cady
Karriär > startups och entreprenörer

Changers Hub - mötesplats för "doer's"

Changers Hub, Stureplan
Av: Tina Gardsten
Lästid: 9 minuter
2 Apr 2019

Första mötesplatsen startades i Alby utanför Stockholm. Syftet var samma som det är idag - att ge unga vuxna de verktyg och nätverk som behövs för att ge sig in i techvärlden. Idag är mer än 1000 medlemmar anslutna och man har öppnat ännu en hub - mitt på Stureplan i Stockholm. Vi fick en intervju med Siduri Poli, en av de fyra grundarna som berättar om hur man kan förverkliga sin resa från skolbänken och in i styrelserummen.

Berätta om hubben - hur kom den till?

Vi skapade något som vi önskade fanns när vi växte upp. Vi som startat Changers Hub är från Botkyrka, och kände att det fattades en mötesplats för oss do’ers som hade ambitioner och ville göra storslagna saker. Det fann inga vägar att gå om man ville driva egna projekt och idéer. Fritidsgårdarna var för häng, biblioteken var inte till för interaktion, skolorna var till för att man skulle bli arbetskraft, inte arbetsgivare. Vi kände av gapet tidigt och bestämde oss för att göra något åt saken, säger Siduri

”…skolorna var till för att man skulle bli arbetskraft, inte arbetsgivare”

Det började med att vi alla på olika sätt var delaktiga i ett projekt som hette Botkyrkas Banbrytare, det var ett mentorskapsprogram som löpte under ett år. Även om vi grundare kände varandra sedan tidigare så var det här våra tankar förenades om att vi behöver fler projekt som fokuserar på att coacha nästa generation eftersom det är framtiden. Efter många diskussioner och med stöd av Botkyrka Kommun startade vi Changers Hub, säger Victoria Escobar.

changers hub stureplan

Foto: Daniela Spiroska/Mitt127


Du Siduri lämnade själv startup-världen för att jobba med Changers Hub, hur kom det sig?

Det var i de privilegierade rummen som jag egentligen förstod orättvisan. Tidigare hade jag alltid tänkt att vi bor i Sverige, ett rättvist och jämställt land, där alla har samma möjligheter. Jag förstod inte förrän jag själv nådde min typ av framgång och blickade bakåt, hur mycket jag behövt fajtas och vilka omvägar jag behövt ta för att ta mig dit. Men om jag hade varit en man, svenskt utseende, kommit från privilegierat område och hetat ett svenskt klingande namn hade min startsträcka garanterat halverats om inte mer. Det är exakt den startsträckan som vi på Changers Hub vill korta ned, säger Siduri.

Kan man säga ni är lite av en förlängd arm av UF verksamheten?

Både en förlängd arm, men vi har även många changers som kommer till oss för att få ett extra stöd medan man är ett UF-företag. Då kan man få coaching kring hur man tar sin idé från A till B eller gå på våra inspirationsföreläsningar som heter Changers Stories för att bli motiverad eller bredda sitt nätverk. Changers Hub är även till för de som går i linjer som inte har UF-år, så att alla, oavsett discipliner, kan testa entreprenörskap. Sedan är majoriteten av changers de som vill fortsätta med sina idéer även efter gymnasiet, kanske samtidigt som de pluggar. Och där blir vi verkligen en förlängd arm som stöttar upp där gymnasiet slutar, säger Victoria Escobar.

changers hub sture

Foto: Daniela Spiroska/Mitt127


Huvudsyftet med CH är att ge unga vuxna verktyg och nätverk som behövs för att ge sig in i techvärlden, men det behöver inte nödvändigtvis vara en teknikidé, eller hur?

Din idé som du vill förverkliga kan vara inom vilket område som helst, alla changers har även kommit olika långt i idéutvecklingen. Vissa har bara en “idé i huvudet” medan vissa har lanserat och är i tillväxtfasen när de kommer till oss. Däremot är majoriteten av våra idéer inom kultur och tech. Det är inte så konstigt eftersom att det är de två områden som Sverige kanske är bäst på, säger Siduri.

Men trots det vill vi alltid bredda bilden på vad man faktiskt kan bli i sitt liv. Så vi jobbar mycket med förebilder som representerar olika branscher och områden. Det är viktigt att vi har en bredd för att fånga in alla drömmar som ska bli förverkligade, tillägger Victoria.

Vilka vänder ni er till?

Majoriteten av våra medlemmar är 16–29 år. 66% är kvinnor, 1% icke-binära och resten killar. Changers är alltifrån arbetslösa, till studerande, till de som jobbar, till de som släppt allt för att på heltid förverkliga sin idé, säger Victoria.

Om du har the changer-spirit, tror på allas lika värde och är redo att satsa på din dröm, så är du mer än varmt välkommen till familjen, tillägger Siduri.

Vad kan ni hjälpa, stötta med?

Under dagtid är Changers Hub ett öppet coworking space dit vem som helst kan komma för att jobba med sin idé. Mötesplatsen är viktig för att bygga nätverk och få hänga i en positiv miljö där allt är möjligt, inte bara som vi säger, utan där vi har otroligt många cases på att man gått från idé till förverkligande, säger Siduri.

Sedan omvandlas mötesplatsen på kvällar till ett aktivitetshus där vi har ett brett utbud av kurser, inspirationsföreläsningar, coachning och events arrangerat av oss eller changers. Det vi erbjuder är kunskap, inspiration och nätverk, och det gör vi genom dessa två delar. Vi har två hubbar; en i Alby och en i Sturekvarteret, det är bara att komma förbi och bli en changer, säger Victoria.

fardosa abdalla

Fardosa Abdalla hade lanseringseventet för sitt skomärke Fardosa i lokalen på Stureplan.


Vilka företag anställer genom ert nätverk, ser ni någon attitydförändring nu jämförelsevis från start?

När vi började sent 2015 gick vi runt för att berätta om hur viktigt det är med inkludering i alla dess aspekter; i ägandet, i politiken, i företagen, etc. Det var det nya då. Nu är det snarare att företag vet att mångfald är viktigt, men de har inte riktigt luskat ut hur de ska nå det. Där kan vi stötta upp företag med att hitta talanger bland våra 1500 medlemmar som vi ju har i talangbanken, säger Siduri.

Vi brukar också prata mer om mångkraft, snarare än mångfald. Vi tror att det är nästa steg; att på riktigt förstå potentialen i att olika typer av personer möts, samarbetar och kan skapa tillsammans, säger Victoria.

Det är det enda sättet för Sverige att kunna motstå den globala konkurrensen och fortsätta vara ett av världens mest innovativa länder. Olika perspektiv leder till innovation. De vi samarbetar med har verkligen förstått det. Några av våra partners kopplad till det är bland annat Gather, Botkyrka Kommun, We Are Stockholm mfl, säger Siduri.

Siduri, du har sagt; ”för att få in talangfulla människor som inte passar in i mallen tror jag också att vi behöver förändra utbildningssystemet”, hur kan vi förändra tror du?

Två väsentliga delar i utbildningssystemet behöver ändras. Delvis hur vi värderar kompetens och hur vi sållar ut talanger, dvs betyg- och intagningssystemet. Ett betyg, framförallt ett gymnasiebetyg, säger inte alls mycket om hur bra/dåligt man är anpassad för ett visst yrke eller utbildning. Till exempel ville jag bli jurist när jag var liten men kom inte in på grund av att jag inte hade tillräckligt bra betyg i ämnen som inte alls har med juridiken att göra. Att jag inte blev jurist var ju tråkigt för mig, men det var nog mest tråkigt för Sverige som missade en talang som hade kunnat göra stordåd. Den andra delen handlar om formatet på hur vi utbildar oss. I en värld som spinner snabbare och snabbare samt där det livslånga lärandet är viktigare än någonsin funkar in konceptet att plugga teori i 3–5 år för att sen komma ut i verkligheten, för när du väl är ute så har allt förändrats så snabbt att din kompetens inte behöver vara aktuell längre. Jag tror på korta utbildningar som man kan ta längs hela arbetslivet för att ständigt hålla sig uppdaterad, säger Siduri.

Berätta om case där någon verkligen gått från ide till förverkligande?

Vi har många! En av dem är Fardosa, en tjej som kom till oss med en idé. Hon blev coachad av oss, gick vår entreprenörskapskurs och lanserade sedan sin idé i vår hubb i stan. Nu har hon byggt upp sitt varumärke, och kör sitt egna super-race säger Victoria.

Samarbete med andra tech hubbar?

Vi har ett brett nätverk och samarbetar med allt ifrån andra hubbar, till företag, kommuner, organisationer, skolor, privatpersoner, etc.

Etablering utomlands har det pratats om – planer?

Under kommande två år sonderar vi terrängen med tre projekt som involverar utlandsbesök, utlandsresor och samarbeten med partners i andra länder. Vilka länder vi har i pipen är dessvärre hemligt än så länge, däremot är vi övertygade om att vår metod, som heter Social Recycling och kommer som publikation år 2020, kommer att kunna användas globalt i alla städer där segregation råder, säger Siduri.

Visioner – var är ni om 5 år?

Stärka Changers Hubs mötesplatser med starkare närvaro i lokalområdet, mer utbud vad gäller aktiviteter och blivit en påverkansaktör i Sverige och globalt vad gäller ung innovationskraft, entreprenörskap och mångkraft, säger Vicotoria.

Utöver det stärka paraplyorganisationen Changers World med att bredda vår portfolio med initiativ och idéer som leder till en mer demokratiskt och jämställd värld. Changers Hub är ett av projekten, kommande två år kommer tre till projekt att lanseras inom just områden när tech möter kultur, säger Siduri.

Om Changers Hub

Bli medlem!

Registrera dig gratis på changershub.se, kom sedan till våra hubbar och/eller aktiviteter och förverkliga din dröm!

Nyheter 2018!

Två nya kurser; en 4-månader lång programmeringskurs och en kurs i privatsparande.

Hitta dit!

Kom förbi hubben i Alby eller på Stureplan, öppettider hittar du på changershub.se

CHANGERS HUB…

…Startades september 2015 av Siduri Poli, Victoria Escobar, Amanias Abraha och Fares Hamed, varav de tre första fortfarande är aktiva i organisationen.

Siduri Poli, 31 år, Interactive Communication diplomutbildning på Berghs School of Communication, Journalistik på Poppius och Kriminologi på Stockholms universitet.

  • Serie-entreprenör som startat och drivit bolag inom tech-sektorn i tio års tid. Innan dess, efter gymnasiet, integration- och teknikskribent i bland annat i Nöjesguiden, SVT och Expressen.
  • Blivit utsedd till Årets Digitala Inspiratör av IDG och CIO Sweden, Årets Supertalang inom kategorin “Samhällsbyggarna” av Veckans Affärer, Framtidens Mäktigaste av TCO, Årets Framtidslöfte av Marknadsföreningen, Årets Uppstickare av Shortcut, med flera.
  • Gjort två TEDx-Talks och förra året föreläste för över 15 000 pers.

Victoria Escobar, 26 år, utbildad pedagog på magisternivå på Södertörns Högskola

  • Föreningsnörd som utvecklat och startat flera initiativ inom offentlig sektor, med fokus att alltid stärka ungas inflytande och delaktighet i civilsamhället.
  • Utsedd till Årets Eldsjäl av Skärholmens Stadsdel, och Förebild inom Jämställdhet och Inkludering av Swedish Alliance for Women in Sports.

Amanias Abraha, 32 år, utbildad ekonom på Södertörns Högskola

  • Entreprenör inom scen- och kultur världen.
  • Drivit produktionsbolag med kunder såsom Absolut Vodka och Stockholms Stad.
  • Innan dess jobbat med kultur kopplat till ungdomar i bland annat Fryshuset

Fares Hamed, 26 år, utbildad inom data- och systemvetenskap på Stockholms Universitet

  • Kommer ifrån och jobbar fortfarande inom musikbranschen som största fokus.
  • Drivit eget produktionsbolag MX
  • Idag jobbar som A&R och creative manager, samt med ett hemligt projekt inom Changers Hub
  • Pristagare av Tensta Konsthalls Textpris 2018
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla