cady
Studera > studentliv

Skärmtid påverkar oss alla

Låt telefonen och du vila lite ifrån varandra.

Vad händer när vi vistas framför skärmen på vår mobil, padda eller datorskärm egentligen? Vi vet att all tid framför en skärm kan påverka vår sömn till exempel.

Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
23 Okt 2017

I en studie som genomfördes på uppdrag av mobilindustrin visade det sig att mobilstrålningen påverkar den delen av sömnen som är viktigast för återhämtningen, nämligen djupsömnen. Även mobilstrålning under de rekommenderade gränsvärdena satte igång hjärnans stressaktiveringssystem och det gjorde det svårare att varva ner. Det tog också längre tid för försökspersonerna att somna in och de fick mer huvudvärk ” Studien visar att mobilstrålning faktiskt har mätbara effekter på hjärnan” säger Bengt Arnetz, som är professor vid Uppsala Universitet.

Det finns olika syn på hur vi påverkas av strålning från mobilerna. Strålsäkerhetsmyndigheterna anser inte att det finns stöd i forskningen för att avråda från mobilanvändning. De anser ändå att man ska vara försiktig när man använder mobilen. De rekommenderar att man använder handsfree och håller ut modilen från kroppen när man pratar. Särskilt gäller ditt för barn och ungdomar som kommer att använda mobilen under längre tid än dagens vuxna. De skriver också på sin sida att det så kallade INTERPHONE-projektet antyder att det kan finnas en något ökad risk för tumör på hörselnerven vid långvarig användning av mobiltelefon.

Skärmanvändningen har fört med sig nya symptom. SMS-tumme, Paddnacke och CVS är namn som först nyligen dykt upp i artiklar. Konsekvenserna av vårt nya mer stillasittande liv börjar nu synas.

SMS-tumme var det som kom först och något som många ungdomar känt av då tummen går varm över den smarta telefonens knappsats. Paddnacken kom strax efter att försäljningen av surfplattor tagit fart. Man behöver inte ha särskilt stor fantasi för att föreställa sig hur ryggraden kröks vid nackkotorna när man hänger över sin padda flera timmar om dagen. En alldeles onaturlig ställning är det för ryggraden som ska ha en mjuk innåtböj vid nacken.

CVS, Computer vision Syndrome.

Till optikerna kommer nu fler och fler barn och unga för ögonbesvär och huvudvärk efter att de suttit för länge vid en alldeles för liten skärm. Irriterade och trötta ögon, suddig syn, trötthet och huvudvärk är symptomen på det som nu fått namnet CVS, Computer vision Syndrome.

I en amerikansk studie kom man fram till att vi sitter framför, eller rättare sagt över, våraskärmar 2-4 timmar per dag. För unga personer blir det not till och med flera timmar än så. När vi heller nacken i en vinkel på 60 grader motsvaras det trycket vikten av 27 kilo. Det kan vi klara en kost stund men vid längre belastning får vi ont ovh det kan vara skadlig för oss.

Visste du att du tittar på mobilskärmen i genomsnitt 80 gånger per dag? Omvandla skärmtiden till välgörenhet! Kolla in nya appen BIGHEART!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla