cady
Karriär > motivation

Prestera bättre på ditt jobb - arbeta på distans!

Unsplash
Av: Felicia
Lästid: 3 minuter
13 Jun 2018

Att arbeta på distans en, flera eller alla dagar i veckan har i takt med digitalisering blivit allt vanligare, och idag säger sig över 50 % av svenska företagare ha anställda som arbetar på distans. Trots det har distansarbete endast ökat från 10 % till 15 % sedan 2006 enligt en undersökning från Vision.

De vanligaste anledningarna till varför många väljer distansarbete är på grund av långa pendlingsavstånd (som oftast är en följd av dyra bostäder i storstadsmiljöer), att det finns en möjlighet att arbeta ostört . Enligt en ny undersökning från Huawei vill över 60 % av svenskar bli egenföretagare just för att kunna styra över sin egen tid.

FÖRDELAR MED ATT ARBETA HEMIFRÅN

– slipp stressen på morgonen
– välj dina arbetstider utefter när du jobbar effektivt
– du kan hämta barnen, eller gå till tandläkaren när du vill
– möjlighet till attraktivare anställning utan att behöva flytta

Fler artiklar och inspiration från personer som valt att arbeta hemifrån kan du läsa om på Distansadagen.

NACKDELAR MED ATT ARBETA HEMIFRÅN

– skillnad mellan privat- och arbetsliv suddas ut
– struktur är svårare att upprätthålla
– mister det sociala

Stanford Professorn: “Avskaffa kontoren - låt de anställda jobba hemma”

Vid ett tvåårigt experiment vid resebyrån Ctrip lyckades professorn Nicholas Bloom bevisa hur alla gynnades av att distansarbeta. Inte bara gick företaget i vinst 2000 dollar per anställd till följd av sänkta lokalkostnader, utan även tack vare effektivare arbete när den anställde slapp pendla eller sitta i trafikköer.

Vad måste du tänka på?

Som anställd behöver du argument till varför ditt arbete skulle gynnas av distansarbete. Kanske är det endast vissa administrativa uppgifter som lämpar sig att göra hemifrån?

1. En dag i taget.

Testa och se hur många arbetstimmar du kan spendera hemifrån, kanske kan du samla alla administrativa uppgifter på en dag?

2. Avtal.

Se till att skriva på ett nytt anställningsavtal med dina arbetsgivare så att inga missförstånd dyker upp, t.ex. hur du gör när du är sjuk eller hur kontaktbar du måste vara.

3. Miljö.

Har du och din arbetsgivare kommit överens om att du ska arbeta hemifrån måste denne, likt på kontoret, finansiera med de rätta resurserna. Det kan röra allt från teknik till en ergonomisk kontorsstol.

4. Struktur!

Har du lätt för att bli distraherad kan det bli svårt för dig att arbetsuppgifter gjorda hemifrån. Det kan ta ett tag innan du hittar vad som funkar för dig, kanske är du en morgonmänniska eller en nattuggla?

5. Förlora inte det sociala.

Beroende på dina arbetsuppgifter kan du t.ex. ringa kollegor istället för att maila, gå ut och ät lunch med en vän eller spendera din arbetstid på offentliga arbetsplatser, s.k. workspaces eller coffice.

work_space

Shridhar Gupta, Unsplash

Marknadsföringskonsulten Invise har sedan flera år tillbaka flexibla arbetstider på sitt kontor, detta är en kompromiss som låter medarbetare i princip börja när de vill, om det är så är när tuppen galer eller när Let’s Dance börjar på TV4, medarbetare ska helt enkelt känna att de kan utföra sitt arbeta när de känner sig som mest effektivast.

Vem borde arbeta hemifrån?

Det finns många yrken som inte kräver en fast arbetsplats, förutom bloggare och frilansjournalister där en oftast är egenanställd finns det fler yrken som möjliggör distansarbete, t.ex:

– Medicinsk sekreterare
– SEO-konsult
– Revisor
– Projektledare
– Röntgenläkare

Källor: Sveriges Radio

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla