cady
Studera > studieval

Omställningsstudiestöd hos CSN

Omställningsstudiestöd
Av: Jonnah Stark
Lästid: 2 minuter
26 Jan 2023

Är du vuxen och funderar på att vidareutbilda dig? Skulle du vilja ha lite hjälp för att göra det möjligt?Omställningsstödet går nu att söka från 1 januari 2023 och är för dig som är över 27 år och vill vidareutbilda dig - men inte känner att den vanliga CSN-summan skulle fungera för dig (eller om du har slut på CSN efter tidigare studier)

Du behöver inte längre lägga studierna åt sidan för att “en dag” uppfylla dina drömmar och ambitioner! Nu är det dags att ta kontroll över din karriär, följa dina passioner och nå framgång oavsett vilken väg livet tar dig på.

Pil framåt framför ett par skor

Vad innebär omställningsstudiestödet?

Du som är mellan 27-69 år gammal och har arbetat i minst 8 år har rätt att söka omställningsstöd för studier i Sverige. Omställningsstudiestödet består av ett bidrag som täcker 80% av din lön (till ett maxbelopp), de resterande 20% går även att söka lån för hos CSN.

Vilka utbildningar kan du gå?

Alla svenska utbildningar ska ge rätt till omställningsstudiestödet.

Utbildningen du söker omställningsstudiestöd för får max pågå i 80 veckor (efter du fyllt 39 år finns ingen maxtid) varav endast 44 veckor på heltid. Utbildningen kan ske på 100, 75, 60, 50 40 eller 20% av heltid.

Går det att arbeta under tiden?

Det kommer vara helt okej att arbeta under studierna, det finns inget maxtak för hur mycket du får tjäna (inget fribelopp). Däremot får du endast omställningsstudiestöd för resterande procent av vad du arbetar. Arbetar du t.ex. 50% så får du endast omställningsstudiestöd för 50% - även om du studerar på 100%.

Vill du veta mer om omställningsstudiestödet kan du läsa på CSNs hemsida eller på regeringens temasida om omställningspaket.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla