cady
Karriär > startups och entreprenörer

3 yrken du inte vet namnet på

Det finns omkring 8000 olika yrken i Sverige så det är inte så konstigt om man inte vet vad alla olika innebär speciellt inte eftersom vissa har namn som inte används till vardags. Vissa av dessa yrken med udda namn är även udda jobb medan andra är vanliga jobb som man bara inte visste hette så.

Av: Ellinor Westin
Lästid: 3 minuter
12 Apr 2016
Har du någonsin undrat vad ett yrke kallas?

Vet du vad en Speditör, Concierge eller Sufflör är för något? Beroende på vad dina intressen är så kanske du vet vad någon av dessa är/gör, men för de allra flesta är detta ovanliga namn på jobb vi egentligen vet vad det är.

Vad är en Speditör?

Speditörer arbetar med det administrativa och logistiska kring transporter, och då främst internationella transporter. Jobbet innebär att man sköter eventuella tullpapper och andra intyg som krävs, förutom detta är det Speditörens uppgift att se till att fartyget, lastbilen, flyget eller annat fraktfordon avgår i tid och har någonstans att stanna då den kommer fram.

En Speditör inriktar sig oftast på en typ av fraktfordon, detta innebär att man som Speditör antingen kan jobba på ett rederi där man sköter olika fartyg, eller så jobbar man på en transport- eller speditionsfirma och sköter gods som kommer in med lastbil, tåg, mm. utomlands ifrån. För att kunna jobba som Speditör finns det olika YH-utbildningar man kan gå.

Vad är en Concierge?

Concierge är ett finare ord för portvakt och arbetsuppgifterna kan i många fall liknas med det arbete en receptionist gör. Jobbar man som Concierge så är det ens jobb att serva de som passerar genom entren, det kan innebära att man får göra allt från att boka taxi, restaurang, mm. till att se till att “kunderna” får hjälp att bära eventuellt bagage. Att vara Concierge är att jobba med service och man ska alltid vara redo att hjälpa till.

Som Corncierge kan man arbeta antingen i entren på hotell eller i lägenhet-/företagskomplex. Beroende på var man jobbar så varierar ens arbetsuppgifter. Jobbar man i ett lägenhetskomplex (inte vanligt förekommande i Sverige) kan ens arbetsuppgifter inkludera att man ska sorter och dela ut posten. För att jobba som Concierge så finns det ingen särskild utbildning att gå. Det viktigaste är att man är rätt person för jobbet, sedan finns det kurser man kan gå för att utvecklas inom jobbet.

Vad är en Sufflör?

Som Sufflör jobbar man bakom kulisserna på teatern, fast egentligen är man inte bakom kulisserna utan framför scenen. Sufflörer jobbar med att se till så att en föreställning flyter på som den ska. När/Om en skådespelare (-ska) tappar bort sig eller glömmer sin replik så är det Sufflörens uppgift att ledsaga skådespelaren. Som Sufflör ska man hela tiden vara uppmärksam på vad som händer på scen och man ska hänga med i vad som ska hända så att man kan hjälpa de på scenen om de tappar bort sig eller kommer av sig.

Teatern är Sufflörens arbetsplats, men arbetsmarknaden är inte så stor då de mindre teatrarna inte betalar för att ha en Sufflör. Vanligt är att en Sufflör sitter i ett hål på scen och täcks av en kupa, så att publiken inte kan se Sufflören, men om detta hål inte finns på den teater man jobbar på så får man ordna det på annat vis. Vill man jobba med att hjälpa till på teatern så kanske Sufflör är ett arbete för dig. Eftergymnasiala utbildningar för yrket finns det inte men för att bli Sufflör måste man vara duktig på att memorera texter, vara intresserad av teater och inte tröttna snabbt. Sufflörer är egentligen det manliga ordet för detta yrke medan det heter Sufflös om en kvinna utför jobbet, men i många fall inkluderas kvinnor även när man säger Sufflör.

Annorlunda yrken med udda namn

Ingen utav ovanstående yrken är jättevanligt (om man inte tycker på Concierge som en receptionist, i sådant fall är det ganska vanligt) och deras namn är ännu mindre vanliga. Oftast kanske man försöker beskriva dem för att man inte vet vad deras riktiga benämning är, men nu vet ni så ut och gläns med att ni vet vad det riktiga namnet för dessa yrken är.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla