Studera > studenttips

Vill du uppnå bättre resultat under kortare tid?

s

Är du expert på att skjuta upp saker och får dem gjorda först kvällen innan deadline? Eller har du svårt att koncentrera dig och upptäcker mitt i allt hur viktigt det är rensa ur garderoben? Vi vet hur det känns. Tekniken jag ska berätta om idag hjälpte mig råda bot på dessa problem!

Av: Redaktionen/Mimmi
Lästid: 2 minuter
26 Feb 2018

Pomodoro-tekniken går att använda sig av både i skolan och på jobbet, egentligen vid alla tillfällen då du behöver koncentrera dig och få en uppgift klar. Du har säkert hört att hjärnan inte kan fokusera längre perioder utan avbrott. Det är faktiskt inte antalet timmar du studerar/jobbar som räknas, utan snarare kvalitén på dessa.

Börja med dessa steg:

  1. Strukturera. Vad vill du få gjort, vad är viktigast och hur lång tid kommer det att ta? Ett förslag är att använda sig av en to-do lista, så får du en tydligare helhetsbild. (Dessutom finns det få saker som är så tillfredsställande som att få kryssa av en utförd uppgift, åtminstone om ni är kontrollfreak som jag..!)
  2. Fokusera på uppgiften. Ställ timern på 25 minuter.
  3. Ta en paus. Efter 25 minuter har gått får du ta en paus på högst 3-5 minuter, då är det viktigt att du gör något som inte är relaterat till din uppgift. Försök vila ögonen om du sitter du framför datorn/läser mycket. Jag brukar göra några armhävningar/yoga-positioner för att röra kroppen och få upp blodcirkulationen. Det stimulerar också inlärningen!
  4. Upprepa detta fyra gånger. Det vill säga, 25 min x 3-5 min i fyra omgångar. Efter det tar du en paus på 15-30 minuter. Med dessa intervaller kan du hålla på så länge du orkar! Jag garanterar dig att du kommer känna dig mindre “hjärntrött”och de där tjugofem minutrarna brukar flyga iväg.

Andra viktiga regler att komma ihåg är:

  • Ingenting får avbryta din session, om du kommer på en viktig sak eller tanke, skriv ner den på ett papper så kan du ta itu med den efteråt.
  • Blir du klar innan tidsperioden är över, repetera då din arbetsuppgift, avbryt inte.
  • Har du trots detta svårt att koncentrera dig eller sitter på ett högljutt ställe, lägg på musik. Det finns låtar med ett särskilt antal taktslag som får dig att fokusera bättre, sök till exempel på “study concentration” på Youtube så får du några förslag.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla