Karriär > ledare

Porträtt Ingvar Kamprad - tips hur man kan lära sig av hans framgång

Ingvar Kamprad är en man som den 30 mars 2016 fyller 90 år. Han är en av Sveriges största entreprenörer som har gett tusentals svenskar jobb. För att fira Ingvars 90 årsdag så är här en text om hans framgång och vad man kan ta lärdom av från honom.

Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
11 Mar 2016
Ingvar Kamprad och hans väg til framgång. Foto: Time.

Vägen till framgång

Ingvar är född och uppvuxen i Älmhult där han startade sitt företag som vi idag känner till som IKEA. När han först började sin karriär sålde han tändstickor till styckepris, detta till sina grannar som han cyklade runt till. Ingvar hade insett att man kunde köpa en större mängd tändstickor till ett billigt pris. När han köpte tändstickor i större mängder kunda han sälja tändstickorna till ett billigt styckepris och tjäna bra med pengar.

Han vidareutvecklade sin karriär som han började i ung ålder med att sälja fisk, julgranspynt, frön, kulspetspennor och pennor. Efter en lovande start på sin karriär, bildade han Ikea 1948 då var Ingvar 22 år. Ikea började som en postorder tjänst och sålde då liksom idag möbler. Ikea har gått från att vara endast ett postorder företag till att idag vara stora varuhus. Det som gjorde Ikea unikt var dels att möblerna kom i platta paket (vilket gjorde att man fick montera dem själv och möblerna kunde vara billigare) men även att Ingvar redan i ett tidigt skede öppnade en lokal där möblerna stod möblerade i olika rumsmiljöer. Idag finns det fler möbelvaruhus som tagit efter Ingvars ide och revolutionerande sätt att sälja möbler på, men Ikea fortsätter att vara en av de bättre möbelvaruhusen som erbjuder låga priser, smidig leverans med relativt bra kvalitet.

Sedan sommaren 2013, då Ingvar var 87 år så är han inte längre en medlem av Ikeas styrelse, rollen har istället tilldelats en av hans söner. Idag arbetar hans tre söner i bolaget och han har sagt att han ser detta shifte som en möjlighet att ta ett steg i rätt riktning. Ingvar Kamprad har sedan sin avgång från styrelsen gått i “pension” och bor i Småland där han växte upp.

Vad han har åstadkommit

Ingvar har under sitt liv, hittills, åstadkommit ett välkänt företag världen över som är namngett efter honom, Ikea är ett acronym av de första bokstäverna i hans för- och efternamn samt de första bokstäverna i de byarna som stod honom närmast under hans uppväxt, Elmtaryd och Agunnaryd.

Ikea har gjort att Ingvar Kamprad idag räknas till en av världens rikaste personer och trots skandaler hit och dit så har han ett gott rykte.

Vad kan man ta lärdom av från Ingvar?

Det finns mycket som man kan ta vara på i berättelsen om Ingvars framgångssaga för att lyckas själv. För det första tyder Ingvars berättelse på att ett bra företag bygger på att man har en unik affärside, att man är nyskapande och löser många människors problem. För det andra så visar hans karriär på att man snabbt märker om ens ide är värd att kämpa för, men den visar även att man måste kämpa och jobba hårt för att lyckas.

Sist men inte minst så visar Ikea’s koncept på att vi människor är lata, har dålig fantasi och är korkade av naturen. Ska du lyckas med att bli framgångsrik så måste du hjälpa människor att förstå din ide och du måste hjälpa människor att se det som du ser, gör du det så kan du få nästan vem som helst att jobba lite extra för din ide. I Ikeas fall innebär det att dem visar oss hur möbeln ser ut monterad och i sin rätta miljö och när vi lata människor har sett det och förstår hur bra det kan bli med just “den” möbeln. Då kan vi utan problem åka hem och montera ihop det trots vår lathet, detta för att vi är korkade och kan se förbi vår lathet när vi fått hjälp att förstå varför vi ska arbeta lite.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla