bic
Sponsrad

Skapa en bekväm studiemiljö med belysning


Unsplash
Av: Mr Authority
Lästid: 3 minuter
5 Maj 2021

Att studera är inte alltid lätt, men det blir faktiskt lättare när du sitter i en bekväm miljö som låter dig koncentrera dig länge utan distraktioner. Bra belysning är a och o om du vill kunna läsa och skriva i flera timmar utan att få ont i huvudet. Dålig belysning gör även att man blir trött fortare och har svårare att ta in information. Här går vi igenom vilka lampor som är ett måste i en studiemiljö och vilken glödlampa du bör välja.

En taklampa ger ett bra översiktsljus

Taklampor är en av rummets viktigaste lampor eftersom den ger ett bra översiktsljus som låter dig se alla föremål i rummet. En taklampa kan se ut på många olika sätt och kan till exempel vara platta, kupol- eller globformade eller hängande pendlar för att nämna några. Alla lampor passar inte till alla rum, så det gäller att välja en lampa som ser fin ut i ditt rum samtidigt som den ger tillräckligt med ljus. Ljusbutik har ett brett utbud av taklampor som ger olika typer av belysning. Om du har ett stort rum kan det passa bra med spotlights som går att rikta mot mörka områden i rummet.

Läslampor är ett nödvändigt extra

Taklampor räcker vanligtvis inte till när man ska studera, för det är skönare för ögat att ha koncentrerat ljus som låter ögonen fokusera på det man läser. Att använda en kontorslampa är ett alternativ, eller läslampor för golvet som har justerbara huvuden och låter dig rikta ljuset precis där det behövs. Läslampor för golvet är lätta att flytta runt, så om du måste byta rum eller plats när du studerar kan lampan följa med. Fördelen med en läslampa är att det går att stänga av resten av rummet och alla distraktioner. När taklampan är släckt och det bara är läslampan som lyser upp studieplatsen är det lättare att hålla motivationen uppe.

Starkare ljus krävs vid studier

När man bara ska läsa en bok för nöjes skull så räcker det med lite mysigare belysning och ett varmare sken är välkommet, men när det är dags att studera så behövs det ett starkare ljus för att hålla koncentrationen uppe. Om du väljer läslampor eller kontorslampor som ger punktbelysning är du på god väg, men se även till att välja rätt glödlampa för att få tillräckligt starkt ljus. Att plugga matte eller läsa i dåligt ljus är vare sig skönt eller effektivt. En bra glödlampa för studier ska ge ett kallt ljus som påminner om dagsljus. Välj gärna kallvit 4000K till 6500K för att det ska vara så nära naturligt ljus som möjligt. Det kan göra att du känner dig mer vaken och redo att ta in information.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla