Nöje > intervjuer

Throwback: intervjun med Tjuvjakt

tjuvjakt

Tjuvjakt har hunnit med spelningar från norr till söder och de är en av de flitigast turnerande hiphopakterna i Sverige. Det har säkert byggt upp en allt större och större fanbase.

Av: Redaktionen
Lästid: 5 minuter
10 Sep 2018

Vi pratade med Olle Grafström, som var hemma och kurerade en bihåleinflammation en dag i september. Det har gått bra för Tjuvjakt, och inte så undra på kanske att Olle legat sjuk och de andra känner sig en aning slitna.

Tjuvjakt har under åren sen de bildades sakta men säkert byggt upp en allt större och större fanbase vilket inte minst märks under spelningarna. Och har man väl stått i publiken på en av deras konserter så är det lätt att förstå varför.

Ni lever inte riktigt upp till bilden av ”disshiphoparna”– ni verkar snarare vilja vara konstruktiva och uppmuntra det som är bra. Detta, i kombination med sköna beats och en alltid närvarande humor. Eller hur?

– Ja, det stämmer och det är kul tycker vi med humorstämpeln. Vi är väl mer lättsamma och lättillgängliga med det vi kör. Vi och ”De Vet Du” slog ju via internet och vi avfärdas trots allt som ett internetfenomen. Vi, liksom de, har alltid haft en direktkontakt med våra fans och det är verkligen svinkul. Och ja, vi dissar inte så mycket, det finns definitivt saker att uppröras över i världen men vi själva har inte inte så mycket att klaga över. Vi har ingen hård uppväxt bakom oss, vi tar vår grej helt som en musikpryl mer än att vi trycker in vår egen historia. Snook banade ju väg för en alternativ hiphop och vi är väl med på den banan - vi har bara gjort musik som växt till av sig själv, vilket är helt grymt och betyder att det vi gör accepteras och finns utrymme för.

tjuvjakt_pressbild

Fotograf: Emil Vilsek

”Cornflakes i sängen” och ”Smuggel” – hur får man till en sådan låttitel?

– Vi har en kompisartist som kallas Hjälten och på en av hans låtar ”På Liv” är texten, vaknar i ett regn med cornflakes i min säng, vilket väl alla vet vad som menas med det, haha. Och därför kom bara, detta till, Jag känner mig som hjälten jag har cornflakes i sängen.

Varför upprörde just ”Cornflakes” så mycket tror ni?

– Den stack ut så mycket från vårt tidigare sound. Nästan två år emellan ”Va Händer” och till denna. Förväntningarna var nog åt ett helt annat håll från fansen har vi förstått nu i efterhand. Det var faktiskt ett massivt hatdrev men som tursamt nog vände och de är våra största fans nu.

Har ni själva koll på antalet spelningar på Spotify osv?

– Absolut, svarar Olle direkt. I alla fall jag är slav under den kollen. Jag stämmer av frekvent och man ser direkt vilken låt som är mest lyssnad och omtyckt. Därmed vet vi vad vi gör rätt och kan ta med oss den informationen när vi gör ny musik.

Nu har ni blivit upptäckta på riktigt fast ni ändå har hållit på ett tag, har ni mognat i era musikroller?

– Helt klart, rent tekniskt men även det vi skriver om. I början var det mycket dricka öl och tv-spels-prylen. Då var det väl också så att musiken var vår roliga hobby, nu är det på allvar.

Vilken är din favoritlåt av era egna?

– ”Lite äldre än innan”, kom ihåg att jag satt i köket hemma på nyårsafton innan jag skulle dra iväg på middag. Den kändes speciell att skriva och blev ett fint avslut på 2015.

Musikalisk förebild?

– Rob Swire, och det är min specifika förebild, han är den som följt mig hela min uppväxt.

Vilken låt har varit roligast att skriva?

– Cornflakes, alla gånger. Och den skrev vi på två dagar. I och med att den kom så naturligt och inte så mycket ur ett jobb sammanhang. Superslickt, den bara satt.

Vad händer just nu?

– Nu är vi på höstturné och man kan säga att den går rakt på från sommarturnén. Vi har inte en helg ledig framöver, men vi klagar inte det är detta vi väntat på. Utöver Tjuvjaktkollektivet så är vi ju ett gäng individuella musiker som var och en jobbar med en egen solokarriär. Därför är väl Tjuvjakt en sådan mix och en gröt av allas våra musikinfluenser och det känner vi en extra stolthet över att det kommer fram.

Bäst respektive sämst med att vara ute på turné?

– Sämst är allt resande med bil och hotellutcheckningen klockan 12.00. Vi är alla sjusovare och man kommer sällan i säng innan 04.00 när vi är ute och spelar.

Det bästa är att få se så mycket av Sverige och komma till platser vi antagligen aldrig skulle ta oss till annars. Sen är den största grejen förstås att vi då möter alla fansen, vilket är så svinkul.

Har ni haft jobb, ja typ vanliga jobb efter det att ni slutade skolan?

– Inte riktigt faktiskt, den enda som verkligen jobbat ordentligt är Jesper som jobbat fast på ett gym. Kid har i och för sig jobbat som DJ och podcastat. Nu är det musik heltid för alla.

Tjuvjakt?

– Från början var det en låt om att jaga på savannen och kort därefter var vi tvungna att på kort tid ta fram ett namn för oss när vi skulle spelas på radio första gången.Vi hade inget då och ja, där och då blev det Tjuvjakt, och det tyckte vi höll.

Årets råd till era fans?

– Va lite dum i huvudet – men bara lagom.

Tjuvjakt består av Olle Grafström, Kid Eriksson, Arvid Lundquist, Jesper Swärd, Fredrik “Woodz” Eriksson. Alla är polare sedan länge från Lidingö och har gått gymnasiet tillsammans.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla