Studera > livsstil

Varför firar vi Lucia?

Firar du Lucia?

Idag är det den 13 december dagen som också brukar kallas Lucia. Vilket nog ingen av er har missat. Men vet ni egentligen varför vi firar Lucia? I dagens inlägg går vi igenom lite bakgrund och historia kring denna dag.

Av: Redaktionen
Lästid: 2 minuter
13 Dec 2017

Natten går tunga fjät, runt gård och stuva.

Kring jord som sol’n förlät, skuggorna ruva.
Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus,
Sankta Lucia, Sankta Lucia.

Men varför firar vi egentligen Lucia?
Vem är kvinnan i vit klänning och ljus i håret?

Vi måste börjar med att gå bakåt i tiden… Ända till medeltiden faktiskt. Under medeltiden använde man sig inte av samma kalender som vi gör idag. De människor som levde under medeltiden använde sig av den Julianska kalendern.  En kalender som hade 365,2422 dagar istället för 365,25 som vi idag har.

Under medeltiden var den 13 december den längsta dagen på året. (vintersolståndet). Under denna natt höll sig människorna vakna för att slippa drabbas av ondskans krafter. Då man ansåg att detta var natten då mörka makter härjade som värst. För att inte somna frossade man i sig mat. Namnet lusse som många tror har något med Lucia att göra syftar egentligen på en helt annan figur: Lucifer – djävulen. Den figuren som alla under natten den 13 december fruktade.

Idag är inte den 13 december längre årets längsta natt på grund av att vi inte längre använder oss av Julianska kalendern. Fast traditionen att vi fortfarande uppmärksammar den 13 december finns kvar. Idag uppmärksammar vi dagen genom att gå luciatåg och lussefika.

Traditionen och helgonet Lucia kom till Sverige på 1700-talet. Hon var då bara en kvinna med vit klänning och ljus i håret. Det var inte förrän 1927 man ansåg att det moderna firandet kom till, genom att anordna det första offentlige luciatåget.

Vem är kvinnan i vitt klänning och med ljus i håret?

Lucia är en kristen jungfru som föddes någon gång på 280-talet i Syrakusa på Sicilien. Hon fick tyvärr inte leva särskilt länge då hon redan i 20-årsåldern dog martyrdöden. Det sägs ha varit Lucias fästman som fick henne att dö genom att avslöja henne. Lucia ska ha skänkt bort gåvor till fattiga vilket vart hennes död. Hon skulle dödats genom bålbränning men överlevde utan en skråma vilket gjorde att hon sedan vart dödad med ett svärd. Efter sin död blev Lucia ett av den kristna kyrkans största helgon. Lucias dödsdag sägs ha varit den 13 december.

Även om Lucias död i grunden inte har något med vårt firande i Sverige att göra så firar vi idag henne också.

Glad Lucia!

Källor: nordiskamuseet.se, skansen.se, svenskakyrkan.se, ne.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla