Karriär > ledare

Fördelarna med att låta anställda jobba hemifrån

Unsplash
Av: Felicia
Lästid: 3 minuter
27 Mar 2020

Allt fler arbetsgivare har börjat inse potentialen i att anställa personer för att jobba hemifrån - speciellt nu i corona-tider. Nu kanske du ser framför dig din anställd liggandes i soffan med Hem Till Gården på TV-skärmen - men forskning talar faktiskt för att distansarbete kan förbättra anställdas effektivitet.

Ju högre lön - desto större ansvar

Vilket inte är så konstigt egentligen. Men med ett större ansvar kommer ofta en motvilja att släppa på kontrollen. Detta, kan faktiskt vara skadligt för dina anställda, och därtill skadligt mot dig själv.

I en tidigare artikel diskuterade vi för- och nackdelar att som anställd arbeta på distans; ett arbetssätt som fortfarande väldigt få utnyttjar i Sverige idag, dock påstår 51% av Sveriges företag att de har anställda som arbetar på distans. Forskning har nämligen visat att på vissa arbetsplatser mår inte bara anställda bättre av att slippa komma in på kontoret varje dag i veckan, de presterar även bättre.

Anledningen till varför en anställd vill börja arbeta på distans kan vara många, ofta är det på grund av långa pendlingsavstånd.

För att du som arbetsgivare ska kunna känna dig trygg behöver du veta vilka skäl som ligger till grund för distansarbete men också vilket arbete som kommer att utföras på distans.

Grundaren till marknadsföringsbyrån Invise, där anställda får börja och sluta dagen när de vill, uppger själv i en intervju med Veckans Affärer att han lättare kommer i flow om han anpassar dygnets alla timmar efter när han fungerar som bäst, och tillägger “det handlar om sunt förnuft, men jag ser ingen anledning att övervaka när personalen kommer och går”.

Däremot trycker grundaren Fredrik Fernström på det faktum att det är viktigt att faktiskt klä på sig och komma till jobbet, någon gång under dagen.

4 fördelar som arbetsgivare med att låta personal jobba hemifrån

1. Ökad lojalitet

Att visa på förtroende ökar lojaliteten mot dig som arbetsgivare och företaget. Detta är extra viktigt att tänka på i takt med att Generation Y blir fler på arbetsmarknaden.

2. Tillgång till kompetens utanför storstäder

Inte alla har råd att köpa bostadsrätter och du har heller inte råd att vänta 7 år tills rätt kompetens fått tag i en hyresrätt som ligger inom rimliga pendlingsavstånd.

3. Effektivare personal

Forskning från alla möjliga branscher visar tydligt på hur mer effektiva anställda blir när de slipper långa pendlingstimmar eller stökig kontorsmiljö.

4. Miljö

Beroende på bransch är miljö-profilering oftast positivt förankrat. Genom att personal jobbar hemifrån kan utsläpp till följd av transport minska med 20 %.

4 saker till att tänka på

1. Avtal

Vad gör du om personen behöver sjukanmäla sig? Olycksförsäkring?

2. Omfattning

Är det en arbetsplats där fysiska möten fortfarande behövs är det viktigt att bestämma när och var dessa ska ske. Till exempel att ni har obligatoriska måndagsmöten för att sätta igång veckan.

3. Arbetsuppgifter

Inbillar du dig att du kommer att ha mindre kontroll över vad den anställde kommer åstadkomma på distans är här en tankenöt - hur skiljer sig den kontrollen från kontoret? Är arbetsuppgifterna självständiga eller kräver ostörd koncentration är distansarbete ett perfekt sätt att boosta resultatet ytterligare.

4. Kommunikation

I avtalet är det viktigt att inkludera på vilket sätt och hur mycket den anställde ska kunna gå att få tag på och om det handlar främst om mail- eller samtalskontakt.

Källor: Monster.se, Veckans Affärer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla