Studera > studieval

STFG bygger ut för framtidens kompetens

.
Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
29 Jan 2019

Vi står i Framtidshallen och inväntar eleverna innan självaste invigningen tar fart. Strax utanför Kungens Kurva på Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium ska upp emot 200 besökare, personal och elever samlas i en av skolans sprillans nya lokaler för mingel och rundvisning.

framtidshallen-stockholms-fordon-transport-gymnasium

Lotta Edelholm, nuvarande skolborgarråd i Stockholm, var med redan under invigningen 2007 och i samband med politiska skiften är hon nu tillbaka för ännu en invigning.

”Man ska erkänna att det här med yrkesutbildningar, det är inte alltid så lätt att få till stånd. Det är speciellt svårt i Stockholmsregionen där vi inte har samma traditioner som i andra delar av landet. Därför känns det extra roligt att stå här idag och se på en utbildning som har vuxit så mycket”.

Skolan har nämligen fördubblat antalet elever, och det finns inte en tvekan om att varenda elev har en ljus framtid framför sig med garanterat jobb och en arbetsmarknad som ”skriker efter kompetens” som Lotta Edelholm deklarerar under invigningstalet. STFG har i sitt fordon- och transportprogram fem olika inriktningar, som alla har olika behov.

stfg-framtidshallen-invigning

Lotta Edelholm inviger tillsammans med föredetta skolborgarråd Olle Burell STFGs nya lokaler.

En knäpp idé

Efter att ha bjudit in skolborgarrrådets dåvarande Olle Burell såddes ett frö, ett frö som mellan 2 feb 2018 då första spadtaget togs vuxit fram till en satsning på yrkesutbildningar som innebär förtroende och förväntningar, något som STFG som skola tänker axla. Hela idén var från början lite knäpp som rektor Lars Dowert förklarar, att be att få över 7000 kvadratmeter tillägnat till elever att övningsköra på, något som tidigare behövt ske på IKEAs bilparkering. Förutom det invigs även de nya lokalerna, som förutom stora luftiga klassrum bland annat utgörs av lokaler speciellt byggda för svetsning, bilmeck och truckkörning.

stfg-parkering

Här på den 7000 kvm stora körgård kan elever övningsköra både med lastbil och buss.

Förutom framtiden själv, fylls framtidshallen även av branschrepresentatörer, bland annat från Volkswagen, Scania, Volvo och TYA. Tobias Rückert, regiondirektör för Volkswagen förklarar att de verkligen behöver ungdomarnas kompetens och att det finns massor mer praktikplatser och jobb när de är klara.

Framtidens utbildning

TYA, som står för Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, har sin representant Lasse Holm på plats som berättar om hur de nya lokalerna kommer att kunna utbilda fler elever och möta kommande behov. Enligt beräkningar kommer ca 50.000 nya lastbilsförare behövas under de närmsta 10 åren, varav 7000 redan under 2019, berättar han och avslutar med orden ”Vi ser det här som att STFG har framtidens utbildning till lastbilsförare”.

Och det är inte alltid behoven är så självklara, rektorn Lars förklarar hur ingen riktigt vet hur framtiden inom transport och fordon ser ut, ”Ska vi köra diesel? El? Hybrid?” nämner han i sitt tal, en mening som bara bekräftar behovet av ordentliga lokaler där elever får plats, där ny teknik kan appliceras samt ännu större utrymme för att attrahera nya talanger till skolans utbildningar.

Läs mer om STFG.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla