Karriär > motivation

Vill du ha det där drömjobbet? Börja med ett bra CV

Gör ditt eget Cv idag!

Här är grunden till ditt perfekta CV. Ett bra CV och personligt brev är viktigare än vad många tror. Kanske kan dessa tips vara vägen till ditt drömjobb.

Av: Redaktionen
Lästid: 4 minuter
13 Feb 2019

Idag finns det otroligt många sätt att söka jobb. Du kan söka via platsannonser, företagets hemsida, Linkedin och andra sociala medier. Men vad du alltid kommer behöva är ett CV.

Din ansökan som består av ett CV och ett personlig brev är det viktigaste dokumentet du har när du söker arbete. Lägg därför ner gott om tid. Normalt läser arbetsgivaren eller rekryteraren din ansökan i 20-30 sekunder innan de tar beslutet om du är intressant eller inte. Har du tur blir du kallad till en intervju. Du har en begränsad tid att göra intryck. På 20 sekunder läser man normalt högst en halv A4- sida.

Olika typer av CV

Det finns olika sätt att utforma och strukturera ditt CV. Vilket du ska välja beror på vad du hittills gjort och vad du vill göra. Det viktigaste är att ha en enkel och tydlig struktur så att läsaren lätt kan hitta i ditt CV. Gör gärna en grundversion som bas där du tar med allt men som du sedan anpassar till de arbeten du söker. Här är tre vanliga sätt att utforma ett CV.

Kronologiska CV

I ett kronologiskt CV beskriver du dina erfarenheter under sammanfattade rubriker som tex yrkeserfarenhet, utbildning, språk m.m. Erfarenheterna presenteras i omvänd kronologisk ordning, det vill säga du börjar med att först beskriva ditt senaste arbete under rubriken yrkeslivserfarenhet, och din senaste utbildning under rubriken utbildningar. Denna typ av CV är vanligast. Det här sättet att presentera sig är utmärkt om du vill visa på en utveckling inom yrket, t.ex. genom att du kontinuerligt fått ökat ansvar och befogenheter. Fördelen med ett kronologiskt CV är att de är lättläst och överskådligt. Nackdelen är att det kan avslöja luckor och att det finns risk för upprepningar.

Funktionella CV

I ett funktionellt CV beskriver du dina färdigheter. Dessa färdigheter kan du ha förvärvat i såväl yrkesliv som utanför. Du grupperar dina färdigheter i teman/rubriker. Den här typen underlättar när du söker inom nya yrkesområden. Om du haft olika funktioner i yrkeslivet är det här ett utmärkt sätt att visa bredden av dina erfarenheter. Ett funktionellt Cv är inte lika lättläst som ett kronologiskt. Exempel på teman/rubriker är: Målsättning Profil/Sammanfattning, Marknad, Försäljning, Inköp, Konstruktion, Administration.

Kombinerade CV

Det blir allt vanligare att kombinera kronologiskt och funktionella CV:n. Genom ett exempelvis låta första sidan beskriva mål, färdigheter och kompetenser i ett antal rubriker för att på övriga sidor beskriva hur ditt liv kronologiskt sett ut.

Undvik detta i CV

Jargong

Det är lätt att glömma att rekryterare och andra som läser ditt CV kanske inte är experter på just ditt område. Så spar den tekniska jargongen till eventuella intervjuer och undvik den i ditt CV. Det handlar om att hålla intresset vid liv hos den som faktiskt läser ett CV.

Rabbla inte bara erfarenheter

Ett CV ska naturligtvis innehålla information om anställningar och utbildningar, så länge din kompetens framgår. Men det bästa viset att verkligen få fram hur du skiljer dig från mängden är att skapa en berättelse av den här informationen; så att man förstår hur du omsätter din erfarenhet på ett konkret sätt. På så vis kan du göra ditt CV personligt och bygga ditt varumärke.

Skryt lagom mycket

Vem gillar någon som skrävlar om sig själv, men det är inget visst med att vara överdrivet blygsam heller. Lyft fram de bedrifter som förtjänar ett lyftas fram. Det här är kanske extra viktigt om du är ute efter ett jobb på högre nivå än ditt nuvarande.

Anpassa CV till bransch

Beroende på vilken bransch du söker jobb inom kan CV utformas på olika sätt. Inom t.ex. finans uppskattas enkla CV med kronologisk ordning och struktur. Söker du yrke inom den kreativa branschen kan du också vara mer kreativ i ditt CV och använda dig av företagets egna grafiska profil (typsnitt, färger osv), eller varför inte testa att göra en kort film av ditt CV?

Tips! Vill du hitta bra mallar för CV har Canva.com både kreativa och enklare mallar för ditt CV.

Lycka till!

cv-arbetsintervju
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla