Karriär > motivation

5 sätt att vinna över "nej-sägare" och skapa engagemang

Hur nejsägare kan bidra till din framgång
Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
5 Sep 2018

Låt oss säga att du har fått världens idé som du starkt tror på. Från ingenstans kommer en flod av negativitet som slår dig i ansiktet. Det kan ha varit ifrån din chef, anställd, kollega eller familjemedlem. Oberoende av källan måste du få tillbaka din entusiasm och glöd för att övervinna negativiteten. I själva verket kan du använda dessa motsägelser till din fördel.

Alla behöver dock inte nödvändigtvis vara nejsägare. De som verkligen bryr sig om dig är oftast ute efter att skydda dig från dig själv och de risker dina idéer medför. Här hittar du fem sätt att vända negativitet och istället skapa engagemang.

1. Omdirigera

Många nejsägare uttrycker ofta åsikter runt dina idéer och aktiviteter. Detta kan vara otroligt irriterande och störande och ibland till och med stötande. Kanske är de uttråkade på sina egna liv och saknar förståelse när de istället engagerar sig i andras. I dessa fall, påpeka artigt att du inte är ute efter deras inlägg och föreslå istället att de kan tillbringa sin tid och fokus på att förbättra sina egna livssituationer. Självklart finns det fall då du frågar efter åsikter, då bör du åtminstone tacka personen då denne inte var tyst och artig utan faktiskt berättade sin ärliga åsikt.

2. Erkänna

Konkret kritik är ofta den enda givande kritiken. Men många negativa personer vill i slutändan egentligen bara bli hörd. Tacka personen då de brytt sig tillräckligt för att dela sina åsikter. Berätta att du kommer att ta deras tankar och åsikter under övervägande och rapportera tillbaka till dem om de hjälpt. Du kan ödsla din tid och energi med att argumentera mot dem men varför göra detta när du istället kan använda kritiken i ditt arbete.

3. Svar på tal

Nej-sägare som kastar ur sig negativitet utan syfte kan vara det mest irriterande av allt. Eftersom de lägger ner mycket möda på att dra ner dig förtjänar de att bli utmanade. Lägg ner mycket tid på att göra dina “läxor”. Se till att fakta du presenterar är korrekt och stå på dig. Förhoppningsvis backar personen i fortsättningen.

4. Rekrytera

Kanske är du lite optimistisk i din strävan mot framgång. Kanske har du en vana att endast se allting från den ljusa sidan och missar viktiga hinder som kan hindra dina planer ifrån att gå i uppfyllelse. Vem kan bättre hitta problem än en nej-sägare? Berätta för dem att du uppskattar kritik och att du skulle behöva hjälp att identifiera kommande utmaningar.

5. Eliminera

Försöker dessa människor ständigt före ner dig bör du med alla medel försöka få dem ur din närvaro. Hitta ett nytt jobb om du måste, pausa vistelserna i familjesammanhang. Ingen ska behöva må dåligt på grund av att andra människor konstant kritiserar. Ta kontroll över din situation och spendera tid där människor istället stödjer och uppmuntrar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla