cady
Karriär > yrkesintervjuer

Linn vann ett års internship på Svenska Handelskammaren i Shanghai

Foto: Petra Tieu
Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
13 Maj 2019

Ett internship är oftast upp till 12 månader långt och syftar till att ge dig som student en god helhetssyn på företaget. Det är viktigt att påpeka att Internship inte innebär en anställning med vanlig lön. I vissa fall kan du behöva finansiera perioden som intern med egna studiemedel. Sistnämnda är dock något som förändrats markant på senare år då många företag börjat erbjuda internships med lön.

Linn Englund Holm (f. 1993) från Västerås har nyligen tilldelats 2019 års Anders Wall-stipendium för ett års internship på Svenska handelskammaren i Shanghai. Stipendiet på 200 000 kronor delades ut vid en ceremoni i Stockholm den 11 mars.

När möjligheten öppnade sig att läsa mandarin på Linns gymnasieskola i Västerås i årskurs 2 kändes det nytt och spännande. Linn upptäckte snart att hon verkligen gillade språket och hon ägnade det mesta av fritiden åt att plugga kinesiska tecken och samtidigt träna och tävla i dans. 2011 vann hon tillsammans med sin dansgrupp SM i discodans och kom 5:a i VM samma år.

Efter gymnasiet reste Linn till Kina för att läsa en termin kinesiska. Fem år senare återvände hon med en Bachelor of International Trade and Economics från Donghua-universitetet i Shanghai och en stor kinesisk bekantskapskrets. Linn hade gärna stannat längre i Kina, där hon redan hade fått jobb på H&M:s huvudkontor i Shanghai, men beviljades inte visum eftersom ett arbetsvisum krävde minst två års arbetslivserfarenhet utanför landet.

Istället påbörjade hon militärtjänstgöring i Boden och fortsatte med två terminer på Försvarshögskolan följt av praktik på UD.

— Den militära grundutbildningen är bland det mest utvecklande jag har gjort, trots att det innebar att ligga utan mat i en kall skyttegrav i ösregn, skrattar hon. Studierna i ”ledarskap under påfrestande förhållanden” omfattade beteendevetenskap och psykologi, såväl civilt som militärt.

Linn är intresserad av alla frågor som rör mänskliga rättigheter och global utveckling. Hon brinner särskilt för kvinnors rättigheter och har bland annat arbetat ideellt för en organisation mot hedersvåld. I Shanghai är Linn engagerad i rättvisa och jämställdhet via organisationen Lean In Shanghai International.

2018 började Linn jobba som analytiker på Stockholms Handelskammare.

— Både på UD och handelskammaren stod mitt Kina-intresse i fokus för arbetsuppgifterna och jag blev allt säkrare på att jag ville tillbaka till Kina, berättar hon. Jag är oerhört tacksam för stipendiet som kommer ge mig möjlighet att ytterligare fördjupa mina kunskaper om landet.

Linn ser fram emot att få jobba med svenska företag verksamma i Kina men även att hjälpa handelskammaren att nå ut bättre i Sverige.

— Det finns stora möjligheter för svenska företag i Kina och många vill in på den kinesiska marknaden men vet inte riktigt hur de ska gå till väga, säger hon. Handelskammaren har både kunskaper och praktisk erfarenhet och sitter med många av svaren.

Varför ansöka till ett Internship?

Internship innebär en utmärkt möjlighet för att erhålla arbetslivserfarenhet samtidigt som du studerar, eller, ge dig “en fot” in på ett intressant företag. Konkurrensen om platserna är ofta hård hos de mest attraktiva företagen, men får du möjligheten har du en bra möjlighet att visa vad du går för innan en eventuell anställning. Ett genomfört Internship ses som en värdefull merit hos arbetsgivare och är således en bra merit på ditt CV.

Nyfiken på att testa på internship? Läs mer om internship och skillnaden mellan det och praktik här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla