Studera > studenttips

Tips på billiga studentaktiviteter

Pixabay
Av: Ellinor Westin
Lästid: 4 minuter
28 Aug 2020

Lever du efter en studentbudget, men vill ändå göra mer än att sitta hemma? Att gå på bio, äta ute och festa kan alla vara kostsamma om man gör det mycket och ofta. Vi har listat aktiviteter som någon med liten budget kan klara av att göra mer än en gång i månaden.

Billiga aktiviteter för sommaren

 1. Picknick: Ta med något att sitta på och det du tänkt äta till lunch och gör en picknick utav det. Inga extra kostnader och du får en trevlig stund utanför hemmet. Vill du kan du bjuda med dina vänner (gör knytis av det; alla tar med någonting och så delar man på det) eller så tar du med dig en bok och njuter av egentid.
 2. Bada: Ta med dig badkläder och en handduk och gå till närmaste bad. Även denna aktivitet kan du välja om du vill göra med vänner eller själv.
 3. Gå på museum: Många museum i Sverige är gratis, så ta vara på det om sommarsolen blir för mycket eller om det är regn en dag. Besök ett museum som du tror skulle kunna intressera dig. Du kanske till och med kan chocka dig själv och gå på ett museum som du inte tror är något för dig och bli positivt överraskad.
 4. Cykelturista: Har du en cykel, använd den för att ta dig runt i den stad du bor i, kanske kan du hitta ställen du inte tidigare besökt. Har du inte tillgång till en cykel, använd benen och gå dit där du inte tidigare har varit. Testa dig fram och upptäck din omgivning, det är gratis.

Billiga aktiviteter för hösten

 1. Utomhuslekar: Under sensommaren och början på hösten kan kvällarna vara varma då kan det vara en bra tid att roa sig med utomhuslekar. Har någon av dina vänner ett kubb eller en frisbee lek med dem. Ett annat alternativ är att skapa sin egen “såpkana”, tejpa ihop plastsäckar som du lägger ut på en lämplig gräsplätt. Häll på en blandning av vatten och såpa, byt om till badkläder och lek. Det är din/er fantasi som sätter gränser för vad ni kan göra till en billig peng.
 2. Teater: Det finns ibland föreställningar som är gratis eller väldigt billiga (glöm inte kolla om din studentrabatt gäller), försök hitta dessa så kan du i höstrusket njuta av lite kultur trots din begränsade budget.
 3. Plocka svamp/bär: Detta är en aktivitet som kräver en skog och en korg (som nybörjare funkar det bra med en påse). Beroende på när under hösten du är ute i skogen så kommer det du hittar variera. Detta är en aktivitet som de flesta ratar då de inte anser sig vara naturmänniskor (jag var en av dem tills jag blev medtvingad) men alla bör testa. Vissa tycker om det för att det är rofyllt medan andra gillar det för utmaningen att hitta flest kantareller.

Billiga aktiviteter för vintern

 1. Åka pulka: Även om du kanske tycker att du är vuxen nu och är för stor för att åka pulka så har du fel. Pulka är roligt, ger bra träning och är gratis. Ta med dig dina vänner ut och roa er i närmaste backe som kan agera pulkabacke. Äger du ingen pulka, ta en sopsäck.
 2. Åk skridskor: Denna aktivitet kräver att du har skridskor alternativt tycker att det är värt att hyra ett par skridskor. När du väl har ett par skridskor är det bara att ta sig till närmsta plats som har en spolad bana alternativt sjö som är plogad för att åka.
 3. Promenera: Detta är en aktivitet som man kan göra oavsett årstid men på vintern när isen ligger tjock och solen skiner kan man ta sig längre bort på kortare tid. Ta dig ut på isen (var smart; låna isdubbar och ta reda på att isen är tjock nog att gå på) och korsa till andra sidan för att se vad som finns där. Du kanske inte brukar vara där då det är för långt bort när det är vatten, så passa på och se dig omkring.

Billiga aktiviteter för våren

 1. Picknick: Är det soligt och vindstilla kan du lika gärna börja med picknicks redan när vårsolen tittar fram.
 2. Gå på museum: Även denna aktivitet går lika bra att göra på våren som på sommaren (känner du dig wild´n´crazy kan du nog gå på museum även på hösten och vintern).
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla