cady
Karriär > yrkesintervjuer

10 fördelar med att jobba som Au Pair

Fördelarna med att jobba som Au Pair är många, oavsett om var i världen du hamnar.
Av: Redaktionen
Lästid: 4 minuter
1 Jul 2019

Att jobba som au pair innebär mer än bara barnpassning. Mellan alla blöjbyten, skjuts till fritidsaktiviteter och läxor, får du som au pair nämligen en mängd andra erfarenheter. För det här jobbet innebär mer än bara barnpassning. Här är 10 styrkor du skaffar dig som au pair och som gör dig attraktiv på arbetsmarknaden.

Stresstålighet

När barnen inte vill stiga upp på morgonen, skolbussen går om tio minuter och läxan som ska lämnas in samma dag bara är mystiskt försvunnen - då kan man tala om att din stresstålighet sätts på prov.

Stort eget ansvar

Att jobba som au pair innebär att du har ett har ansvar över andra barns dagliga liv, både vad gäller skolgång, ritidsaktiviteter, deras hälsa och att de befinner sig i en säker miljö. Givetvis ska ansvaret delas med båda eller en av föräldrarna.

Språkkunskaper

Att bo i ett annat land ger dig stora möjligheter att lära dig ett nytt språk. Om du kombinerar din tid som au pair med språkstudier får du ännu en stark punkt att lägga till på ditt CV: Erfarenhet av att jobba utomlands. Detta brukar ses som en styrka på de flesta arbetsplatser. Det innebär nämligen att du är öppensinnad, att du vågar ta dig an nya utmaningar och att du har unika erfarenheter som kan vara värdefulla för företaget.

Multitasking-tänkande

Är du en av dem som gör i ordning frukost, kammar morgonrufsiga hår och slänger iväg ett meddelande på mobilen samtidigt? Då använder du dig av så kallat multitasking-tänkande, det vill säga, du ägnar dig åt mer än en sak åt gången.

Självständighet

Att åka till ett nytt land och stå på egna ben gör dig starkare och självständigare som människa. Även om många arbetsgivare ser att du är en lagspelare, värderas även självständighet högt.

Social kompetens

Att arbeta nära andra människor kräver att du är bra på att förstå, anpassa dig efter och tillmötesgå andra.

Ledaregenskap

Som au pair är det du som bestämmer när och hur saker ska göras, i alla fall när du är ensam med barnen. Även om du följer värdfamiljens generella regler, är det du som håller samman gruppen och få allt att fungera.

Kreativitet

Att leka med barn, och även att hitta på nya aktiviteter med barnen, kräver att du tar fram din kreativa sida.

Tålamod

Det säger sig självt: att jobba som au pair kräver en hel del tålamod från din sida. Hade du inget tålamod när du började jobba som au pair, så har du definitivt det den dag då du åker hem.

Q&A

Måste jag söka ensam, kan jag söka ihop med en kompis?

Ja, det kan du. Berätta att du reser tillsammans med en vän när du ansöker, så brukar förmedlingen du valt göra sitt bästa för att hitta värdfamiljer nära varandra. Erfarenheten är dock att ditt år blir som allra bäst om du väljer den värdfamilj som du trivs bäst med, snarare än att du utgår från var de bor. Du kommer träffa många nya vänner bosatta i närheten av din familj. Dessutom kan du och din vän alltid hälsa på varandra när ni är lediga om familjerna inte är grannar.

Vad kan man räkna som erfarenhet av barn när man ansöker?

Du får räkna både barnvaktsjobb, ledarerfarenhet och praktik eller jobb på skola och förskola. Du kan ha passat barn upp till 12 år och du kan tillgodoräkna dig erfarenheter du haft från och med att du fyllde 14 år. Tänk på att din rfarenhet med barn ska vara utanför din egen familj och släkt. Kanske har du varit ledare inom någon idrott eller på ett sommarläger.

Vad händer om jag inte kommer överens med min värdfamilj?

Du väljer oftast din värdfamilj själv och hinner lära känna dem väl innan avfärd. Dessutom är allt avtalat och klart med ersättning, uppgifter och arbetstider. Det gör att ditt möte med värdfamiljen i de allra flesta fall blir riktigt bra. Var även öppen och lyhörd under din första tid I familjen så faller allt runt omkring också på plats. Om något mot förmodan inte känns bra och ni inte reder ut det på egen hand hjälper våra kontaktpersoner på plats er att reda ut frågetecknen och hitta en lösning som passar alla. Om det skulle vara så att du behöver byta så hjälper man till att hitta en ny familj.

Källa: aupairguden.se/sts, aupair.com

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom au pair?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla