Studera > motivation

Hur du nätverkar och skapar kontakter inför arbetslivet

När man precis slutat skolan och står inför valet vad man ska göra härnäst så kommer att arbeta vara ett alternativ. För att jobba behöver man behöva söka och få ett jobb vilket kan vara svårt. Kanske ger dina försök till att söka jobb inge napp och då kan kontakter vara a och o.

Av: Ellinor Westin
Lästid: 4 minuter
5 Apr 2016
Vikten av att nätverka och skapa kontakter

Med hjälp av kontakter kan man komma långt, även om den kontakt du har inte kan ge dig ett jobb så kanske den känner någon som den kan fråga som kan hjälpa dig att iallafall få komma på en intervju. En kontakt kan vara allt från en nära vän till släkt och bekanta. Ibland kan det räcka med att du har en persons nummer, du behöver inte alltid känna personen väl men tänk på att du bör kunna berätta var du fått numret ifrån och ha ett argument till varför denne ska hjälpa dig.

Det som kan vara trixit med kontakter är att skaffa dem som man inte har automatiskt. De vi har automatiskt är de via familj, släkt och vänner (förutsatt att du inte väljer vänner utifrån att de är en bra kontakt inför framtida arbetsliv). Dessa kontakter som vi har i vårt liv bara genom att leva kanske inte alltid kan hjälpa oss att nå dit vi vill. Du kanske vill jobba med något helt annat än de du känner och de kan därför inte hjälpa dig genom att vara din kontakt. Men glöm inte att ett nätverk är som ett spindelnät. Bara för att din släkting inte jobbar med det du vill jobba med så betyder inte det att denne inte har kontakter i den branschen. Kolla hur långt du kan komma bara genom att fråga de du känner, kommer du ingen vart så kan det vara nödvändigt att nätverka på annat håll och skaffa kontakter inom den bransch som du ser din framtid i.

Hur skaffar du kontakter, inom den bransch man vill jobba med, på bästa sätt?

Det finns olika sätt på vilket man kan skaffa kontakter inför sitt framtida arbetsliv. I det stora hela handlar det om att ta vara på varje tillfälle då du träffar någon som skulle kunna hjälpa dig på något sätt. Glöm inte att det du ber om från andra måste du kunna göra tillbaks, om inte till samma person, så åtminstone till någon som ber dig om en liknande tjänst.

Gå på framtidsmässan

En bra sak att göra är att gå på framtidsmässan, där kommer du få möjlighet att träffa mängder med arbetsgivare och personer som kan hjälpa dig på din väg mot drömjobbet. På en mässa så som framtidsmässan kommer du utan att det är konstigt kunna få den information du behöver för att knyta kontakter och du kommer ha framtidsmässan som en förklaring till hur du fick tag på dennes nummer när du ber om hjälp. Du kan aldrig få för många kontakter, dina kontakter kan däremot bli inaktuella.

När du går på event så som framtidsmässan och skaffar dig kontakter så är dessa bara aktuella under en viss period. Du kan inte räkna med att kontakten funkar fem år efter att du varit på mässan utan se till att “utnyttja” så fort du har chansen. Hur lång tid det tar innan en kontakt blir inaktuella beror på vad som händer med företaget, den person vars kontakt du har, etc. Har du tur kan din kontakt funka flera år efter att du fått den. Men det bästa tipset är att smida medan järnet är varmt.

Blogga

Ett annat sätt att skapa kontakter är genom att blogga. Detta kanske inte är ett självklart sätt men det är bra. Genom att blogga visar du att du finns och du kan på ett enkelt och smidigt sätt visa för omvärlden vad du har kunskaper inom. Din blogg kan om den läses av rätt personer generera i att du får jobba med det du vill. Att blogga för att skapa kontakter kanske känns begränsat till de som vill jobba med att skriva, skapa på webben och liknande. Men faktum är att en hantverkare också kan gynnas av att blogga.

För att en blogg ska fungera som en del i ens kontaktnät så är det viktigt att man tänker på vilket innehåll som bloggen har. Handlar bloggen om att du ska skapa kontakter och möjliggöra för dina chanser i arbetslivet så bör du nischa din blogg till att endast ta upp och handla om ditt specialområde. Är det snickeri, blogga om det. Är det webbdesign, blogga om det. För bästa resultat se till att ha bredd inom din specifika nisch. Det innebär att du bör ha varierat innehåll även om du i grund och botten hela tiden håller dig till samma ämne.

Gå på event

Sist men inte minst kan man gå på event relaterat till det man vill arbeta med. De flesta branscher har olika event i form av mässor, kurser, träffar, mm. Se till att vara där för att skapa kontakter. Skillnaden mellan att gå på en mässa så som framtidsmässan och en mässa för en specifik bransch är att du på mässor/event för en specifik bransch kan finna en kontakt i varje person. För varje människa du tar kontakt med på ett branschinriktat event så kan du skapa en kontakt inför framtiden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla