Studera > studentliv

Tips som underlättar när du bor i korridor eller kollektiv

Får tanken på städschema dig att rysa? En lapp på kylen som säger vem som ska ta köket vilken vecka, eller vem som måste rensa i avloppet? Att göra det där hoppet från att ha bott hemma hela livet med tjatande föräldrar som egentligen alltid gjort det mesta av husjobbet, till att bo på egen hand i ett studentrum kan nog vara ganska revolutionerande. Men ack så nyttigt.

Av: Amanda Berglund
Lästid: 4 minuter
10 Apr 2014
Att tänka på när man bor i korridor eller kollektiv

Toleransnivå - Föräldrar vs. Korridorskompisar - 1-0

När jag är hemma en längre tid kan mina föräldrar fortfarande sucka på mina dammiga lister eller otvättade klädhög på golvet. Den toleransen en förälder har är någonting utanför all fattning.

Skapa tydliga scheman

Så att skapa ett väl fungerande städ – och tvättschema redan från början är ett givet tips. Att gå in med inställningen att alla göra lite hela tiden kommer att misslyckas oerhört. Det finns alltid någon som inte gör det den ska eller är latare än alla andra. Det finns alltid någon som är mer petnoga än de andra och det finns de som bara gör sitt eget och skiter i resten. Och så finns det de som sätter upp lappar för minsta lilla småsak.

Att ha gemensamma regler gör att ni slipper tänka på vem som gör vad och om någon gör mer eller mindre. Självklart beror det på var du bor. I ett kollektiv borde reglerna kanske vara mer strikta då det finns fler rum. I en korridor borde alla bara ansvara för sitt eget rum och hålla snyggt i köket eller i badrummet och alltid ha en person kanske varje söndag som gör en extra grundrengöring. Det ska också gå att byta pass med varandra, men det får helst inte överdrivas.

För det första är det viktigt att veta vem du kommer att ha att göra med på daglig basis. Om du ska leva med tilldelade rumskamrater på universitetet bör du kontakta dem så snart deras information blir tillgänglig så att du kan lära känna dem så mycket som möjligt innan inflyttning. Prata om dina dagliga vanor, till exempel om du är en morgonmänniska, om du brukar göra läxor senare på kvällen, vilken tid du brukar gå till sängs under veckan, etc. Att dela med er av denna information kommer att vara till stor hjälp när ni börjar skapa riktlinjer för det rum eller korridor ni kommer att dela.

Om du ska dela rum eller lägenhet med en vän, skadar det ändå inte att ha denna diskussion, även om ni kanske känner varandra väl blir det en helt annan sak om ni aldrig bott tillsammans. Hemma sänker man alla barriärer och blir helt sig själv, vilket inte alltid är en vacker syn.

Skriv ned regler och scheman

Så snart inflyttningsdagen kommer, måste du fastställa vissa gränser med dina rumskompisar – om inte detta redan görs av de som redan bor där – och det är bättre att börja förr snarare än senare. Sitt ner tillsammans på den första dagen med en penna och papper för att lägga upp några regler som kommer att bidra till att göra livet med varandra så trevligt som möjligt.

1. Håll koll på varandras schema

Det är en bra idé att byta scheman så att du vet vem som måste gå upp tidigt en dag eller har träning sent eller liknande, eller som kanske komma hem senare under kvällen.

2. Besökspolicy

Det är också till hjälp för att skapa någon form av policy om besökare. Upprätta en plan för att låta varandra veta i förväg när någon är på väg och hur länge gästen vistas så att alla kan planera för detta (i synnerhet om en pojkvän eller flickvän ska komma på besök).

Regler ska vara roliga

Det finns alltid en person som inte kan följa regler, som kanske är blind för den röra den ställer till med och fullkomligt älskar att skylla ifrån sig. Låt inte en sån person påverka dig alltför negativt med sin nedskräpning.

3. Sätt upp reglerna synligt, skriv det med humor!

Att införa roliga konsekvenser (så klart mindre roligt för personen som slarvar) är inte bara en rolig bestraffning för dig att se på, utan gör också slarvet lite mer tolererbart.

4. Inför en douche bag jar (tack New Girl)

Finansiera nya köksprylar eller ett nytt gemensamt högtalarsystem med slarv!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla