duktig på att använda photoshop? Är du bra med barn? Vill du utveckla kunskaper inom ett visst ämne? Är du en fena på att måla - skapa en säljplattform på Tictail och sälj din konst!

Använd dig av dina styrkor och marknadsför dem på t.ex. Linkedin eller tjänster som Entowork där företag själv kan söka efter kompetens.

Hör med din kommun

Är det första gången du söker sommarjobb är det en bra idé att börja att kolla med din hemkommun och se om det finns några lediga sommarjobb eller sommarvikariat. Oftast söker kommuner efter sommaranställda inom kategorierna vaktmästeri- och utomhusarbete, lokalvård, barnomsorg/fritidsverksamhet, äldreomsorg, idrottsföreningar, restaurang/café, hotell och övrigt inom service.

Ovanliga extrajobb

Om man inte är så beroende av sin extra inkomst utan mer vill ha kul och tjäna en slant på samma gång så kan man satsa på några lite mer ovanliga extrajobb. Dessa jobb är oftast bara för enskilda tillfällen och ger ingen “stadig” inkomst. Det kan vara att delta i undersökningar, forskningsprojekt eller medverka i en film som statist!

Tjäna extra pengar genom internet

Idag finns oändliga möjligheter att tjäna pengar på bara genom att ha en dator med internet. Vissa är snabbare än andra och det är alltid viktigt att var källkritisk och inte gå på allt där det står att man kan tjäna pengar snabbt. Om du tycker om att skriva så skulle du kunna börja blogga, när du bloggar kan du sedan på olika sätt tjäna pengar. Tycker man inte om att skriva så kan man tjäna pengar genom att göra vissa enkätundersökningar och liknande där du erbjuds pengar för ditt deltagande. Med internet så är det bara du som sätter gränserna.

LÄS ÄVEN

Ska du sommarjobba? Så här får du ihop till en miljon

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla