cady
Studera > studentliv

Så pluggar du mer effektivt och förbättrar din studieteknik

Tjocka böcker, otaliga koppar kaffe och mängder av ny information. Att studera inför en tenta kan ibland kännas överväldigande.

Av: Mika Mårtensdotter
Lästid: 5 minuter
29 Mar 2017
Tips på hur du effektivserar ditt pluggande med en bättre studieteknik!

Genom att plugga mer effektivt kan du fixa höga poäng på tentan. Samtidigt får du mer fritid över till att slå personbästa i armhävningar, dagdrömma om den snygga kursaren eller till att delta i ölhävartävlingar. Ta kontrollen över dina studier och plugga bättre med hjälp av dessa knep.

Nedan följer 9 tips som gör att du kommer kunna plugga bättre!

Plugga effektivare genom att skapa rätt atmosfär

Fundera över i vilken situation du lär dig bäst. Även om det är mysigt att krypa upp i soffan framför teven med kurslitteraturen i knät så är det kanske inte är så du lär dig mest. Tänk efter vad som behövs för att du ska kunna koncentrera dig. Behöver du ha det tyst omkring dig, eller vill du ha musik i bakgrunden? Vill du studera på dagen eller kvällen? Vill du sitta hemma eller kanske på ett café? När du kommit fram till hur du lättast lär dig kan du skapa en fungerande rutin för ditt studerande.

Det kan vara en bra idé att gå iväg och studera, exempelvis till ett bibliotek eller café. I sin hemmamiljö kan man lätt distraheras av andra saker som stjäl uppmärksamhet och tid. Om du går någon annan stans för att studera är det mindre risk att du distraheras av saker som stör dig i pluggandet.

Organisera ditt pluggande och gör ett veckoschema

Det är lätt att skjuta upp sitt pluggande i början på en kurs, med ursäkten att andra saker är roligare och att tentan är långt borta. Med hjälp av ett veckoschema kan det bli lättare att strukturera sitt pluggande. Bestäm vilka dagar i veckan du ska plugga, och hur många timmar du ska sitta de dagarna. Planera inte in något annat under dessa timmar, utan ägna dig helt åt studierna. Då får du tid över till roliga saker på fritiden. Du slipper dessutom ha panik de sista dagarna innan en tenta.

Sätt upp delmål när du studerar

Det är enklare att studera om man har ett mål att jobba mot. Genom att sätta upp delmål när du pluggar blir det lättare att behålla fokus. Ett delmål kan exempelvis vara att hinna läsa fram till en viss sida i boken, eller att läsa klart ett visst kapitel. När du uppnått ett delmål kan du unna dig en extra lång paus eller kanske ta ledigt för resten av dagen.

Börja läsa kurslitteraturen tidigare

Att bekanta sig med litteraturen i början på en ny kurs kan göra att pluggandet blir mer effektivt. Det sparar tid och gör att den viktigaste kunskapen blir det du minns. När det kommer till kurslitteratur behöver man sällan läsa boken från pärm till pärm. Genom att gå igenom boken innan du börjar studera kan du lätt hitta det viktigaste att läsa i boken och sålla bort det som är mindre viktigt.

Börja med att skapa en överblick över boken. Du behöver inte förstå allt du läser från början, men lär dig bokens uppbyggnad. Titta på hur innehållsförteckningen är uppbyggd, och fundera över vilka kapitel som tar upp det som kursen handlar om. Med hjälp av kursplanen kan man se vad kursens mål är. Använd överstrykningspenna och markera det som är viktigast, så kan du utgå ifrån dina markeringar när du sedan läser igenom boken mer noggrant.

Läs mer: “Så läser du kurslitteratur effektigt - 5 enkla tips till bättre studiteknik”

Läs sedan igenom bokens sammanfattningar. Dessa tar oftast upp det viktigaste från varje kapitel, och då kan du lättare förstå vad som är viktigast att läsa i kapitlet. Fundera även över hur bokens rubriker ser ut. Lär dig känna igen huvudrubriker och underrubriker, så att du lättare kan orientera dig i boken och veta vad du läser om. När du gjort detta är det lättare att studera effektivt eftersom du kan sålla ut vad som är viktigast att läsa i kurslitteraturen.

Förbered dig inför föreläsningar

Innan du går på en föreläsning, ta reda på vad den ska handla om. Vad vet du innan om ämnet? Vad vet du inte? Genom att vara förberedd hänger du med bättre under föreläsningen, och vet vad du ska försöka lära dig. Passa även på att fråga föreläsaren om det är något som känns svårt.

Ta pauser när du pluggar

Hur duktig du än känner dig efter att ha studerat fyra timmar i sträck, kan du omöjligt komma ihåg allt du just läst. Men genom att ta pauser i pluggandet ger du hjärnan en chans att bearbeta informationen. Oftast minns man det man läser i början och slutet bäst, och genom att ta paus ofta så ger du dig själv fler början och fler slut att minnas. Det kan räcka med fem minuters paus, där du sträcker på dig och kanske passar på att ta lite luft. Ta gärna paus varje halvtimme, och försök att inte studera i mer än en timme i sträck.

Lär dig mer genom att repetera

För att minnas det du läst är det viktigt att repetera. Det kan du göra exempelvis genom att skriva frågor till dig själv eller genom att läsa igenom dina anteckningar. Om det är något som du glömt bort så går du tillbaka och läser det i boken igen. Repetera när du är klar med ett kapitel, och även efter ett dygn samt igen efter en vecka.

Plugga bättre genom att ta ledigt

För att behålla motivationen och ge hjärnan en chans att återhämta sig är det viktigt att unna sig att ta ledigt ibland. Planera därför alltid in minst en dag i veckan då du inte pluggar alls. De dagar du sitter och studerar kan den lediga dagen vara något att se fram emot och som motiverar dig till att fortsätta plugga.

Plugga effektivt inför tentan

De sista dagarna innan tentan bör du främst ägna åt att repetera. Om det är något du glömt bort, läs det igen. Gör tankekartor, och se till att du kan förklara varje ord som finns med i tankekartan. Gör exempeltentor och läs igenom alla dina anteckningar. Om du studerat effektivt bör det nu inte vara några problem att fixa höga poäng på tentan!

Lycka till!

Läs mer: Minnesträning gör det lättare att plugga

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla