cady
Sponsrad

Vill du jobba med konst eller annat estetiskt yrke i framtiden?

Dômen konstskola
Av: Dômen konstskola
Lästid: 3 minuter
17 Jan 2022

Dômen konstskola startades 1959 av konstnären Tullan Fink och har sedan 2005 huserat i Björngårdsvillan, mitt i Slottsskogen, Göteborg. Lokalerna har stora ateljéer, gips och träverkstad, svets, grafiska verkstäder, bibliotek, mörkrum, projektrum datorsal m.m.

Skolan har tre tvååriga utbildningar Grafik, Måleri och Skulptur som ger grundläggande kunskaper för konstnärliga högskoleutbildningar. Hit kan även den söka som sedan vill arbeta vidare på egen hand.

Konstnärers arbetsfält sträcker sig i dag utanför den traditionella konstscenen och det ökar möjligheten att arbeta inom olika yrkesområden. Exempel på arbeten som utbildningen kan leda till är konstnär, designer, konsthantverkare, fotograf, filmare, attributör, scenograf, formgivare, illustratör, serietecknare, animatör, arkitekt, bildpedagog, dekoratör, landskapsarkitekt, perukmakare, kreativ konsult, etc.

Grafik

Grafikutbildningen är mångsidig och kombinerar kurser i screentryck/serigrafi, torrnål, etsning, trä och linoleumsnitt samt fotopolymer med kurser som har ett friare upplägg. Innehållet i kurserna kan handla om olika teman och konstnärliga uttryck. Tecknandet är viktigt och löper som en röd tråd genom utbildningen.

Måleri

Teckning och måleri finns med i det dagliga arbetet. Den studerande får prova på olika material, både två- och tredimensionellt samt mer experimentella uttrycksmedel. Vi arbetar omväxlande med gemensamma övningar och mer självständiga projekt.

Skulptur

skulpturutbildningen arbetar vi med ett brett spektrum av uttrycksmöjligheter för att möta det utvidgade skulpturbegreppet. Exempelvis arbetar vi med porträtt, metallbearbetning, performance, ljud, video, foto, land art, installation, social skulptur och formtagning med silikon, alginat och gips.

Undervisningen

För att öka kunskapen om olika konstnärskap och arbetsmetoder bedrivs hälften av undervisningen av gästlärare. Undervisningen är till största delen praktisk, men det ingår även föreläsningar i konsthistoria, samtidskonst, konstteori, samt andra ämnen som filosofi, arkitektur, litteratur etc. Första året är ett basår och andra årets fokus ligger på att utveckla den egna form/bildvärlden. Utbyte mellan utbildningarna finns med som ett självklart inslag på skolan.

Vi lägger stor vikt vid portfolioframställning med kurser i data skrivar- och dokumentation för att på bästa sätt kunna presentera sitt konstnärliga arbete. Samtliga utbildningar bedriver kontinuerligt samtal kring konstriktningar, enskilda konstnärer och verk, om konstnärliga frågeställningar och begrepp. Handledningssamtalen och gruppdiskussionerna är basen för utvecklingen av seendet. De ger också förståelse för olika typer av bildspråk, att tänka mer förutsättningslöst och fritt i det egna konstnärliga arbetet.

Studieresor

Skolan gör två studieresor varje läsår, en kortare inom Norden och en längre inom Europa. Den långa studieresan åtföljs av en två veckor lång projektperiod för hela skolan som avslutas med en genomgång. Förutom alla konstintryck skapar dessa resor en bra och positiv stämning som smittar av sig i det dagliga arbetet. Under årens lopp har skolan bl.a. besökt Berlin, Paris, London, Amsterdam, Dordogne. Hösten 2022 åker vi till Venedig

Ansökan 2022 och Öppet Hus

Ansökningstiden är mellan 21 mars - 17 april och ansökningshandlingar kan laddas ner från www. domenkonstskola.se eller rekvireras direkt från info@domenkonstskola.se eller 031-711 26 56.

Ansökan ska bestå av särskild ansökningsblankett, betyg/intyg från gymnasieskola eller motsvarande utbildning och max 10 digitala arbetsprover i valfri teknik. Mer information om ansökan hittar du på skolans hemsida.

Lördagen den 19 mars kl. 12–16 har Dômen konstskola Öppet hus. Där kan du möta lärare och studerande och få en inblick i skolans verksamhet. Här kan du också få information om hur du går till väga för att söka till våra heltidsutbildningar.

Dômen konstskola drivs med statliga och regionala anslag. Skolan står under Myndigheten för Yrkeshögskolans tillsyn och tillhör förordningen Konst- och kulturutbildningar. Utbildningen ger rätt till studiemedel under högst 80 veckor. De studerande kan även få merkostnadslån till skolavgifter. Terminsavgiften för läsåret 2022/ 2023 är 13 000 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla