fastighetsbranschen
Studera > utlandsstudier

Vill du studera i Japan? Möt skillnaderna!

Carlos Quiapo, Unsplash
Av: Redaktionen
Lästid: 5 minuter
7 Maj 2018

Konichiwa!

Är du intresserad av att studera i Japan? Landet där väst möter öst och där forntid möter framtid. Varför borde just du studera i Japan, hur skiljer det sig från Sverige och hur mycket kostar det?

Det finns många skäl till att studera i Japan. Det främsta är nog kulturupplevelsen. Japan har många historiska influenser från Kina men de har också präglats av västerländsk och amerikansk kultur. På toppen av detta har du dock en unik japansk kultur som inte liknar något annat. Japansk pokultur lockar massorav unga människor runtom i världen. Många språkstudenter i Japan lärde sig sina första Hiragana-tecken medan de läste japansk Manga och började bekanta sig med talad japanska när de tittade på Anime, J-pop, Cosplay och japanskt mode lockar också likaså den mer traditionella kulturen med samurajer, tempel och gamla historier. Japan är också ett världsledande land inom teknik- och bilindustri med företag som Sony, Nikon, Canon, Hitachi, Toyota, Honda, Mitsubishi, Nissan etc. Till och med att gå på toaletten i Japan kan vara en teknisk upplevelse. Samtidigt är landet också ett mycket traditionellt samhälle där jobbansökningar skrivs för hand och löner ofta betalas ut i kontanter. Enkla saker som du kan göra online i Sverige kan kräva ett besök hos banken eller skattekontor i Japan.

Bo och leva i Japan

Japan är ett mycket säkert land med låg kriminalitet. Folk är artiga och man tar inte för mycket plats. De förväntar sig också att du beter dig på ett liknande sätt, men om du inte har ett asiatiskt utseende kan du komma undan med mycket.

Japansk service är bland den bästa i världen och du betalar aldrig dricks. Maten är för det mesta utmärkt, även om du äter på en billig restaurang eller bara köper nedsatt färdigmat på kvällen i det lokala snabbköpet.

clay_banks_japan

Fotocred: Clay Banks, Unsplash

Det finns mycket att göra i Japan. Att bo där kan vara frustrerande ibland, men de flesta saknar Japan när de åker hem och det är inte ovanligt att studenter försöker stanna kvar i Japan efter sina studier. Ingen annanstans kan du hitta en sådan bra mat och service, så obegränsad shopping och så mycket galna aktiviteter i en så säker miljö. Det tar tid att verkligen förstå Japan, även om du varit där länge kommer det alltid att finnas mer att upptäcka.

Skolor i Japan

De flesta elever börjar med att studera japanska på en språkskola då språket är nyckeln till den japanska kulturen. Du kan ta en kortare kurs på 2-13 veckor eller anmäla dig till en längre kurs på ett halvår eller längre.

Japanerna är inte så bra på engelska och universiteten erbjuder bara några få program på engelska. Så om du vill studera i Japan under en längre tid så bör du börja med att lära dig japanska. Språkskolor har vanligtvis fyra terminer à 10 veckor per år. Om du är nybörjare kan du studera 80 veckor på en japansk språkskola och det kan behövas om du vill studera vidare på ett japanskt universitet. När du behärskar det japanska språket kan du fortsätta dina studier på ett universitet eller en Senmon Gakko - en japansk yrkeshögskola.

När och hur ska man ansöka?

Det japanska läsåret börjar i april och den andra terminen börjar vanlgitvis i oktober. Språkskolor har ofta startdatum öven i januari och juli, och korta kurser börjar varje månad på vissa skolor.

För längre kurser på studentvisum måste du ansöka ungefär 6 månader innan kursstart till de flesta språkskolor på grund av visumansökan som görs via skolan. Universitet och högrankade språkskolor kan hantera viseringsprocessen lite snabbare, men de har ofta ändå deadlines ungefär 6 månader innan kursen startar. Vissa universitet tar bara emot ansökningar under ett par korta ansökningsfönster, så kolla upp ansökningsinformationen för det universitet du är intresserad av. Om du ska läsa en högskoleutbildning på japanska i Japan så behöver du ofta ta examina för att visa att du har tillräckliga förkunskaper. Senmon Gakkos kräver i regel JLPT2 medan universitet brukar kräva en EJU-examen.

Hur mycket kostar det att studera i Japan? Får man CSN?

Skolor i Japan tar vanligtvis ut en kursavgift och ett antal andra mindre avgifter. En ettårskurs på en japansk språkskola kostar ungefär 800 000 Yen, exklusive levnadskostnader som boende, mat och resor. Att läsa på universitet kostar ungefär dubbelt så mycket, cirka 1 600 000 yen per år men priserna skiljer sig från skola till skola.

100 000 yen är ca 7900 kronor.

Utöver det behöver du förmodligen cirka 150 000 yen per månad för att täcka dina levnadskostnader. Om du studerar i en mindre stad där boende och resekostnader är låga kan du klara dig på något mindre, men i Tokyo är det lätt att spendera mycket mer. Särskilt om du bor i en egen lägenhet.

Många tror att Japan är dyrt men det är inte helt sant. Shopping och mat är helt klart billigare än i Sverige, inte minst med tanke på den kvalitet du får. Studentboende, å andra sidan, kan vara lite dyrt med tanke på den storlek och standarden som du får för pengarna.

Nästan alla utbildningar på språkskolor och universitet i Japan ger rätt till studiemedel under förutsättning att utbildningen är minst 13 veckor lång. När du läser på en språkskola kan du ofta finansiera hela din utbildning med CSN. Om du läser en fyraårig kandidatexamen på ett japanskt universitet så behöver du dock ofta en del egna pengar.

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom utlandsstudier?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla