cady
Sponsrad

Bräckegymnasiet bygger bättre byggingenjörer!

Bräckegymnasiet
Av: Bräckegymnasiet
Lästid: 4 minuter
25 Nov 2022

Teori eller praktik? Ingenjör eller snickare? På Bräckegymnasiet behöver du inte välja – där kan du få både och.

På Bräckegymnasiet finns det en särskild variant av Bygg- och anläggningsprogrammet. Den innebär en snickarutbildning men med de teoretiska kurser som behövs för att läsa vidare till byggingenjör.

Johan Frisk

Johan Frisk

- Den passade mig utmärkt, säger Johan Frisk som går sista året på utbildningen nu. Jag har alltid varit intresserad av bygg och ville göra något praktiskt men har också haft lätt för och gillat matte. Jag ville ha en utbildning som gav mig båda delar och Bräckegymnasiet var den enda skolan som hade det.

Vad skiljer den här utbildningen från det vanliga byggprogrammet?

— Du får en yrkesutbildning till snickare och lärlingsbok precis som de andra eleverna, men du läser också fysik, kemi och matte 1–4, för att kunna läsa vidare på teknisk högskola, förklarar Ingemar Davidsson som är lärare på Bygg- och anläggningsprogrammet. Dessutom får du kursen CAD1 för att lära dig mer om ritningar och att kunna bygga hus i datorn. Man kan sluta efter matte 3, om man tycker att det blir för jobbigt.

— Läser man hela upplägget blir det en utökad studiekurs på 2800 poäng. De vanliga snickareleverna läser 500 poäng mer i kursfördjupningarna om trä, och de är ute på en praktikperiod mer. Men vi har fått dispens av byggbranschen för de tycker att den här utbildningen är bra och det råder brist på byggingenjörer. Alternativet är att läsa in kurserna efteråt på Komvux och sen fortsätta på högskolan, men det tar ju längre tid. Eller att läsa Teknikprogrammet, men då missar man den praktiska erfarenheten man får från snickaryrket.

Precis som för alla elever på Bygg- och anläggningsprogrammet så får eleverna på särskild variant pröva på mureri, måleri, plåtverkstad, anläggning och golvläggning under första året, men de har redan gjort sitt inriktningsval till byggnadssnickare.

— För att bli en bra snickare och byggingenjör behöver man känna till vad de andra yrkena på en byggarbetsplats gör och hur de samspelar, förklarar Ingemar.

Vem ska välja den här utbildningen?

— Elever som är intresserade av bygg, vill ha både teori och praktik, och inte behöva läsa in alla kurser senare. Man bör gilla matte eftersom det är nyckeln och själva kärnan i utbildningen. Jag undervisar på teknikprogrammet på en annan skola och märker att eleverna där blir intresserade av den här utbildningen just för att man får göra något praktiskt också, och inte bara läsa teori, säger Ingemar.

— Det är synd om man inte känner till den här utbildningen, för jag tror att många lockas av blandningen mellan teori och praktik, säger Johan.

Vad har du lärt på den här utbildningen, Johan?

— Jag har lärt mig mycket mer än vad jag trodde att jag skulle lära mig, både i snickarutbildningen och i de andra ämnena. Och på praktiken får jag hålla på mer med ritningar än vad vanliga byggelever får.

— Det är ju en förmån att förutom teknisk behörighet till högskolan få en yrkesutbildning och arbetslivserfarenhet, säger Ingemar.

— Ja, förmånen att få vara ute och jobba och frysa i tio minusgrader, skrattar Johan.

— Det kallas för att växa upp, svarar Ingemar.

Växer man upp på den här utbildningen?

— Ja, man får komma ut och känna på arbetslivet, kan börja jobba direkt och tjäna pengar samtidigt som man har en plan för framtiden och redan hunnit förbereda sig för den, säger Johan.

—Efter studenten får man ofta jobb direkt på ett byggföretag. Redan första året får man 70 % av en snickarlön, andra året 80% och tredje året 90%. Sen är man fullbetald och helt färdig snickare. Det är ett bra sätt att tjäna pengar direkt. Många elever väljer att jobba dessa tre år för att bli fullbetald snickare och sen läsa vidare, berättar Ingemar.

Vad finns det mer för fördelar med den här utbildningen?

—Det är små klasser, lärarna har tid, man lär sig mycket, vi är ett sammansvetsat gäng och bra kompisar, säger Johan.

— Man blir nog mer eftertraktad på arbetsmarknaden, säger Ingemar, i och med att man har dubbla kompetenser – både en teoretisk bas och snickarutbildning.

— Helt klart blir man en bättre byggingenjör, säger Johan. Man får viktig erfarenhet och mer respekt ute på byggarbetsplatsen än om man bara gått den teoretiska vägen.

— Genom att välja den här utbildningen får man också en back up. Om man inte orkar med det kan man bara byta över till det ordinarie byggprogrammet – och då missar man ingenting och behöver inte byta skola utan kan bara fortsätta som vanligt. Det är en väldigt stor fördel, säger Ingemar.

Johan, vad är ditt bästa tips inför gymnasievalet?

— Välj något du tycker är kul och vill jobba med. Att gå i skolan i tre år och göra något tråkigt blir bara fel.

Läs mer om Bygg- och anläggningsprogrammet

Ida Vepa

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin