cady
Studera > vägledning

Jobba vid sidan av studierna

.
Av: StudentJob
Lästid: 4 minuter
4 Okt 2018

Pluggar du just nu och funderar på vad du vill bli i framtiden? Ibland känns det som att det finns oändligt många olika positioner, branscher och företag att det nästan är omöjligt att veta i förväg vart man kommer passa in. Men det finns en lösning.

Du kan prova på att jobba vid sidan av studierna. Förutom att du testar på vad du kan tänkas vilja jobba med i framtiden får du även mycket erfarenhet som kan hjälpa dig på vägen mot ditt drömjobb. Du tjänar också extra pengar, vilket oftast är välkommet när man är student. På StudentJob.se kan du hitta både extrajobb och deltidsjobb som passar den studerande.

Genom att jobba extra får du inte bara mer kött på benen, du börjar även bygga ett nätverk. På en konkurrenskraftig arbetsmarknad är det alltid bra att känna många människor som kan vara referenser eller tipsa om lediga jobb de fått nys om. Dessutom är det inte ovanligt att arbetsgivarna vill ha sökandes med tidigare erfarenhet - och då kan du glänsa med all din kunskap du fått när du pluggat OCH jobbat.

jobba-efter-studier

Men som student finns inte bara problemet med att det finns oändligt många olika val när det kommer till jobb, tiden är också en viktig faktor. Hur ska en hinna med lektioner, plugg, träffa familj och vänner OCH jobba? Det finns många olika tips och trix som passar olika människor. Vad som passar just dig när du provar på det kända “många bollar i luften” är något du kommer upptäcka under tidens gång. Det finns däremot några knep som brukar fungera för de flesta.

Planera: Även om du är världsmästare i memory kan det vara bra att skriva ner saker i kalendern. Boka in tider för lektionerna, för att plugga och när du ska jobba. Då har du en bättre uppsikt på vad som ska göras, när det ska göras och du undviker de fruktansvärda dubbelbokningarna.

Det tar den tiden det tar: När du gör en uppgift, se till att enbart göra denna. Var sak tar sin tid och försök inte göra flera saker samtidigt när du har lagt undan tid för en speciell sak. Se till att inte bli avbruten av annat. Du får saker gjorda som ska bli gjorda och på så sätt har du fritid över för ditt sociala liv.

Checklistan: Om du är en av dem som älskar känslan av att stryka över den uppgift du är färdig med är checklista något för dig. Radda upp dina uppgifter för dagen, prioritera och börja checka av. Detta kan också minska stressen, då du vet att du hunnit med det som var planerat för dagen.

Fokusera på din framtid: Även om du kanske offrar några kvällar för att jobba på ICA är det viktigt att inte glömma att du gör det för att hjälpa ditt framtida jag. Att studera och jobba gynnar dig - både i framtiden och redan nu. Du får arbetslivserfarenheter till senare och du utvecklas som person och skaffar dig ny kunskap. Håll dig positiv!

Du är inte ensam: Numera är det många studenter som jobbar vid sidan av studierna. Prata med de som du pluggar tillsammans med och använd något av deras knep för att hinna med allt. Förutom att du kan få hjälp med att hitta en balans mellan skolan och jobbet kan det också öka din motivation om du har någon att prata med.

dricka-kaffe-i-pausen

Och till sist… Allt med måtta:

Du ska inte jobba om det enbart får dig att känna dig stressad. Det finns många andra sätt att skaffa erfarenheter och lärdomar, till exempel vara med och anordna skolrelaterade event, engagera dig i kåren, enstaka volontärarbeten eller ideella uppdrag. Behöver du tips kan du läsa dessa karriärråd från StudentJob, eller kolla in ​bloggen med innehåll som berör alla aspekter av en students liv. Alla jobb och uppgifter man har tillför något i erfarenhetsbanken och det finns viktiga egenskaper att skaffa sig som grund inför framtidens val av karriär.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla