Karriär > motivation

Så förverkligar du dina drömmar!

Vad vill du bli när du blir stor? Det är en fråga som vi har alla fått vid ett tillfälle. Jag minns när jag skulle ta studenten, jag svarade nästan automatiskt efter ett tag.

Av: Amanda berglund
Lästid: 5 minuter
14 Okt 2014
Våga drömma genom hela livet

När vi är barn, kan vi ha vissa visioner om hur vår framtid ska se ut - vi funderar över vad vi vill göra, karriärmässigt, under de kommande åren. Men även om dessa önskningar förändras är det alltid kul att tänka tillbaka på vilka drömmar man hade som liten innan verkligheten blev en för stor del av vardagen. Den naivitet man hade då man trodde man kunde bli vad som helst är synd att helt glömma bort. Jag drömde om att få jobba som journalist när jag var liten (förutom att bli superstjärna) så efter att ha experimenterat med journalistiska klasser och den litterära tidskriften i gymnasiet, drogs jag mot det området och det blev slutligen huvudämne i medievetenskap på universitetet Numera blandar jag mina intressen, samtidigt som jag också provar andra skrivstilar och nischar mitt skrivande i en annan passion, nämligen miljöns utveckling.

Utveckla dina drömmar

Vi har för vana att planera framåt, det är en nödvändig färdighet. Medvetet eller inte så är vi hela tiden pressade att välja karriärvägar. Vissa kanske inom områden som de inte ens har något speciellt intresse för. Trycket mellan den akademiska världen, och drömmen, kan ibland bli för stort. Du kan inte låta bli att känna, som student i dessa dagar, att universitetet inte längre är en helig plats för obegränsat gratis lärande utan snarare en väg mot karriär. Vi tvingas lite bli en del av marknaden innan vi ens klivit in i den.

Det kan verka som vi uppmuntras att välja en karriär som antingen är respekterad eller som genererar en massa pengar, att eleverna måste följa ett strukturerat system som är konstruerat för dem av deras universitet. Självklart, om att bli advokat eller en revisor är din dröm så är det bra - men det är knappast alltid fallet.

Drömmar som barn behöver inte vara samma som vuxen

Som barn var nog vårt svar på frågan om vad vi vill göra när vi växte upp kanske mer fantasifullt. Barns tankar är inte lika strukturerade, så de kan uttrycka vad de verkligen vill, oberoende av föräldrarnas eller samhällets förväntningar. Ju äldre vi blir, desto mer förlorar vi detta fria sätt att tänka, och den så kallade inre röst som Steve Jobs ibland talade om, försvagas. Resultatet för eleverna är att de hamnar efter det typiska spår av examen från universitetet inom det fält som verkar rätt, eller som kommer att tjäna lite pengar, bortsett från vad de verkligen strävar efter att göra. Minns att en gammal pojkvän ibland pratade om att gå handelslinjen, jobba och tjäna massa pengar så kan kunde gå i pension tidigt. Hans mamma gick i taket.

Bara du kan uppfylla dina drömmar

Många växer kanske ifrån ideologin att man ska göra det man tycker är kul och istället utbildar sig till någonting som de tror genererar respekt och pengar. Å andra sidan hävdar vissa att “du måste bli läkare eller jurist”-etos bör ignoreras och att i stället ungdomar bör sträva efter att slå ihop sina verkliga intressen med en karriär. Dock vet vi att många föräldrars värsta mardröm är att se sina barn ge sig iväg på en planlös väg för att uppfylla någonting de kanske aldrig kommer att nå. Men den subtila tabubelagda drömjagaren verkar än mer ironiskt, för som ett samhälle, beundrar vi faktiskt de som har en dröm och gör den till en verklighet - människor som Steve Jobs, Mark Zuckerberg och alla de andra, som alla flera gånger gett samma råd för att nå din slutliga framgång. Ge aldrig upp!

Dröm så länge du lever

Det skadar inte att drömma. Om du har tur nog att ha ett brinnande intresse, är det ett bra ställe att börja utforska alternativen. Kanske du älskar att sjunga, men du vet att dina chanser att lyckas som sångartist - i alla fall så att du ska kunna tjäna ett leverne på det - är små, eftersom det finns så mycket konkurrens där ute. Det finns dock en massa jobb där du kan dra nytta av dina musikaliska kunskaper - kanske som lärare eller som en ljudtekniker? Om du älskar att uppträda, är du förmodligen en utåtriktad personlighet som tycker om att vara med människor och möta dem. Dessa egenskaper är viktiga för de flesta säljjobb. Coola jobb kan vara svåra att få, men vissa människor är lyckliga nog att få dem. Varför inte du?

Man kan blanda sina passioner och färdigheter hej vilt och det skadar som sagt inte att drömma!

Universitetet är verkligen en värdig upplevelse, vare sig som en bro till självständighet eller en väg till ditt drömjobb, finns det något att vinna på erfarenheten. Universiteten tillämpar ett kollektivt system till en grupp unika individer som tar in informationen på olika sätt och gör den till sin egen. Men att hoppa in i karriär som du inte tycker om, men som är respekterad och betalar bra, kan verka som ett smartare och säkrare alternativ, men vem vill gå till ett jobb som betalar bra om det inte ger en något rent själsligt? Gå in i barnet inom dig, minns hur du kunde skratta av ren lycka som liten och drömma dig bort till möjligheter bortom vuxen fattning.

Your work is going to fill a large part of your life, and the only way to be truly satisfied is to do what you believe is great work. And the only way to do great work is to love what you do - don’t settle -Steve Jobs

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla