cady
Studera > studieval

Så utbildar du dig till pilot i Sverige

Foto: Unsplash

Vill du utbilda dig till pilot? I Sverige läser du en YH-utbildning till pilot. Vissa utbildningar kostar medan andra är gratis!

Av: Felicia
Lästid: 4 minuter
6 Mar 2024

Utbilda dig till pilot i Sverige

Är du en av många som drömmer om att få befinna dig flera hundra kilometer ovanför oss andra, med blicken mot horisonten och endast moln som grannar? Pilotyrket är ett spännande yrkesval och du kan bli alla möjliga former av just pilot. Förutom att arbeta som kommersiell pilot kan du utbilda dig till stridspilot eller t.ex drönarpilot inom Försvarsmakten.

Utbildningen till pilot ges bland annat av yrkeshögskolan, det finns alltså flera olika utbildare att välja mellan. Vill du arbeta som pilot inom Försvarsmakten är det genom de du ska utbilda dig. Det finns även privata utbildare där du betalar för hela utbildningen, summan brukar ligga på upp emot 900 000 kr för hela utbildningen.

två piloter i ett flygplan

Svensk pilotutbildning

Svensk pilotutbildning är en yrkeshögskoleutbildning på 20 månader. Utbildningen är inte gratis utan kostar cirka 979 000 kronor. Du kan finansiera utbildningskostnaden med lån från skolans samarbetspartner Swedbank.

Svensk pilotutbildnings samarbetspartners är Braathens Regional Airlines, Amapola Flyg, Jonair, Jivair, SAS, Scandinavian Air Ambulance och West Atlantic. Utbildningen sker i Göteborg.

svensk pilotutbildning göteborg

Foto: Svensk Pilotutbildning

TFHS - Trafikflyghögskolan

Trafikflyghögskolan går under Lunds Tekniska Högskola och är en yrkeshögskoleutbildning på grundnivå. Efter utbildning ges studenter möjlighet att fortsätta studera och på så sätt få en kandidat i området. Trafikflygarprogrammet är på 500 YH-poäng som motsvarar 2,5 års studier varav 6 månader är praktik (LIA). Utbildningen kostar ingenting och studenter kan ansöka om studiemedel från CSN.

Efter utbildningen har du ett MPL-certifikat som innebär att du utan vidare utbildning kan arbeta som styrman åt europeiska flygbolag. MPL-certifikatet på TFHS är unikt eftersom en del av praktiken faktiskt sker som styrman, vilket innebär att du till slut fått ihop de timmar som behövs för att få arbeta som styrman. Tidigare samarbetspartners har varit SAS, Primera Air och Norwegian. Utbildningen sker på Ljungbyheds flygplats.

OSM Aviation Academy

OSM Aviation Academy hette tidigare Scandinavian Aviation Academy. Utbildningen sker i Västerås, men skolan har även utbildningen i Norge och USA. OSM Aviation Academy erbjuder utbildningen statligt finaniserad som ett YH-program “integrerad trafikflygarprogram” på 20 månader varav 6 månader är praktik (LIA) på markplan hos antingen BRA, SAS, Norwegian eller Novair.

Man kan även söka till skolans ordinarie program till pilot ”First Office Program”, där den totala utbildningsavgiften ligger på 1 075 000 kronor. Skolan har avtal med Nordea så att du som student kan ansöka om förmånligt lån, och det går även att söka CSN som svensk medborgare. Utbildningen sker i Västerås.

Skillnaden mellan YH-integrerad pilotutbildning och ”First Office Program” är att endast studenter på first office program blir erbjudna garanterat jobb efter utbildningen. Även som studerande på skolans YH-utbildning är det du som betalar kostnaderna för tester, undersökningar och slutligen kostnaden för certifikatet, detta landar på ungefär 38 000 kronor.

kommersiellt flygplan

Behörighet till pilotutbildningen

När du söker till yrkeshögskola söker du med dina ordinarie betyg. Du ska förutom grundläggande behörighet ha godkänt betyg i Svenska 3 (svenska B) Engelska 6 (engelska B), Matematik 3b eller 3c/B (matematik C)och Fysik 1a (fysik A). För att kunna söka en pilotutbildning måste du även ha klarat av skolans lämplighetstest samt inte ha några medicinska åkommor som kan påverka din prestation som pilot. På varje utbildares hemsida hittar du de lämplighetstest och medicinska undersökningar som ska genomföras.

Certifikat och arbete

När du läst din utbildning har du tagit olika certifikat som möjliggör det för dig att arbeta inom olika områden som pilot. Men innan du kan börja arbeta ansöker du om flygcertifikat som utfärdas av Transportstyrelsen, detta kallas för lämplighetsprövning och har du t.ex. dömts för brott är det möjligt att du inte får ut ditt certifikat.

Lön Pilot

En pilot tjänar, enligt SCB, i genomsnitt 74 700 kronor i månaden. Som med de flesta yrken, påverkar lönen av erfarenhet inom yrket och om du arbetar privat eller via staten. Medellönen är oberoende diverse tillägg och obekväm arbetstid.

Pilot inom Försvarsmakten

Inom försvarsmakten finns det tre befattningar inom flygvapnet, transportflygpilot, stridspilot eller helikopterpilot. Alla utbildningar kräver att du gått grundutbildningen (GU) inom Försvarsmakten, läs mer om hur grundläggande militärutbildning går till här. I utbildningen ingår det utbildning till officer, 4 terminer på Försvarshögskolan och Militärhögskolan i Karlstad och grundläggande flygutbildning.

saab-gripen-stridsflygplan
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla