Studera > studentliv

Tips för hur man lyckas att klara av både studier och sitt sociala liv

Att studera kräver stor koncentration större del av dagen. I den här artikeln lär du dig vikten av att att komma ut och träffa folk under stressiga pluggperioder.

Av: Amanda Berglund
Lästid: 5 minuter
19 Feb 2014
Att få sitt sociala liv och studier gå ihop

Att jobba vs att plugga

Att studera vid Universitet, Högskola, gymnasium eller någon annan institution du kan tänka dig, är inte riktigt detsamma som att jobba på ett 9-5 jobb med kollegor varje dag. Att studera är bra mycket mer flexibelt och kräver oftast mer eget arbete med hemläxor och tentaplugg. När jag jobbade, interagerade jag med människor och hanterade dem i många olika situationer och i slutet av dagen eller kvällen, var jag helt utmattad och kunde knappt vänta tills jag fick lägga mig i ett bad, själv, utan att behöva prata.

När vi pluggar, sitter vi kanske ensamma hemma eller i biblioteket och fokuserar intensivt i timmar för att, på sitt eget vis, få in all information som behövs. För så är det, alla har sitt eget sätt att plugga på; vissa gillar att sitta i et knäpptyst rum, medan andra skulle go bananas av det. Andra tycker om att lyssna på Infected Mushroom medan de pluggar matte, andra sitter gärna i ett mysigt café där sorlet från andra gäster lugnar och distraherar egna fladdrande tankar. I vilket fall som helst pluggar vi alla i vår egen takt, eller tillsammans med andra. Sitter du i grupp och studerar, är du fortfarande i plugg-mode och använder tiden – antar jag? – effektivt till att lösa världsproblemen och frågorna till hemtentan. Detta kan ibland vara skönt, att glömma stressen för ett tag och tänka att “vi alla har fått dessa frågor och vi kan diskutera fram lösningarna tillsammans”.

Gå ut och träffa folk!

Utöver att studera med dina vänner, är det viktigt att du kommer ut och interagerar med människor i vardagen. Jag låg inne i någon stressblandad PMS-pluggperiod i förra veckan och såg ingen som helst anledning att gå ut i det grå vädret och hitta på någonting. Där hamnar jag i en ond cirkel. Av att inte gå ut, löser du inte det låsta mode du hamnat i, och i och med det har du ännu mindre ork att gå ut. Så att göra till en vana att komma ut är viktigt för din mentala hälsa och för att du skall kunna fokusera tillräckligt på dagarna.

Interagera via jobbet

Ett tips är att skaffa ett jobb som du kan gå till ett par dagar i veckan som innehåller interaktion med människor. Tips på det kan vara barnvakt, hemtjänst, personlig assistent, receptionist eller kassör. Helt omedvetet så kopplar hjärnan bort alla stresstankar och annat som snurrar runt i skallen hela dagarna. Jag minns att när jag var Nanny eller vårdbiträde på hemtjänsten, glömde jag helt bort omvärlden och riktade all min uppmärksamhet på det jag gjorde och den människa jag hade att göra med. Det blev en skön paus i vardagen för att låta hjärnan vila och arbeta på ett annat sätt.

Självklart är ett annat sätt att gå ut och träffa vänner, ta en promenad tillsammans, fika, delta i aktiviteter. Vad som helst för att få utbyte av någonting annat än dina egna tankar.

Variera din umgängeskrets - Utmana din sociala förmåga

Att spendera tid med dina vänner är kul, det vet vi alla, men det är även viktigt för din känslomässiga, kanske även fysiska hälsa. Sunda relationer gör din tillvaro roligare, minskar sorg och stress, ökar din viljestyrka och kan till och med hjälpa dig att uppnå personliga mål. Människor eller jobb du väljer att ha omkring dig, inspirerar dig till många val och tankesätt. Försök filtrera ut energikrävande relationer som ingen av er egentligen har någon vinning av. För att må så bra som möjligt bör du mixa dessa relationer med motion, bra kost och frisk luft.

Jag minns att under mina dagar som vårdbiträde och social carer, hade jag alltid ett leende på läpparna. Det kunde givetvis vara krävande och tufft ibland, men sådana utmaningar är vad som gör dig till den du är. Du tänjer på dina gränser och ser vad du egentligen klarar av rent socialt. I arbetslivet senare kommer du ha goda förutsättningar om du är van vid sociala arbeten som kräver någonting av dig. Att studera är så klart krävande i sig och att interagera med dina kurskamrater och går på nationer eller hemmafester på helgerna kan tänkas räcka till för många. Försök dock att variera ditt sociala liv utan att försöka fastna i en enda umgängeskrets.

Nya bekantskaper

Nya bekantskaper kan utvecklas i nya relationer som du kan komma att värdesätta något enormt. När jag var ny och ensam i London var jag illa tvungen att skaffa mig ett nätverk av människor för min egen överlevnads skull och ur alla dessa människor fann jag ett par tre personer som kom att betyda allt för mig där borta. Även här i lilla Uppsala började jag ganska ögonblickligen att finna nya vänner utöver de två jag redan hade. Ännu ett plus med att träffa nytt folk är att de lär känna den person du är idag. Jag älskar mina vänner från barndomen och tonårstiden, men de kommer alltid minnas mig som den finniga lilla Westlifetönt som gillade hästar och ritade knäppa serier. De som kommer in i mitt liv nu efter mitt år i London, efter tre år på Södertörn, efter ett sju års långt förhållande, alltså efter det att jag var den jag var när jag fyllde 24 år … (och 24 månader). Det är otroligt nyttigt för din egen utveckling att lära känna nya människor som ser den du är idag, den du format utefter dina livserfarenheter.

Var social för din hälsas skull

Att vara social ökar även ditt immunförsvar. Att vara socialt engagerad leder till mer positiva känslor, vilket i sin tur faktiskt kan öka kroppens immunförsvar och minska de fysiska tecknen på stress. Detta var jag och petade på innan; din hjärna behöver kopplas ur ibland. Om du sitter framför din dator eller bok hela dagen, måste du komma ut, röra på dig och interagera! Så, att komma ut, vare sig det är med vänner eller till ett jobb eller inom en organisation, är viktigt för ditt fokus, din hälsa och inte minst ditt humör!

Så om du planerar – efter en lång pluggdag vid skrivbordet – att kolla på Game of Thrones ensam i sängen, tänk om och gå ut och ta en öl med polarna! (och snacka lite)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla