cady
Studera > studieval

Hur du tar en kandidatexamen med fristående kurser

.

Att söka sig till ett kandidatprogram är enkelt. Allt innehåll är bestämt, du behöver inte söka på nytt varje år och oroa dig för antagningspoäng eller liknande. Men är du nyfiken på andra intressanta kurser som kan hjälpa dig hitta rätt yrkesroll ska du inte vara rädd för att plocka ihop din egen kandidatexamen. Att skräddarsy sin egen utbildning kan nämligen ge dig otroliga fördelar i arbetslivet.

Det finns tre olika kandidatexamen; Filosofie kandidatexamen, Ekonomie kandidatexamen och Politices kandidatexamen. För att få ta en kandidatexamen behöver du ha läst 90 hp inom det valda huvudområdet och 90 hp inom valfria kurser. Totalt ska du då ha läst 180 hp under tre års tid. Beroende på vilken kandidatexamen du är ute efter, finns det lite olika krav. Exempel;

Ekonomie kandidatexamen

90 hp inom huvudområde (inkl. 15 hp examensarbete),
90 hp - övriga kurser,
varav 30 hp inom antingen nationalekonomi eller företagsekonomi (beroende på valt huvudområde),
varav 30 hp inom ekonomirelaterat ämne (eller två kruser á 15 hp),
samt valfria kurser 30 hp

Filosofie kandidatexamen

90 hp inom huvudområde
90 hp inom valfria kurser

Politices kandidatexamen (pol. kand.)

Kraven för pol. kand är olika beroende på högskola/universitet och på vilket huvudområde du väljer. Det är vanligt att man läser en pol. kand i statsvetenskap, nationalekonomi, statistik, fred- och konfliktkunskap eller utvecklingsstudier. Vissa kurser är även obligatoriska beroende på högskolans krav.

90 hp inom huvudområde
60 hp inom närliggande ämnen (varav 30 hp biområde)
30 hp valfria kurser

Fördelar med att läsa fristående kurser

Har du siktet på en viss yrkesroll och vet om att företagsekonomi, juridik eller beteendevetenskap hade stärkt dina chanser till rätt jobb kan du med dina valfria kurser forma din egen kandidatexamen till punkt och prick. Kom ihåg att dina valfria kurser ska vara relevanta till kandidaten. En annan fördel med att läsa fristående kurser är att du inte behöver göra skriva ditt examensarbete sist, som det är på program. Det kan dock vara klokt att göra just detta eftersom du oftast har mest erfarenhet och kunskap kring området i slutet av din utbildning.

Nackdelar med att läsa fristående kurser

Nackdelarna med att läsa fristående kurser och bygga sin egen kandidat är att du behöver söka varje kurs på nytt. Det kan på så sätt bli att du läser kurserna i konstig ordning, eller kanske till och med inte kommer in på en kurs. Försäkra dig över att du har god chans att komma in på varje kurs och ha en “back-up”-plan annars. Vad som är viktigt att komma ihåg är att ta reda på vad som gäller för att få ut en kandidatexamen på just den högskolan du tittar på då det kan skilja sig åt ordentligt.

Kandidatexamen på distans

Kan du ta en kandidatexamen på distans? Ja, varför inte? Det kommer inte stå i ditt examensbevis att du läst kurser på distans, bara vid vilken högskola du läst vid. Eftersom innehållet och kraven på en kandidat skiljer sig såpass mycket beroende på vid vilken högskola du vill ta den är det allra enklast att höra av sig till studievägledaren på den specifika högskolan direkt. Alla högskolor erbjuder inte kurser på distans. Du kan även kombinera kurser från olika högskolor men det är högskolan vars kurs du läser sist som blir högskolan där du får ut din kandidatexamen från.

Passa på och res!

Med fristående kurs har du all flexibilitet att välja att läsa kurser utomlands. Alla högskolor har egna samarbeten med universitet utomlands. Passa på och res under tiden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla