cady
Nöje > intervju

Frans är tillbaka - och han har mycket på gång

.
Av: Tina Gardsten
Lästid: 3 minuter
2 Mar 2019

Det har gått mer än två år sedan Frans vann en grammis för årets låt, han fick då en listetta i Tyskland och slog Spotify-rekord för mest streamade låt under ett enda dygn någonsin i Sverige. Världen låg framför honom – då valde Frans att slutföra sina gymnasiestudier i Ystad. Efter ett break är han nu tillbaka.

I mitten av januari släpptes ett första smakprov av musiken som har växt fram. Det är singeln ”One Floor Down” som är först ut. Låten handlar om att slappna av och behålla sin lekfullhet och öppenhet.

“Att tillåta livet att hända”, som Frans själv säger.

Frans röst löper som en röd tråd genom det nya materialet. Det finns inget desperat över hans uttryck. Han bankar inte på dörren för att bli insläppt, utan lockar i stället in oss i sin coola musikaliska värld och vågar lita på att vi vill stanna där.

När Frans skriver musik säger han att han försöker vara i ett stadium av tänkande och reflekterande. På scenen vill han släppa loss och hamna i ett slags rus.

“Jag tror att det är så artisteriet fungerar för många. Man slipar hela tiden på detaljer för att nå så nära det man vill förmedla som möjligt. Då känner man sig trygg när det väl är dags att föra ut det i världen. Att sen få köra dessa låtar live, med utrymmet för det oförutsägbara- det är den största kicken.”

Vi ringer till Frans i Ystad en helt vanlig onsdag. Han är i studion och jobbar vidare på den musik som ska släppas under året. Efter sitt break stannade Frans hjulet när det faktiskt snurrade på som snabbast.

Hade du inga våndor att ta det beslutet, rädd att försvinna bort från allt du då befann dig i?

— Ja, visst men det var ju också såhär att långt innan Mello hade vi faktiskt en plan.

Vi?

— Vi, det är Cardiac Records och min familj. Det var vi som satte oss ner och sade att oberoende hur det skulle gå i Mello, vi hade ju då inte en aning om det skulle gå bra eller inte. Hur som, jag ville och tyckte det var en bra lösning att avsluta skolan först och så gjorde jag det.

Berätta om texten i ”One Floor Down”.

— Alltså, jag hade en ganska tung period i höstas, därför valde jag att skriva en mer rolig låt, från ett ögonblick i livet. Jag kan inte och vill inte säga exakt vad som ligger bakom, det försvårar mottagarens tolkning av låten tycker jag. Men budskapet är typ, låta livet hända helt enkelt.

I sommar ger sig Frans ut på turné med sitt nya band, som är ett gäng nya musiker från Skurups folkhögskolas musiklinje.

Så, nu när det förmodligen kommer rulla på för dig, blir det flytt till Stockholm?

— Kanske lättare för en del att utvecklas inom musiken om man bor där. Men jag har ju mitt bolag Cardiac precis här och nära mig, och tycker att det är här jag kan utvecklas vidare på bästa sätt. Man behöver inte vara i vimlet för att komma in i musiken, jag känner inget behov av det alls. Jag har insett att musiken spelar roll, inte att synas i massa olika sammanhang. Jag vill göra musik som jag kan stå för och lita på och jag vill göra det här.

Innan Frans ska dyka in i studion ställer vi frågan, har han något förhållande?

— Njae, skrattar han, det kommer att visa sig.

­

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla