Sponsrad

Sugen på att arbeta utomlands? Här finns jobben!

Vart vill du resa?

Är du också sugen på att prova vingarna ute i världen? Vi tipsar om fem länder där det som svensk finns goda möjligheter att få jobb, oavsett tidigare erfarenheter!

Av: IGC
Lästid: 4 minuter
20 Nov 2017

I denna artikel finns det annonslänkar

Fler svenskar än någonsin tidigare väljer att packa sina väskor och bege sig till utlandet för att arbeta. I dagsläget är omkring 660 000 svenskar – cirka 7 % av den totala befolkningen– skrivna i utlandet. Det överlägset populäraste landet för utlandssvenskar är USA, följt av Storbritannien, Norge och Spanien.

Är du också sugen på att prova vingarna ute i världen? Vi tipsar om fem länder där det som svensk finns goda möjligheter att få jobb, oavsett tidigare erfarenheter!

Australien

Backpacker-landet Australien har länge varit en favoritdestination bland svenska säsongsarbetare. Och inte undra på – landet erbjuder ett fantastiskt klimat, kritvita stränder och mängder med sevärdheter. Dessutom pratar alla engelska, vilket onekligen förbättrar möjligheterna i jobbsökandet.

Alla svenskar upp till 31 år har möjlighet att ansöka om ett Working Holiday Visa. Detta är ett visum som ger dig rätten att vistas i Australien i ett år och arbeta under tiden. Om du dessutom uppfyller vissa kriterier finns dessutom möjlighet att förlänga visumet med ytterligare ett år. Lönerna är generellt höga i Australien (snittlönen för en heltidsjobbande australiernare ligger på omkring 40 000 SEK), vilket är nödvändigt med tanke på priserna. Jobb finns det gott om och många säsongsarbetare väljer att antingen jobba inom servicebranschen (hotell, restauranger café etc.) eller på bondgårdar med fruktplockning/djurskötsel.

Norge

När du drömmer dig bort om ett spännande utlandsäventyr är ett mörkt och kyligt Norge troligtvis inte det första du föreställer dig. Men det kan ändå vara värt att överväga en jobbsejour i vårt grannland till väst. De främsta anledningarna är de höga lönerna och den starka arbetsmarknaden. Många svenskar flyttar till Oslo i några månader eller ett år för att spara ihop pengar till en resa eller kontantinsats till en lägenhet. Vi svenskar har även ett väldigt gott rykte i Norge och eftersom språken är så pass lika kan du hitta anställning i alla typer av branscher, däribland serviceyrken, försäljning, sjukvården och inom IT. För dig som klarar av långa dagar i ett tufft arbetsklimat finns även möjligheten att åka till Nordnorge för att rensa fisk eller arbeta på oljeplattform.

Malta

Medelhavsön Malta har de senaste åren blivit ett mecka för soltörstiga svenskar som vill arbeta utomlands. Eftersom landet är med i EU är det enkelt att bosätta sig på ön – det enda som behövs är en anställning hos ett Maltabaserat företag. En stor del av de omkring 6000 svenskarna på ön är anställda inom spelindustrin. Exempel på företag som regelbundet letar efter svensktalande personal är Mr Green, Betsson, LeoVegas och Kindred Group. Dessutom finns det mängder av jobb för svenskar inom finansbranschen. Rollerna inkluderar alltifrån från enklare jobb inom kundservice till högre chefspositioner. För dig som har tidigare erfarenhet inom exempelvis digital marknadsföring, content writing, försäljning eller kundtjänst är chanserna att få ett jobb väldigt goda!

Irland

Storbritannien är, tillsammans med Norge, det tveklöst populäraste landet för svenska utlandsarbetare inom Europa. Bara i London beräknas det bo fler än 100 000 svenskar. Men vi vill passa på att slå ett slag för grannlandet Irland! Tack vare Irlands fördelaktiga skatteregler finns här massvis av storföretag som skriker efter personal, framförallt inom IT och E-commerce. Några exempel på företag som är stationerade på Irland är Google, Apple, HP, Dell, Facebook, Amazon, Zalando, Groupon, Airbnb och Uber. Merparten av jobben finns i Dublin, som för övrigt är en fantastisk stad att bo i. Dessutom har många företag kontor i Galway och Cork. För dig som har erfarenhet inom exempelvis programmering, försäljning eller marknadsföring är karriärmöjligheterna goda. Är du däremot nybliven student och letar efter ett ingångsjobb finns det ofta kundserviceroller utan krav på tidigare erfarenhet.

Spanien

Trots att ekonomin i Spanien inte är vad den en gång var (omkring 4 av 10 unga spanjorer är fortfarande arbetslösa), så finns det många företag som letar efter utländsk arbetskraft i landet. Som svensk är jobbmöjligheterna störst i Barcelona, som av många experter blivit utnämnd till en av världens främsta städer för start-ups och innovation. De flesta svenskar som arbetar i Barcelona är anställda inom kundservice, IT eller försäljning. Förutom Barcelona finns det även jobbmöjligheter för svenskar i Marbella, Malaga och på Kanarieöarna, framförallt inom försäljning.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!