cady
Studera > studieval

Studera på distans - Guide till distansstudier

Unsplash
Av: Felicia
Lästid: 3 minuter
16 Feb 2021

Att läsa en utbildning på distans har många fördelar. Lyckas du planera din tid väl kan du kombinera dina studier på distans med att t.ex. jobba. Du kan läsa en distansutbildning på många sätt, vanligast är via högskolan men du kan även söka distansstudier på Yrkeshögskola, Yrkesutbildning och via Folkhögskola. Beroende på vilken utbildningstyp du väljer kan rätt till studiemedel, studieavgift och betyg skilja sig åt. Vi går igenom de olika utbildningsformerna och hur de skiljer sig åt när du läser på distans och vad som är viktigt att tänka på när du läser på distans.

Högskoleutbildning på distans

Idag kan du läsa hela program på distans på högskolenivå. Allt från apotekarprogrammet till ämneslärare. Du kan även söka distanskurser via olika universitet. Att läsa ett helt program på distans kräver ofta att du medverkar vid obligatoriska träffar, t.ex. för att skriva ett prov, för grupparbeten eller för genomgångar som kräver att du är på plats. Att läsa på distans på högskolenivå ger dig precis som på alla andra högskoleutbildningar rätt till studiemedel från CSN och är helt gratis. Utbildningen ger dig högskolepoäng. Du kan även läsa distansutbildningar på master- och magisternivå.

YH-utbildning på distans (Yrkeshögskola)

En YH-utbildning syftar till att stötta de kompetensbehov som finns ute i samhället. En distansutbildning på yrkeshögskolenivå innehåller alltid LIA/praktik, du kan därför t.ex. inte kombinera jobb med utbildningen under tiden du har praktik om dessa två krockar med varandra. Vissa utbildningar kräver att du är tillgänglig under dagtid, eller medverkar vid obligatoriska fysiska träffar. Kolla alltid upp innehållet i distansutbildningen om du funderar på att kombinera det med ditt nuvarande jobb.

Alla utbildningar på yrkeshögskola är beviljade av myndigheten för Yrkeshögskolan (Myh) och är därför CSN-berättigade. Det finns även privata anordnare som erbjuder utbildningen som står under tillsyn av Myh men som tar en studieavgift. På Yrkeshögskolan.se hittar du alla utbildningar beviljade CSN och som inte tar något studieavgift. Är utbildningen ett år eller längre tar du en yrkeshögskoleexamen eller kvalificerad yrkeshögskoleexamen.

Yrkesutbildning på distans

En yrkesutbildning ges av privata utbildare. Det kan därför skilja sig rejält mellan utbildningarna huruvida de är CSN-berättigade eller inte och om utbildaren tar studieavgift. En yrkesutbildning ger inga akademiska poäng, till skillnad från studier vid högskola eller yrkeshögskola. Beroende på utbildare får du istället yrkesexamenbevis, diplom och/eller ett certifikat. Läser du på “yrkesvux” via din hemkommun är utbildningen CSN-berättigad, avgiftsfri och ger ett betyg. Även här kan det skilja sig åt med praktik (APL på Yrkesvux) och det är därför viktigt att se över hur mycket du kan arbeta vid sidan av studierna om du planerar på detta.

Även fast flera utbildare ger samma utbildning, t.ex. Personlig Tränare betyder det inte att alla ger rätt till CSN. Det kan alltså betyda att en yrkesutbildning till PT är CSN-berättigade, medan en annan ej är det.

Folkhögskola på distans

Folkhögskola är ytterligare en utbildningstyp du kan läsa på distans. En utbildning på folkhögskola anpassar sig mer efter individens behov, och du kan läsa utbildningen i allt från 1 till 3 år, beroende på din egen takt. På folkhögskolan kan du läsa Allmän kurs på distans för att antingen tillgodoräkna dig behörighet för gymnasiestudier, eller för att få behörighet till högskolestudier.

Beroende på val av utbildning kan skolan ha olika krav på antagning. Vissa folkhögskoleutbildningar har personligt brev, intervju, arbetsprov eller en viss åldersgräns som antagningsvillkor. Det finns dock ingen övre åldersgräns för att söka en utbildning på folkhögskola. Beroende på vilken nivå du läser på folkhögskolan har du rätt till studiestöd via CSN.

Andra artiklar du kanske gillar:

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom distansutbildningar?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla