cady
Studera > studentliv

Enkel studieteknik som fungerar

Studieteknik

Studieteknik är ett måste när du ska balansera flera kurser eller har ett tight studieschema. På Piraja går vi igenom de senaste teknikerna och tipsen för att du ska kunna plugga bättre!

Av: Felicia
Lästid: 3 minuter
21 Feb 2019

Är du personen som staplar in i sista minuten totalt ovetandes om vad för ämne du ska lära dig om härnäst? Eller, är du kanske personen som skriver allas manus inför grupparbetets presentation? Studieteknik handlar inte bara om hur du agerar när du faktiskt sitter ner och läser en text eller skriver klart en inlämning. Studieteknik kan du ha användning av innan, under och efter plugget.

Innan en ny kurs

Studerar du på universitet är det ofta delkurser hipp som häppt som byter av varandra. Läser du på gymnasiet eller högstadiet måste du balansera alla möjliga ämnen samtidigt. Här är studieteknik en gåva som kan hjälpa dig när du studerar.

Läs kursplanen

Usch jag vet, det absolut tråkigaste på en introduktion av en ny kurs. Men, samtidigt är det någon som suttit och knattrat ner det där just för att det ska vara så tydligt som möjligt för dig att veta vad du behöver göra för att uppnå ditt betyg. Underskatta inte kursplanen och när du väl läst igenom den en gång kommer du veta vad som krävs av dig.

Researcha litteraturen

Det är inte kul att sitta två dagar innan en ny kurs börjar med mindre koll än summan på sitt bankkonto. Ta två, tre veckor innan en ny kurs och kolla var du kan köpa litteraturen, hur många guldtackor den kostar och leveranstid. Kanske går den att köpa begagnat?

Innan föreläsning

Skumma igenom sidorna

På så vis behöver du inte ägna lika mycket tid åt att anteckna och din inlärningsförmåga förbättras.

Anteckna på block!

Forskning från Oppenheimer/Mueller visar att studenter som antecknade på block ökade sitt resultat med i genomsnitt 8 %. Studenterna som läste igenom anteckningarna på block och inte på dator precis innan ett prov ökade sitt resultat med 40 % jämfört med de som läste på dator. När vi antecknar använder vi inte bara muskelminnet, vi skapar också andra associationer som t.ex. var i texten ett visst ord stod. Hjärnan måste även gå ett extra varv när vi antecknar för hand.

Efter föreläsning

Repetition

10 min efter borde du läsa igenom dina anteckningar, kanske renskriva de till och med? Din hjärna kommer som mest ihåg det du lärt dig då, sedan ska du göra samma sak igen fast efter 24 h, tredje repetitionen efter en vecka, och en sista repetition en månad efter.

Läs även “Minnesträning gör det lättare att plugga”

När du sitter och pluggar

4515 - regeln

Hjärnan pallar inte med att koncentrera i längre än 45 min. Testa att plugga i 45 min, ta en paus på 15 min då du gör inget annat än att inte plugga. Ibland kan det vara svårt att hitta koncentrationen på 45 min. Men med lite övning garanterar jag dig att du kommer att älska den här inställningen till plugg. Den är speciellt effektiv om du har mycket att läsa. Just det, forskning säger att efter 45 min försämras din inlärningsförmåga med 40 %.

Mobilljud av

Den är tuff för somliga som känner att de måste vara uppkopplade dygnet runt. Ingen hjärnfysiker behövs för att påstå att det är enklare att plugga utan en mobil som plingar var och varannan minut. Blir du störd av en mobil, eller något annat för den delen, tappar hjärnan förmågan att koda det du tar in (dvs. skapa ett minne av det).

Byt miljö

Till slut blir det en vana av att du sitter på en och samma ställe och studerar. En ny miljö ökar ditt fokus. Om du vet med dig att du brukar bli distraherad av att sitta på hemmaplan så sätt dig på ett café eller ta dig till ditt närmaste bibliotek.

Källor:

UR Samtiden - Penna eller dator?

Så hjälper du dina elever med studieteknik

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla