Studera > studentliv

Va? Jag, ADHD?

ADHD är en förkortning av de engelska orden Attention Deficit Hyperactivity Disorder

Misstänker du att du själv eller någon bekant har ADHD? Här hittar 20 punkter som softa stämmer in hos en person med ADHD. Du kan också läsa lite om våra kändisar med denna bokstavskombinationen.

Av: Redaktionen
Lästid: 6 minuter
14 Sep 2017

Om du misstänker att du själv eller någon du känner har bokstavskombinationen ADHD – hur tar man reda på att det verkligen är så. Hur vet man?

Här är några frågor som inte alls behöver betyda att du har ADHD, för en del punkter kan stämma in på oss alla mer eller mindre. Alla kan ju ha svårt med att fokusera, sitta stilla och kontrollera sina impulser ibland, särskilt om man är trött eller stressad. Men för en del barn, ungdomar och vuxna är problemen ständigt närvarande och påverkar allvarligt sättet att fungera i vardagen. Då kan det vara berättigat att tala om diagnosen ADHD.

Hur många saker känner du igen dig i? Dessa frågor kan man ha som en vägledning och fråga sig hur mycket eller lite man känner igen sig och kanske gå vidare med det.

 1. Jag kan massor men inte allt. Ibland tror jag för mycket om mig själv och ibland för litet, men det blir liksom aldrig lagom.
 2. Jag kämpar för att avsluta saker jag påbörjat. För jag påbörjar så mycket.
 3. Det sociala är jobbigt för mig. Eftersom jag ofta är impulsiv och säger JA till inbjudningar fast jag inte vill.
 4. Jag hör vad du säger, men allt går inte in. Och det är inte för att jag inte är intresserad.
 5. Jag kan vara upprörd…Då måste min energi ut. Nu!
 6. Om jag stör mig på något måste det åtgärdas på en gång. Jag kan inte vänta.
 7. Jag kan snabbt bli arg, men låt mig då vara en liten stund så kan vi prata sen om vad som hände.
 8. Jag inte sluta när jag hittat något jag brinner för, då är jag nästan ostoppbar.
 9. Jag kan inte kontrollera känslor. De är som en gigantisk berg och dalbana. Mina känslor är där. Hela tiden. I full styrka.
 10. När jag får ett utbrott av skratt eller vrede, håll dig borta en liten stund. Jag behöver hämta mig.
 11. Jag minns inte. Jag hittar inte på att det är så. Jag har ett uselt korttidsminne.
 12. Jag är otåligheten personifierad.
 13. Jag är oerhört lojal, mitt sinne för löften glöms aldrig bort. Hur länge sedan det än var.
 14. Oorganiserad.Att få ordning i min egen röra är svårt och kräver all min ork. Som ofta inte finns.
 15. Motion i vilken form som helst hjälper mig att tänka klart och då mår jag bra.
 16. Framtida planer är svårt när allt är ”nyss” för mig.
 17. Jag har svårt att komma ihåg att sova och att äta, det är en ständig mat- och sömnkamp.
 18. Prokrastinering, att skjuta upp svåra saker till senare tillfällen, det är mitt mellannamn.
 19. Jag ser bara problem. Eller jag ser bara lösningar.
 20. Jag ser saker annorlunda. Inte fel utan bara just annorlunda. Hur många saker känner du igen dig i?

Attention Deficit Hyperactivity Disorder

Hyperaktivitetssyndrom med uppmärksamhetsstörning (ADHD) är ett neuropsykiatriskt funktionshinder som påverkar förmågan att fokusera och koncentrera sig på en specifik uppgift. ADHD omfattar även överdriven aktivitet och impulsivitet.

Många kändisar med ADHD har de senaste åren berättat öppet om det. Bland dem finns artisten Petter, medieprofilen Cissi Wallin, musikern Kleerup och simmaren Michael Phelps.

Några av de mest begåvade, kreativa och framgångsrika människor i världen har ADD / ADHD.

Kända människor med ADHD/ADD, du vet att en av de mest berömda människor med ADD var Albert Einstein? Det var inte kallad Attention Deficit Disorder då. Men tanken på honom gör att många undrar vad våra liv skulle vara idag om Einstein, en av de största hjärnorna av förra seklet hade ordinerats Ritalin. Skulle han ha varit kreativa nog att komma med relativitetsteorin eller upptäck lagen i den fotoelektriska effekten? Kanske det, men vem vet?

Så nästa gång du tänker på ADHD som en förbannelse, en sjukdom eller det värsta som kunde har någonsin hänt dig, tänk bara om. Lär dig leva med den på rätt sätt. Du är i gott sällskap med en massa kända personer.

ANDREAS KLEERUP

Musikproducenten Kleerup som har gjort stora hits med artister som Robyn och Titiyo har haft stora problem med psykisk ohälsa i sitt liv. Bland annat tvångssyndrom och ADHD vilket han också tar medicin mot, berättar han i Aftonbladet:

– Det tar jävligt mycket energi. Jag kan fastna i tics en halvminut ibland, men när jag tar medicin slutar det. Det har aldrig funnits något som hjälpt förutom adhd-medicin.

Droger som får vissa människor uppåt kan få mig att bara stanna av, säger han.

CISSI WALLIN

Journalisten och programledaren Cissi Wallin har berättat om sin ADHD i bland annat Psykpodden, där hon berättade att hon slutade ta mediciner eftersom hon fick så jobbiga biverkningar.

– Jag åt Concerta och har testat Ritalin, jag mådde sådär på det. Jag får väldigt jobbiga biverkningar av just amfetamintyp-preparat. Jag har inga problem med hyperaktivitet för jag har ett sådant jobb och ett sådant liv när det nästan bara är en fördel.

JUSTIN TIMBERLAKE

Artisten, skådespelaren och megastjärnan Justin Timberlake har berättat för Collider.com att han har ADD (ADHD utan hyperaktivitet) och OCD, som en förklaring till reportern varför han har tvångsmässiga beteenden:

– Jag har OCD (tvångssyndrom) blandat med ADD, testa att leva med det själv.

MICHAEL PHELPS

Den historiska mångfaldiga OS-guldmedaljören i simning, Michael Phelps från USA, har ADHD vilket han medicinerade mot redan i tidig ålder. Hans mamma Debbie Phelps har berättat för tidningen Everyday Health om simmarens problem:

– Vår barnläkare hade sett Michael växa upp och kände till hans hyperaktivitet. Läkaren föreslog att vi skulle testa Michael för ADHD när han var 9.

Vi hade inte lyxen att ha en community

av ADHD-mammor att vända oss till som finns nu, så vi förlitade oss på information från vår läkare, hälso-och sjukvården, och bedömningarna av Michaels skolprestationer som jag fått från lärarna. Det var då han fick diagnosen ADHD och började ta medicin för att behandla den.

PETTER ALEXIS ASKERGREN

Rapparen och entreprenören Petter Askergren har berättat om sin adhd i bland annat tidningen Café där han berättar om psykologbesöken och hur hans sjukdom får honom att må när det inte är ordning kring honom.

– Då mår jag jävligt dåligt. Jag måste orga- nisera min dag på det sättet. Fem minuter till det, tio minuter det. Jag har hela mina dagar planerade så, säger Petter.

KONSTNÄRER

Salvador Dali, Pablo Picasso, Vincent Van Gogh, Athletes/Idrottsmän, Nolan Ryan, Michael Jordan, Jason Kidd, Authors/Författare, Charlotte and Emily Bronte, Samuel Clemens, Emily Dickenson, Edgar Allan Poe, Leo Tolstoy, Tennessee Williams & Virginia Woolf

FÖRETAGSLEDARE

Malcolm Forbes, Henry Ford, Bill Gates, David Neeleman & Ted Turner

UPPTÄCKSRESANDE

Christopher Columbus

SKÅDESPELARE

Ann Bancroft, Jim Carrey, Steve McQueen, Jack Nicholson, Elvis Presley, Sylvester Stallone & Robin Williams

UPPFINNARE

Alexander Graham Bell, Thomas Edison, Benjamin Franklin, Physicist/Fysiker & Albert Einstein

POLITIKER

James Carville & John F. Kennedy

Källa: www.npfforum.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla