Sponsrad

Studera på Sverigefinska folkhögskolan

Sverigefinska folkhögskolan
Av: Sverigefinska folkhögskolan
Lästid: 5 minuter
7 Feb 2023

Sverigefinska folkhögskolan (Svefi) ligger i Haparanda, precis på landsgränsen till Finland och systerstaden Tornio men även med närhet till Ryssland och Norge. Blandningen av lugn småstadsmiljö med internationella inslag upplevs av många som ett spännande inslag i studielivet hos oss.

Skolans namn till trots måste du inte kunna finska för att studera på Svefi! Finskan är visserligen en viktig del av skolans arv och profil, och du kan gärna välja att studera det finska språket som ett extra tillvalsämne, men all utbildning sker helt på svenska. Våra kurser är CSN-behöriga och läses på heltid, och skolan har dessutom en egen restaurang samt deltagarboende i närheten av huvudbyggnaden.

I de allra flesta av våra gedigna utbildningar får du inte bara de teoretiska kunskaper du behöver för att kunna gå vidare till högre utbildningsnivåer eller in i arbetsmarknaden, du får även arbeta praktiskt med det du studerar. Så de som läser t. ex. Ljudteknik får inte bara lära sig det tekniska, de får även rigga, mixa och spela in ljudet under skolans konserter och föreläsningar. För extra verklighetsanknytning får de även jobba med ljudet under olika evenemang som sker utanför skolan. Och liknande gäller alltså för de flesta av våra övriga utbildningar med – oavsett inriktning finns det trots allt inget som slår riktig erfarenhet när det gäller att bli trygg och självsäker i det man lärt sig!

Utöver de högkvalitativa utbildningar vi utformat och finjusterat under många år så följer vi även samhällstrenderna och förnyar vårt utbud så att vi ständigt kan erbjuda aktuella och skräddarsydda utbildningar.

Här är ett par exempel på våra utbildningar för dig som vill studera norröver och uppleva något nytt: Ljudtekniker samt Happis Arts & Crafts!

Ljudtekniker

Ljudtekniker rum

Här får du inte bara lära dig det teoretiska inom ljudteknik, du får även planera, rigga och mixa ljudet både live och i studio. Du får dessutom jobba en hel del med scenljus, vilket förstås är ett perfekt komplement till ljudet!

Utbildningen läses vanligtvis i två år på heltid här på Sverigefinska folkhögskolan och finns både som ”vanliga” särskild kurs samt som eftergymnasial yrkesutbildning.

Under det första året fokuserar vi på grunderna inom inspelningsteknik, liveljud och scenljus: du får lära dig hantera bland annat Pro Tools, PA-system, mixerbord och mikrofoner, mixnings- och lyssningsteknik, akustik, musikteori, ellära, med mycket mera. Utöver de teoretiska studierna får du även jobba praktiskt med att rigga och mixa både ljudet och ljuset inför och under skolans evenemang, vilket kan vara allt från föreläsningar till utomhuskonserter. Du får dessutom jobba med flera egna inspelningsprojekt. Att faktiskt få jobba på riktigt med det du lär dig stärker dig i grunden och låter dig inte bara förstå bättre hur allt fungerar och hänger ihop, du blir även mycket mer trygg och självsäker med tekniken.

Under utbildningens andra år får du tid att riktigt fördjupa dig inom det område som du känner ger dig mest inför framtiden: liveljud och scenljus, musikinspelning och mixning, eller filmljud.

I utbildningen ingår även fyra veckors praktik där du har möjlighet att söka praktikplats inom det som intresserar dig. Många av våra deltagare har fått arbete efter praktiktiden.

Skolan hyr med jämna mellanrum ut ljud- och ljusutrustning till olika event där du som deltagare får sköta tekniken (tillsammans med skolans handledare). Vi tycker det är viktigt att du får möjlighet att ta del av så många riktiga jobb utanför skolan som möjligt!

Vi har tre professionella inspelningsstudior sammankopplade med fyra separata kontrollrum, och det finns flera arbetsstationer där du kan öva upp dina färdigheter – och du får fri tillgång till lokalerna dygnet runt, förutsatt att du sköter sina studier dagtid.

Happis Arts & Crafts

Målet med vår nya konst- och hantverksutbildning Happis Arts & Crafts är att ge dig en bred och gedigen grund inom flera olika konstformer: du kommer att få lära dig, jobba med, och fördjupa dig inom ämnen såsom måleri, skulptur, keramik. Du kommer också att arbeta med textil, video och foto under din tid hos oss.

I stort sett alla moment i Happis Arts & Crafts genomsyras av två teman: platsen och människan. Samtidigt som vi studerar och arbetar med konst och hantverk kommer vi att vara öppna för inspiration och information från samhället, historian, människorna och naturen som omger oss. Vi gräver där vi står! För precis som det är viktigt att du har egna idéer och impulser så är det även viktigt att kunna låta dig influeras av- och använda de ögonblick, känslor och intryck du får från din omgivning för att växa som konstnär.

Du kommer att få jobba med klara och tydliga uppgifter så det tekniska inte är något mysterium, och du får även kombinera dina kunskaper med fritt konstarbete där du inte bara övar på färg och form utan även tar del av hur mönster och strukturer, språk, material och kultur påverkar oss och vårt sätt att arbeta. Det ger inte bara större konstnärlig insikt, det ger även personliga erfarenheter som är viktiga inom andra områden som exempelvis skola, förskola, kreativa fält, projektledning, curatoriellt arbete och samhället i stort.

Vi lägger alltså stort fokus på de konstnärliga grunderna samt att bejaka det intuitiva så du lättare hittar fram till ditt eget konstnärliga uttryckssätt. Därmed blir det också viktigt med inslag om samtidskonsten och självutveckling.

När du är klar med utbildningen har du fått ta del av det du behöver för att gå vidare i livet och lärandet. Därifrån kan du gärna söka dig till exempelvis konsthögskola, designutbildning, eller varför inte påbörja din egen konstkarriär?

Vill du fråga mer om någon av våra kurser eller bara prata om hur skolan och studentlivet fungerar på Svefi- Kontakta oss gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla