yrkeshogskolan
Sponsrad
ECY

Föreställ dig vad som händer när strömmen slutar fungera, när telenäten brister eller när uppkopplingen försvinner. Det är mycket i samhället – både nödvändigheter och bekvämligheter – som fungerar tack vare elteknik. Det är bland annat därför som det finns så oändligt många yrkesvägar och möjligheter i elteknikbranschen.

Tjej som står och håller i sladdar

Hallå där Elinor! Varför blev du elektriker?
Jag ville inte vara tvungen att plugga vidare direkt efter gymnasiet för att få jobb. Jag var intresserad av något byggprogram. Jag och min pappa tittade på vad det fanns för yrken och jag valde el eftersom det är så brett. Jobbet behöver inte vara tungt, man kan lika gärna sitta och svetsa fiber i labb.

Vad tyckte du om utbildningen?
Det var annorlunda om man jämför med högstadiet där allt var teoretiskt förutom gymnastik och slöjd. På elprogrammet är det teoretiska ämnen också, men väldigt mycket är praktiskt. Det ger en större variation under dagarna så det var lättare att tycka det var kul.

Hur trivdes du på utbildningen?
Jag trivdes väldigt bra. Jag klickade direkt med mina klasskompisar och vi blev ett gäng som umgicks tjugofyra sju.

Vad får du göra i ditt yrke?
Jag har mycket kundkontakt och yrket är otroligt varierande så det är väldigt olika från dag till dag. Det kan vara allt från att bara byta ett enkelt uttag till att gå på felsökning och få tänka jätte, jättemycket. Ibland hjälper jag en kollega och gör jobb där man måste vara två. Eller så får jag göra finlir och tänka ut hur blir det bäst ljus i ett rum om det ska vara kontor eller tandläkarmottagning.

Vad är roligast med yrket?
Kollegorna, att det är fysiskt och att jag får tänka och vara kreativ!

Tack Elinor för att du delade med dig! Lycka till i framtiden önskar ECY.

Snurra med saker som behöver el

Elektriker - ett framtidsyrke!

Vill du jobba med att göra smarta tekniska installationer som bidrar till ett bättre klimat? Eller kanske bidra till människors trygghet genom smarta larm- och styrsystem? Som elektriker finns det 1 000 möjligheter och variationer i yrket.

Oavsett om du vill jobba med högspänning i en industri eller om du vill utföra mindre elinstallationer hos privatpersoner och företag, så kommer du hitta din grej i branschen. Och du behövs!

Elteknikbranschen tillhör en av Sveriges framtidsbranscher. Prognosen pekar på ett behov av cirka 700 000 nya bostäder. Samtidigt ska cirka 1 miljon bostäder renoveras och stora infrastruktprojekt genomföras.

1 000 möjligheter

Det finns flera vägar du kan välja om du vill bli elektriker. Störst möjlighet att få jobb som elektriker efter utbildningen är om du läser en utbildning som leder till ECY-certifikat. Det är nämligen ett bevis på att du har den kompetens som krävs för att jobba självständigt och elsäkert.

Teknik är något som är centralt i alla jobb inom elteknik. Men arbetsdagarna kan se helt olika ut. Du kan jobba mycket med kroppen som montör. Eller i butik och hjälpa montörerna köpa materialet till sina arbeten. Du kan också jobba på kontor som ingenjör eller projektledare. Kanske vill du jobba som yrkeslärare och utbilda framtidens medarbetare inom elteknik. Det finns också många möjligheter att jobba som ledare och chef. Eller varför inte bli världens bästa servicetekniker med egen firma?

Du märker redan här att det finns många karriärvägar inom yrket som elektriker. Och du behövs!

Vill du veta mer om yrket elektriker och alla möjligheter? Läs mer på https://ecy.com

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla