cady
Studera > studenttips

Skriver du högskoleprovet i år?

studera

Den 6:e april är det dags för högskoleprovet igen. Vi ger dig tipsen som du kanske inte inte hört tidigare, med dessa kommer du garanterat prestera på topp!

Av: Mimmi
Lästid: 4 minuter
19 Mar 2019

Högskoleprovet är en utmärkt chans för de som vill ta sig in på högskolan och kanske inte har tillräckligt höga gymnasiebetyg. Även om du söker med gymnasiebetygen kan det vara lönt att skriva högskoleprovet, du konkurrerar då nämligen i två urvalsgrupper istället för en. Dessutom förbättrar du din allmänbildning!

Min personliga erfarenhet

Jag har själv skrivit högskoleprovet ex antal gånger. Det är viktigt att vara medveten om att de flesta skriver som bäst resultat efter ett par gånger, inte den första. Högskoleprovet bygger på ett särskilt logiskt resonemang vilket man bäst lär sig genom erfarenhet. Denna förmåga kan du givetvis öva upp genom att öva på gamla prov, men tänk också på att dagsformen spelar stor roll.
Kanske är du väldigt nervös, känns det som att hela din framtid hänger på det här provet? Eller så är det någon bredvid dig som sitter och gnager på sin penna, vilket gör att du tappar koncentrationen totalt och kommer av dig.

Ha en plan

Om du går i gymnasiet förstår jag att du kanske inte har framtiden planerad ännu. Men gör högskoleprovet första gången i tvåan, då har ni gått igenom det mesta av matematiken som tas upp. Fortsätt sedan och skriv det två gånger per år tills du är nöjd med ditt resultat.
Försök sänka kraven på dig själv och jobba med meditation/avslappning. Om du känner för stor press inför provet kommer det med stor sannolikhet göra att du tappar fokus helt och hållet. Provet går nämligen på tid, och då gäller det att snabbt kunna hitta fokus igen om något eller någon avbryter en. För mig hjälpte det att öva meditation och avslappning. Det har bevisade effekter så som att det hjälper dig stänga ute störande faktorer samt att pulsen går ned. Du får även bättre minne!
Idag finns många gratis meditationsappar på marknaden, testa: Headspace, Insight timer eller Mindfulness Appen.

Great things take time

Det här är förstås väldigt individuellt, men majoriteten av svenskarna skriver 0,9 i högskoleprovet. Vill du komma in på utbildningar med höga antagningskrav kräver det en hel del jobb för att uppnå runt 1,5 (vilket är vanligt i populära studiestäder som Lund och Uppsala). Försök se på högskoleprovet som ett jobb eller en kurs, avsätt tid i ditt vardagliga liv för att studera. Det är smart att försöka hålla igång tänket hela tiden, hellre 2 h/dag än 8 h två dagar i veckan. När det börjar närma sig den stora dagen kan du trappa upp antalet timmar.

Du får vad du betalar för

Idag finns det en del gratissidor som hjälper dig uppnå bättre resultat. Du kan självklart öva gamla prov på studera.nu, eller repetera skolmatten på matteboken.se. Skön - och facklitteratur samt tidningar kan du låna kostnadsfritt på biblioteket för att öva upp din läsförståelse. Det finns också en app som heter “Högskoleprovet 2,00” (kostar visserligen 149 kronor).
Men om du har testat allt ovan och är beredd att lägga ner lite extra pengar, skulle jag vilja rekommendera hpguiden.se. Där får du bland annat en extremt bra guide när det kommer till studierna och upplägget på provet såväl som den mentala biten (som är minst lika viktig).
Dessutom får du en personlig coach som själv skrivit toppresultat och hjälper skräddarsy ett upplägg för just dig.

Misslyckades du? Inte hela världen, det kommer fler chanser!

Är det så att du inte kommer in på drömutbildningen vid den tidpunkt du velat: försök göra det bästa av det!
Att ta sabbatsår, åka ut och upptäcka världen eller volontärarbeta är förslag på saker som är minst lika utvecklande och bra för dig på andra plan här i livet!

Lite fakta…

  • Lördagen den 6:e april är datumet som gäller i vår. Provet skrivs två gånger per år, en på våren och en på hösten. Om du har missat att anmäla dig till vårens prov, kom ihåg att anmäla dig till hösten (anmälningsperiod är 15 aug - 2 sept)!
  • Befinner du dig utomlands? Du kan fortfarande skriva provet vid en del svenska skolor i Europa och även i Kenya.
  • I Halmstad har en kille skrivit 2.0 hela 14 gånger och därmed satt rekord i landet!
  • Det är svårt att uppnå 2.0. Våren 2016 var det endast 62 personer av 75 304 deltagare som fick högst resultat

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom utlandsstudier?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla