Studera > studenttips

Vill du utveckla dig själv i sommar?

s

Känner du för att göra något annorlunda i sommar och inte riktigt hittat sommarjobbet som lockar - studera istället! Vi lovar, det kan absolut vara roligare än det låter. Dessutom finns goda möjligheter till att åka utomlands.

Av: Mimmi
Lästid: 3 minuter
12 Mar 2018

Studier är alltid bra att ha i bagaget inför framtiden, om inte annat så växer du som person genom att våga testa på någonting nytt!

Sommarkurser i Sverige

På högskola

Anmälan öppnar: 19 februari
Anmälan stänger: 15 mars kl. 24.00

Berättigar till studiemedel, finns ett brett urval med 700 kurser varav de flesta är på grundnivå och 7,5 - 15 högskolepoäng. Du kan inte anmäla dig till mer än 20 stycken sommarkurser, blir du antagen är det max 22,5 hp som går att läsa under en sommar (vilket innebär 3 kurser på vardera 7,5 poäng).
Ansökning sker via antagning.se.

Viktiga saker att tänka på…

CSN kräver att kursen är 3 veckor lång och att du studerar på minst halvtid
Grundsumman uppgår till 2054 kr/studievecka i bidrag och lån.

Studiemedel ges bara i ett visst antal veckor
Om du får studiemedel under sommaren, räknar CSN de veckorna som använda i framtiden. Du får max studera i 240 veckor på högskolenivå.
Grundsumman uppgår till 2054 kr/studievecka i bidrag och lån.

Ladda upp de papper som krävs när du anmäler dig
Om du går sista året på gymnasiet eller har skrivit högskoleprovet i vår får du tyvärr vänta till nästa år, alternativt söka kurser till hösten istället. Resultatet hinner nämligen inte komma med inför urvalet eftersom det görs i slutet på april.
I maj kommer antagningsbeskedet inför sommaren, om du inte fick en plats här har du fortfarande chans att komma in via reservantagningen.

semester

På folkhögskola

Ansökningsdatum varierar från skola till skola.
Kurserna är ofta 1-2 veckor långa och man söker direkt via skolan.
Det erbjuds 650 kurser på 75 folkhögskolor runt om i Sverige. Tyvärr går det ej att få studiemedel om du studerar vid denna typ av skola.
Om så önskas går det dock att bo och äta på skolan under kursen, ofta till reducerade priser.

Språkresa utomlands

Känns det mer lockande att byta miljö, knyta nya kontakter och lära dig ett språk? Isåfall är språkresa det ultimata för dig!

Många alternativ

Valmöjligheterna är breda och det finns flera arrangörer som kan hjälpa dig. Du kan dessutom åka nästan vart som helst i världen.
Välj om du vill fokusera på att främst lära dig språket bättre, eller om du hellre utvecklar din äventyrliga ådra genom att åka runt i landet och upptäcka saker.
Fundera också på om du vill åka ensam, med en kompis eller tillsammans i grupp med andra svenska elever och reseledare. Tänk på att du utvecklas mer om du reser på egen hand!

Den stora frågan - boende?

Alternativen du har att välja mellan är värdfamilj eller studenthem (internat). Du kan lita på att känna dig trygg oavsett hur du gör - de är nämligen noga utvalda av arrangörerna. Dessutom ges möjlighet att berätta mer om dig själv och dina intressen på förhand så att du får bästa möjliga match för just dig. Fördelen med att bo hos en värdfamilj är att du troligtvis lär dig språket snabbare eftersom du ständigt är omgiven av det.
Väljer du å andra sidan att bo på studenthem är du omgiven av andra ungdomar och ledare som finns tillgängliga dygnet runt. På båda ställena är maten inkluderad så det slipper du också fundera över!

Vill du kanske stanna utomlands en längre period? Testa livet som au pair!

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom spårkresor?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla