cady
Nöje > intervju

SVEA släpper sin första EP

.

”Det finns mycket kring sex som jag vill skriva om. Att ta på sig själv, men också om rollen kvinnor har i sängen”. Med sin första singel ”Don’t Mind Me” blev 18-åriga SVEA ett viralt popfenomen och hyllad som framtidens artist. Nu är framtiden här och SVEA släpper sin första EP ”This is”.

Av: Tina Gardsten
Lästid: 5 minuter
27 Feb 2019

Redan i mellanstadiet hade Svea Kågemark en egen Youtube-kanal där hon lade upp egna tolkningar av sina favoritlåtar. Hon gick en musikproduktions-kurs och experimenterade med olika ljud i musikproduktionsprogrammet Logic, hemma i sitt flickrum.

Att bli artist var däremot inte planen utan Svea bara njöt av att få sjunga sina favoritlåtar av idoler som Rihanna, Miss Lauryn Hill, Stevie Wonder, Alicia Keys och Aretha Franklin. Några år senare studerade hon vid Rytmus musikgymnasium, och fick frågan från en producent om hon ville sjunga i en reklamfilm. Väl i studion insåg både Svea och producenten att hennes potential var större än den där reklamfilms-låten.

Det är lätt att förstå varför – SVEA är den nya generationens artist som inte lägger några filter mellan hjärta och publik.

“Frispråkighet är viktigt, jag är inte rädd att säga vad jag tycker och tänker. Och jag vill skriva musik som folk kan relatera till, på allvar. Det finns mycket kring sex som jag vill skriva om.”

Andra teman i SVEA:s musik är relationer – och psykisk ohälsa.

“Det finns så mycket som påverkar hur vi mår: Normer, vad folk förväntar sig av en själv, våra partners och självklart samhället. Jag har själv gått igenom många mörka perioder och lidit av självskadebeteende.”

SVEA har grekiskt påbrå och inspireras av hela världen musikaliskt, där tidig och modern soul/r’n’b ligger närmast hjärtat. Piraja pratade med Svea en dag i slutet av januari och vi pratade om det som är viktigt för henne och det hon vill uttrycka med sin musik - självständighet.

Det var under våren 2018 som du släppte din första singel “Don’t Mind Me”. Låten handlar om att ligga med sig själv, och fick en del äldre män att sätta kaffet i halsen men framför allt har den inspirerat väldigt många unga. Låten ”Pearl” hade ett liknande tema, där sjunger du att du vill att din partner ska ta hand om din ”pärla” lika bra som du själv. Berätta, arga män och vad mer?

— Ja, det var en intervju med mig i vår lokala tidning “Sjöstadsbladet”, någon lade upp den på en fb-sida varpå det blev väldigt mycket kommentarer runt texten i min låt. Massa kommentarer just från män, både unga och äldre, att det där var väl inte så nice att sjunga om, sådant kan man behålla för sig själv. Vilket säger att det är väldigt tabubelagt fortfarande och ska man prata om det, är det på killars villkor.

Det finns mycket kring sex som jag vill skriva om. Att ta på sig själv, men också om rollen som kvinnor har i sängen. Porr är ofta den enda sexualkunskaps-skola de flesta unga får, och det är kvinnoförtryck. Det vill jag vända på.

Och just anspelningen att vara med sig själv, ha sex och date med sig själv, hur togs det emot?

— Alltså jag fick jättejättefin feedback, det var egentligen bara den gången på facebook-sidan som jag upplevde något negativt. Annars har det varit mycket pepp och jag har fått höra att det är bra och skönt att jag gör musik som peppar när man är ensam.

Du har själv upplevt ensamhet och haft depression, hur hanterade du det?

— Jag har jobbat jättemycket på att syna mig själv, efter att folk i min närhet talade om för mig hur de såg mig, då vaknade jag. Jag var inne i depressioner med ett självskadebeteende och till och med när jag var i en relation, så tappade jag mig själv helt och hållet. Därför vill jag stärka bilden av att bli vän med sitt eget jag, det låter kanske klyschigt men det är det sällskap som du ska vara med resten av livet, och det sällskapet ska fungera med alla andra relationer i livet.

Singeln ”This is” som du släppte nyligen i januari, vad handlar den om?

— Den handlar i det stora hela om relationer, om självständighet och förmågan att vilja och kunna älska sig själv.

Vad vill du säga till de som är i den situationen du var?

— För det första, du ÄR bra som du är, gör din egen grej, man blir så påverkad av allt och alla. Låten “Die for you” handlar om just det, det är den enda riktiga kärlekslåten, men samhället påverkar, det är så mycket regler och kärleken får inte komma i fokus. Det är inte alltid okej att älska och vara med vem man vill, det finns fortfarande så mycket fördomar och regler kring relationer och kärlek, tycker jag.

Att ibland sticka ut som du gjort med musiken innebär ju att många har åsikter. “Vissa kommer säkert tycka att jag är för mycket, men man måste våga ändå”, har du sagt, men hur ska man förhålla sig till det?

— Ja, det är jättesvårt, det är förstås inte bara att våga, men livet är kort så varför lägga energi på det som är dåligt, gör det som gör dig glad. Du har bara ett liv, hitta din egen lösning.

Namn: Svea Virginia Kågemark

Född: December -99.

Vad väntar närmast: Lite livegig och spelningar i sommar. Jag hoppas att man kommer att få se en ny sida av mig, och se mina musikaliska referenser. Jag jobbar på att släppa mer musik.

Stjärntecken: Stenbock.

Familj: Mamma, pappa, två lillebrorsor.

Yrke om inte musiken: Bildesigner.

Körkort: Nej.

Äter helst: Sushi.

Reser helst till: Varmt land, Grekland väldigt gärna.

Gymnasiet: Rytmus – sång/vokal.

Vem lyssnar du helst till i hörlurarna: Rihanna.

Önskar mest av 2019: Att få resa och träffa massa nya människor och - må bra.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla