Sponsrad

Studerande förälder? En nanny kan bidra till ett mer jämställt hem

myNanny
Av: myNanny
Lästid: 3 minuter
17 Apr 2020

Som studerande förälder kan det vara svårt att få ihop vardagen. RUT-avdraget har inneburit att allt fler familjer tar hjälp av en nanny, det vittnar företaget myNanny om. Nu visar ny forskning från Lunds Universitet visar på att denna möjlighet har inneburit en förbättrad jämställdhet i samhället.

RUT-avdraget infördes år 2007. Sedan dess har det blivit mycket vanligt att familjer väljer att ta hjälp av en nanny eller barnvakt i hemmet. Tidigare kunde man bara få göra avdrag på skatten för privat barnomsorg på upp till 25 000 kronor per år, men nu får man göra avdrag på upp till 50 000 kronor per år och en utredning ska snart lämna ett konkret förslag så att regeringen kan höja taket till 75 000 kronor per år. Att taket i RUT-avdraget ska höjas till 75 000 kronor per år är ett resultat av Januariavtalet. Mycket talar därför att det fortsatt kommer vara många som tar hjälp av en nanny, om inte ännu fler.

Nanny leker på golvet med barnet

Nanny leder till förbättrad livskvalitet

Två forskare i sociologi vid Lunds Universitet har gemensamt skrivit boken nanny families. I boken redovisas slutsatserna i en vetenskaplig studie som de två forskarna genomfört, genom att intervjua personer som jobbar som nanny, föräldrar och barn. En av slutsatserna i rapporten är att föräldrar känner sig mindre stressade när de får hjälp av en nanny och att det frigör tid för bland annat karriär.

Barnen har positiva upplevelser av att få hjälp av en barnflicka

I studien redovisas att många barn har upplevt det mycket positivt att ha en barnvakt. Många barn i studien skildrar positiva upplevelser av att få hjälp av en nanny. Däremot upplever vissa barn att det är jobbigt att behöva byta barnvakt. MyNanny jobbar därför med långsiktiga relationer mellan familjen och barnvakten, så att barnet hinner knyta an till nannyn och bygga långsiktiga band. Läs mer om hur myNanny jobbar med barnvakter här.

Studien visar att barnvakt leder till förbättrad jämställdhet

Det kan vara svårt i en familj att få till en uppdelning av familjens olika uppgifter på ett jämställt sätt. Men studien från Lunds Universitet menar att möjligheten att ta in en nanny i familjen förbättrar jämställdheten, då det kan bidra till en bättre uppdelning mellan män och kvinnor.

En omfattande studie - både intervjuer och observationer

Den vetenskapliga studien har vid sidan av intervjuer med barnflickor, familjer och barn, även innehållit intervjuer med kyrkor, skatteverket och Migrationsverket. Men även med barnvaktsföretag.

Det finns flera barnvaktsföretag i Sverige, vid sidan av myNanny som har funnits sedan 2007 kan man nämna Nannypoppins som ett exempel på en annan stor aktör. Den som är intresserad av hur ett barnvaktsföretags verksamhet fungerar, kan läsa mer om NannyPoppins här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin