Studera > vägledning

Student och Mamma - så klarar du studierna med barn

Jag var på middag här om kvällen och mötte en supertrevlig tjej som berättade lite om hur hon klarade av sina studier, under tiden hon har två barn. Hon sa att när hon kom tillbaka till skolan efter att ha varit mammaledig i två år var det som en stor utmaning då både hon och hennes sambo studerar samtidigt.

Av: Amanda Berglund
Lästid: 5 minuter
4 Mar 2014
Så hanterar och klarar du av studier med barn

Med fokus i två världar

Förutom att gå på föreläsningar och köpa kurslitteratur måste hon dessutom fokusera på omsorgen av sina döttrar. Hon pluggar tre kurser samtidigt vilket kan sättas ihop till heltidsstudier för att få ihop fullt lån och bidrag. Hon planerade upp ungefär tre föreläsningar i veckan så under denna tid behövde barnen tas omhand av någon annan och under resterande dagar fokuserade hon på hushållsarbete och hemuppgifter.

Barnomsorgen är, säger hon, det svåraste att få ihop med att gå tillbaka till skolan då barnen måste börja anpassa sig till nya miljöer och människor, vilket var särskilt svårt för hennes yngsta. Det finns dock många förskolor men långt ifrån alla ger barn deltidsomsorg så under det första halvåret fick hennes moster ta hand om barnen under dagen.

Under nästa halvår ändrades schemat och de var tvungna att jobba fram nya arrangemang. Under ett par månader satt en granne barnvakt vilket fungerade väldigt bra eftersom hon bodde nära och själv hade en tvååring. I längden blev det dock svårt och det gällde att finna nya sätt, så de fanns ett daghem i närheten som kunde ta hand om flickorna fram tills terminens slut.

Slutligen fick hon och hennes sambo balansera barnomsorgen själva. Då hennes föreläsning höll på till fyra och hennes killes slutade vid halv fyra, kunde hon sätta barnen i en vagn och gå och möta honom så han kunde ta hem dem och hon gå på föreläsning. Det fungerade om han slutade i tid och dessutom sparades det massor med pengar då de slapp betala barnvakter och dagmammor.

Flexibilitet - nn studentmammas bästa vän

Att studera hemma kräver både kreativitet och flexibilitet. Hennes äldsta dotter hade slutat sova middag om dagarna och den yngsta omintetgjordes av alla hennes ansträngningar att upprätta en regelbunden tupplursrutin. Hon satt ofta på golvet gjorde sina hemläxor medan de kröp omkring och lekte med varandra. Ibland tog hon dem till parken där hennes äldsta kunde leka medan hon läste samtidigt som hon tittade till och underhöll sin yngsta dotter. Hon kunde bara arbeta vid datorn korta stunder under dagen, ungefär tjugo till trettio minuter åt gången innan barnen behövde hennes direkta uppmärksamhet.

Hon minns en eftermiddag i början av terminen då hon skulle förbereda sig för en presentation. Då satt dem alla i sängen i sovrummet och hennes yngsta gav henne pennor i olika färger. Hon fick göra anteckningar i agendan eller på bestämda sidor i anteckningsblocket, vilket gav en känsla av att få hjälpa till. Barn tycker mycket om att ta del av föräldrarnas aktiviteter så det var ett bra sätt att kombinera studieläsning med barnen.

Det fanns dagar då hon satt med barnen i sängen på morgonen en timme och sedan plockade upp böckerna för att läsa eller bad sin sambo se efter dem i en timme medan hon gick ner till ett café för att skriva en uppsats. Hon var tvungen att vara organiserad och effektiv så att hon kunde göra det mesta av den studietid hon hade. Det var här extra viktigt att hålla sina tider och vara medveten om när saker och ting skulle lämnas in och vad som behövde prioriteras.

Prata med din lärare

Många lärare kan vara ganska stränga med tidshållning men då man inte alltid kan lita på att barnen följer ens eget tidsschema så det är alltid bra att tala med en föreståndare och förklara situationen och lova att göra ditt bästa att komma i tid. Majoriteten av alla lärare kommer givetvis att förstå.

Fördelar med att vara studentmamma

“Mot slutet av terminen hade jag äntligen hittade jag en annan kvinna som var lika galen som jag – som försökte arbeta inför examen med två små barn hemma” sade hon och skrattade. Hon sa att det var uppfriskande att prata med henne om hur de båda lyckats balansera skolarbetet och barn. Hon hade valt att anställa en barnflicka på heltid, som gav henne mer studietid utan barnen.

I ett nyhetsbrev för familjer och studentlån, skrev hon,

“Som mödrar har vi många stora bollar i luften. Vi kan lyckas kontrollera schema, läsa till prov, göra en inköpslista, ta hand om barn och sätta ihop en middag samtidigt som vi stryker - allt på en gång. Tre presentationer, två inlämningsuppgifter, samt en essä på tjugo sidor på samma dag? Lätt som en plätt!”

När jag frågade henne hur allting kändes, sade hon att hon aldrig kommer att ångra att hon gick tillbaka till skolan där hon kunde utmana sig och lära sig. Samtidigt älskade hon att komma hem till det entusiastiska välkomnandet av sina barn. Om stressen över skolan blev för stor kunde en kram eller en promenad i parken göra dagen skinande igen. “Som föräldrar har vi lyxen att kunna fly undan den galna akademiska världen genom att dra sig tillbaka in i den underbara världen av knubbiga fingrar, ljuva skratt och rosiga ansiktet efter badstunden. Det är alltid lättare att gå tillbaka till studierna helt klar i huvudet efter att ha läst ‘Pettson och Findus’ för barnen och fått en godnattkram.

Att återvända till skolan med två små barn har haft sina upp-och nedgångar. Att komma till föreläsningarna är en trevlig paus i rutinerna man har som småbarnsmamma och man får komma hem till stora leenden och kramar. Vissa dagar tycker hon om att gå i skolan på heltid och andra dagar undrar hon så klart om hon lägger för mycket tid på skolan och försummar flickorna. I slutändan handlar det bara om flexibilitet och kunna leva på den energi och lycka man har genom att vara småbarnsförälder.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla