cady
Studera > studieval

Studenter flockas till yrkesprogram med ljus framtid

Yrkesprogram med ljus framtid

Tack vare den senaste rapporten från Universitets- och högskolerådet (UHR), har vi fått reda på att fler studenter än någonsin är redo att hugga in på en akademisk vårmeny fylld med ingenjörskonst, psykologi och sjukvård!

Låt oss dyka ner i siffrornas hav. Vi ser en ökning på hela fem procent i antalet studenter som valt programutbildningar jämfört med förra våren. Och det är inte bara någon liten våg vi surfar på – hela 239 243 sökande har nu skrivit sina namn i sanden för vårterminen 2024. Det är en ökning med nära fyra procent från våren 2023! Och gissa vilken grupp som leder denna intellektuella invasion? Jo, åldersgruppen 20–24 år, som står för en sexprocentig ökning.

Nu, till det ännu mer spännande - ingenjörer, psykologer, läkare och sjuksköterskor. Det är som att alla vill bli superhjältar i den verkliga världen, och vi kan inte annat än heja på! Civilingenjörerna toppar listan med en raketökning på 20 procent, medan högskoleingenjörerna och psykologerna inte ligger långt efter. Och även om läkar-, sjuksköterske- och tandläkarutbildningarna inte ser samma explosionsartade ökning, så är varje liten procent ett steg mot en hälsosammare värld.

Men inte alla program har haft samma lyckosamma resa. Lärar- och fysioterapeututbildningarna har tyvärr sett en minskning i antalet sökande. Det här får en att tänka – hur kan vi hjälpa till att lyfta dessa viktiga utbildningar? Kanske behöver vi sprida mer ljus över det fantastiska arbete dessa yrkesgrupper gör.

Och här kommer en intressant tvist - även om lärarutbildningarna i stort har sett en minskning, så blomstrar förskollärarprogrammen, särskilt bland männen, där vi ser en ökning på 14 procent. Anders Ljungberg på UHR ger oss en klapp på axeln för detta steg mot att sudda ut de könsbundna studievalen.

Så, kära studenter, oavsett om du siktar på att bygga broar, hjälpa människor att hitta balans i sin psykiska hälsa, rädda liv eller utbilda de små, vet att ditt val är värdefullt. Och när du står där med ditt val, tänk på de möjligheter som väntar. För vi är inte bara studenter; vi är morgondagens ledare, uppfinnare, vårdgivare och pedagoger.

Låt oss segla mot dessa nya horisonter med mod och nyfikenhet. Och glöm inte, för att få full koll på vågornas riktning, kasta ett öga på UHR:s fullständiga rapport.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla