cady
Sponsrad

Musikstudion som höjer ungas röster

d

Musik är inte bara underhållning – det är också ett verktyg för förändring. I Studio Timbuktu får ungdomar i en förort till Dakar i Senegal lära sig hur deras röster kan påverka samhället.

Av: Plan International Sverige
Lästid: 3 minuter
19 Feb 2018

Musik är inte bara underhållning – det är också ett verktyg för förändring. I Studio Timbuktu får ungdomar i en förort till Dakar i Senegal lära sig hur deras röster kan påverka samhället.
— Vi bor i ett samhälle där flickor är extra utsatta. Det är anledningen till att jag började gå till studion. För att använda min röst och försvara flickor, säger Penda som är en av de unga rapparna i Studio Timbuktu.

I Pikine, en förort till Dakar i Senegal, ligger Studio Timbuktu. Studion initierades 2012 av barnrättsorganisationen Plan International Sverige tillsammans med artisten Jason “Timbuktu” Diakité. Sedan dess har studion varit fylld med ungdomar som slipats musikaliskt samtidigt som de lärt sig om sina rättigheter och hur musiken kan användas för att försvara dem och påverka samhället.

— Jag valde rappen för att den innehåller mer ord än musik och jag kan prata direkt till mina jämnåriga. Det är den musikform som är mest populär bland oss unga, säger Penda.

Penda rappar under namnet “Sister Penza” och har besökt studion ända sedan den startades. Tidigare var hon med i en påverkansgrupp för ungdomar i Pikine. När Studio Timbuktu öppnade såg hon kraften i att sprida sina budskap genom musiken. I hennes låtar rappar hon om orättvisor som flickor i Senegal möter varje dag. Och ända sedan hon började med musik har hon sett det som sitt uppdrag – att uppmärksamma och kämpa för flickors rättigheter.

— Det är så lätt för beslutsfattare att stoppa olika dokument som de får i en byrålåda, men om vi istället skriver texter och gör musik som sedan spelas överallt är det omöjligt att inte lyssna på vad vi har att säga, säger hon.

Musiken ger möjlighet att sprida budskap

Svenska rapparen och initiativtagaren till studion Jason “Timbuktu” Diakité berättar att musiken har spelat en stor roll under hans uppväxt.

— Det var genom att skriva, spela in och uppträda som jag kände att jag hade ett värde som människa. Pikine är ett väldigt fattigt område i utkanten av Dakar. Det var därför vi kände att där finns det många ungdomar som behöver få en chans att tro på sig själva och uttrycka sig om hur deras liv är, säger Jason Diakité.

Var med och stöd Studio Timbuktu

I Senegal är rappen och hiphopen stor, inte minst bland ungdomar. Därför är musiken en möjlighet att sprida budskap även till de som inte kan läsa eller skriva. Dessutom har musikstilen länge använts av olika hiphop-kollektiv i landet för att påverka och förändra samhället. För att Studio Timbuktu ska kunna fortsätta sin verksamhet har Plan International Sverige nu startat en insamling till förmån för studion. Genom att stötta studion kan du hjälpa ungdomarna i Senegal att höja sina röster och påverka sitt samhälle. Stöd Studio Timbuktu här!

Om musiktävlingen #passthemic

Just nu anordnar Plan International Sverige musiktävlingen #passthemic. Tävlingen vänder sig till ungdomar som brinner för att skapa musik inom genrerna hiphop, soul, pop och singer-songwriter. Vinnare utses av en namnkunnig jury, däribland artisterna Jason ”Timbuktu” Diakité, Jacqueline “Mapei” Cummings och Mary N’diaye. Genom musiktävlingen ges möjlighet att uttrycka sig och sprida sin musik. Anmäl dig till tävlingen senast den 16 mars här!

Till insamlingen
Till infosidan om tävlingen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla