Sponsrad

Matilda och Nellie är laddade inför värnplikten

Svenska Lottakåren
Av: Svenska Lottakåren
Lästid: 5 minuter
10 Maj 2021

Stärkta av erfarenheterna från Svenska Lottakåren ser de fram emot att göra en insats för samhället – och bidra till ett mer jämställt försvar

Sedan några år tillbaka blir både män och kvinnor kallade till mönstring för värnplikt. Matilda Eriksson och Nellie Velander är två tjejer som brinner för att få göra ”lumpen”, bland annat på grund av sina erfarenheter från Svenska Lottakåren.

För Nellie Velander har det varit ett mål sedan hon var väldigt liten att göra lumpen, så när hon fick papperen om mönstring var det ingen tvekan. Både Nellie och Matilda är medlemmar i Svenska Lottakåren, och deras erfarenheter från Lottakårens kurser har gjort att det känns ännu mer självklart att göra värnplikt.

– Det känns som en väldigt bra väg att gå eftersom jag vill bidra till det svenska totalförsvaret och för att jag vill göra något meningsfullt. Sedan är det en rolig grej, en bra utbildning och en bra merit, säger Matilda.

Matilda Eriksson

Matilda Eriksson. Fotograf: Camilla Spångberg

Eftersom både Matilda och Nellie verkligen vill göra värnplikt, var de ganska nervösa inför mönstringen. Skulle de klara testerna och få en bra befattning under värnplikten?

– De granskar en från topp till tå, de ska ju bedöma om man är lämplig eller inte. Samtidigt känns det tryggt att de är noga med att inte sätta en person på en befattning som de inte klarar, säger Matilda.

Lättnaden var stor då beskedet snabbt kom att de blivit godkända. Matilda kommer att göra värnplikt som sjukvårdare i Skövde och Nellie som skyttesoldat i Karlskoga.

– Känslan efteråt var att jag var väldigt stolt över mig själv, att jag hade klarat det och visat mig från min bästa sida. Jag ser verkligen fram emot att få gå den här utbildningen, inte bara för att det är bra för cv:t utan att få göra en insats för samhället. Och så känner man sig så himla häftig! säger Nellie med ett skratt.

Varför är det viktigt att fler tjejer gör värnplikt?

– För att det är viktigt att fler unga kvinnor tar plats i ett mansdominerat yrke. Det är en stor mansdominans bland äldre officerare och det tog lång tid innan tjejer ens fick göra värnplikt, så det behövs för att vi ska få ett mer jämställt försvar, tycker Nellie.

Matilda håller med och utvecklar:
– Ett jämställt försvar är viktigt eftersom studier visar att konflikter bäst löses genom en jämn könsfördelning. Totalförsvaret omfattar ju även civilt försvar och totalförsvarsplikten omfattar alla, då ska också alla få vara med och delta.

Nellie Velander

Nellie Velander

Lottakåren har gett trygghet och kontakter

Det finns givetvis en nervositet även inför att rycka in nästa höst, men Nellie och Matilda tycker att de har en bra grund att stå på. Lottakåren har inte bara inspirerat till att göra värnplikten, utan även stärkt självförtroendet för att klara av den.

– I Lottakåren lär man sig verkligen att tro på sin förmåga och man kan mycket mer än man tror. Första kursen, en ”Rookie-kurs” där man lär sig om soldatlivet, var mitt livs jobbigaste vecka men efteråt kände jag att det här vill jag göra om, berättar Matilda.

Nellie som har gått flera kurser, bland annat i ledarskap samt demokrati och mänskliga rättigheter, instämmer:

– Jag har utvecklats otroligt mycket sedan jag gick med i Lottakåren, blivit säkrare i mig själv och även fått mycket kunskap och information.

Båda tycker också att nätverket och kontakterna är väldigt värdefulla.

– Inom Lottakåren har jag ett bra kontaktnät för att kunna förbereda mig och prata med andra som gjort värnplikten och som gärna svarar på frågor, säger Matilda.

– Ja, går man in som kvinna i ett mansdominerat yrke kommer det att vara tuffare. Då är det skönt att ha det här kvinnliga nätverket att luta sig mot, det är det viktigaste för mig, säger Nellie.

Sveriges Lottakårer

Vill peppa fler tjejer att våga

Både Matilda och Nellie peppar gärna vänner och andra runt omkring att göra värnplikten, både för att det är en bra erfarenhet och för att öka andelen kvinnor i försvaret.

– Ja, jag pratar mycket med vänner och även andra jag träffar, då försöker jag peppa och rekrytera. För många tjejer handlar det inte om att de inte vill, utan att de inte vågar, säger Nellie.

Anledningen till att tjejer tvekar kan också vara att uniformen kan te sig lite skrämmande och ger ett hårt intryck, menar Matilda.

– Därför är det så bra med de frivilliga försvarsorganisationerna som Lottakåren, då kan man organisera sig där istället, det tycker många verkar häftigt.

Samtidigt har den könsneutrala mönstringen bidragit till en attitydförändring där allt fler tjejer är intresserade, säger Nellie.

– Ja, det visar att vi också har en plats i den här branschen, det känns mer självklart idag. Försvaret jobbar också mycket för att bli mer jämställt, så utvecklingen är positiv.

Svenska Lottakåren ger kvinnor i alla åldrar en möjlighet att vara delaktiga i totalförsvaret. Vi stärker kvinnor i alla åldrar för att fler ska våga kliva in och ta plats. Vi tycker att hela samhället ska vara delaktiga att försvara vårt samhälles grundvärderingar – demokrati och mänskliga rättigheter.


Är det dags för dig att mönstra nästa år? Eller har du redan mönstrat? Häng med oss i Facebookgruppen Unga Stärker Unga – där får du tips på hur du förbereder dig inför mönstringen och värnplikten.

Läs mer om hur du kan stärka dig själv och vara delaktig i vår kvinnliga gemenskap.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin