Studera > studieval

Vad ska man plugga till? 9 tips för att hitta rätt

Pixabay
Av: Redaktionen
Lästid: 5 minuter
29 Jan 2014

Det är många som växer upp utan en aning om hur framtiden ska se ut. Vet du vad du vill göra med ditt liv och vad du vill arbeta med? Det kan ta lång tid att komma fram till ett definitivt svar på de frågorna. Besluten kan också ändras på vägen och det första målet behöver inte vara en slutdestination, utan kan visa sig vara ett delmål på väg åt ett nytt oväntat håll. Det kan innebära att bryta mönster, satsa på en annan utbildning, flytta utomlands, byta karriär eller i princip vad som helst.

Underskatta inte delmålen på vägen, enbart för att de tar tid. Alla erfarenheter gör dig rikare, du lär av misstagen och det ena leder alltid till det andra oavsett om det var väntat eller inte. Betrakta ingen upplevelse som förgäves eller bortkastad, se istället till att lära dig något av det du varit med om för att kunna finna din väg. Nedan hittar du tänkvärda tips och kloka råd på vägen, oavsett om du nyss tagit studenten och är nyfiken på vad skillnaden är mellan högskola och universitet eller om du står mellan att jobba eller börja plugga direkt efter gymnasiet.

1. Se dina möjligheter

Tänk positivt och se dina möjligheter. Försök att finna lösningen på dina problem istället för att se hindren, samtidigt som du är realistisk. Det finns många sätt att öva sig på att tänka positivt, det kan vara allt från att ägna sig åt yoga, ta en lång promenad eller något annat som får din kropp i harmoni och balans och som gör att du får energi. Ett stabilt och utvilat utgångsläge är fördelaktigt då du sätter igång med tankearbetet. Beslut bör fattas då du tänker klart eftersom du alltid får ta konsekvenserna av ditt handlande.

Kom ihåg, var du kommer ifrån formar inte din framtid. Det är dina val idag som styr.

2. Sätt upp delmål för att få något gjort

Se till att använda tiden väl. Ligger din dröm långt i framtiden är det speciellt bra om du styr upp och planerar tiden tills dess. Testa att sätta upp delmål för vad du ska ha åstadkommit. Är ditt mål t.ex. att komma in på juristlinjen eller klara av fys-test för att komma in på polishögskolan krävs det förberedelse.

3. Strukturera dina tankar

Det är inte ovanligt att ha många idéer i huvudet som du vill göra här i livet. Om din situation ser ut så är du knappast ensam. Försök att organisera och strukturera dina tankar och drömmar. Bilden tenderar att klarna då du sätter dina tankar i print, så ta dig tid att skriva ner det som rör sig i ditt huvud. Är det inte rätt metod kanske det hjälper att prata med någon som du kan ventilera dina tankar med. Goda samtal kan mycket väl leda dig på rätt väg och hjälpa dig att reda ut tankar och funderingar. Du kan också finna svar angående olika verksamheter, yrken och karriärvägar på nätet. Skaffa information men var källkritisk och se till att källorna är tillförlitliga.

4. Skriv ned och samla dina frågor

Ställ relevanta frågor och se till att få svar på dem på ett eller annat sätt. Skriv ner dina frågor och beta av dem en i taget. Ta reda på vem som kan besvara dina frågor och prata sedan med någon inom en tilltänkt bransch, eller med någon som har erfarenhet inom de områden där du behöver finna svar. Det är relevant att veta hur du ska ta tag i allt från början, då kan du få en kick och verkligen sätta igång på allvar. Att finna svaren på dina frågor är minst lika viktig som frågan själv så se till att lära dig så mycket du kan under processen.

5. Är du intresserad av det du gör? På riktigt?

Om du verkligen vill lyckas med ditt vägval är passion en viktig ingrediens, den behöver inte vara helt avgörande men ökar sannolikheten för att du ska lyckas. Förhoppningsvis får valet ditt hjärta att ta ett glatt skutt och gör att du längtar till plugget och att få börja arbeta. Låt inte enbart ekonomin vara avgörande för ditt beslut. Om vägen du valt genererar mycket pengar men inte gör dig tillfreds kommer du ändå inte vara nöjd. Lycka kan inte köpas för pengar. Passion och lust för det du gör är minst lika viktigt. Kan du förena både pengar och passion är det bara att gratulera!

6. Lägg upp en strategi

Tänk igenom din strategi noggrant. Gör listor, det är det alla coola katter gör! Det är bättre att tänka lite längre i stunden än att städa upp efter förhastade misstag och beslut i efterhand, för det kan vara både tidsödande och ödeläggande. Det gäller att vara smart.

7. Hitta något som motiverar dig

Motivation är A och O, utan den är det svårt att komma någon vart. Vad sporrar och får dig att komma igång? Detta är givetvis högst individuellt, det gäller att finna vad som funkar för just dig. Lyssna på personer som inspirerar dig, gå på föreläsningar, läs böcker, besök fantastiska platser. Träna och känn styrkan i en sund och frisk kropp, låt musiken peppa och fylla dig med kraft och energi. Gör dig redo att ta dig an dina drömmar. Du kan finna motivation överallt, den kommer att hjälpa dig att nå dina mål!

8. Alla har misslyckats (du är inte den enda)

Kom ihåg att alla som lyckas någon gång också misslyckas, det är en del av processen och utvecklingen. Var inte rädd och deppa inte ihop över de misstag du kommer att begå. Se allt som händer som lärorika erfarenheter och lär av dem. Det som är jobbigt är oftast bara det i stunden, efteråt kan du förhoppningsvis skratta åt det! För att vinna måste du också våga chansa, inget vågat, inget vunnet. Testa dina vingar, lita på dig själv och din instinkt. Inse också dina begränsningar och satsa inom ett område där du vet att du har en chans att lyckas och där du viktigast av allt kommer att trivas.

9. Det går att ångra sig

Visar det sig att du vill dra vidare när du väl har nått ditt mål är det bara att styra om kosan. Då får du fokusera på nytt, formulera nya mål och arbeta vidare. Nya spännande erfarenheter väntar dig!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla